Оправданията на Панчев: За хипермаркетите бе просто идея!

Като столичанин бил доволен, че в квартала си имал четири вериги
Обновена: 28 авг 2013 15:09 | 28 авг 2013 09:12,
184
Оправданията на Панчев: За хипермаркетите бе просто идея!
Спас Панчев. Снимка: Булфото

Идеята хипермаркетите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон, оправда се днес левият депутат Спас Панчев, който вчера взриви обществото и медиите у нас с идеята си големите вериги да не работят през уикенда, за да бъдат подпомогнати малките квартални магазинчета.

Пенчев настоя пред БНТ темата да не се измества и отново повтори, че това е просто идея, която не е залегнала в закона, по-важната тема била "производители, посредници, потребители".

Още по темата
"Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси", настоя той.

Панчев все пак допълни, в другите европейски държави големите хипермаркети не работят почивните дни и дават възможност на малките магазини да имат бизнес, да продължат да работят.

"В България се случи нещо по-различно, обикновено в центъра на големите градове е натрупано с търговски вериги, в моя квартал например има четири такива", продължи той и допълни, че това влияе на малкия бизнес.

"Аз обаче съм доволен като български гражданин и софиянец, че около мен има четири търговски вериги, откъдето винаги мога да купя каквото си искам", оправда се той.

"Едно такова предложение за изместване на хипермаркетите от центровете на големите градове означава хората, които живеят там да пазаруват на по-високи цени, а нека да не забравяме, че българският потребител е най-бедният в ЕС", каза на свой ред председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Той защити тезата, че малките магазини не могат да предоставят добри цени на потребителите, така както правят големите хипермаркети.

По думите му всеки може да сравни цената на олиото в квартален магазин и голяма верига и да види колко голяма разлика се получава.

Според него с евентуална подобна промяна ще пострадат най-бедните, защото богатите ще си запалят колите, ще отидат до покрайнините и ще си напазаруват, докато бедните няма да имат пари за бензин и ще са принудени да пазаруват по-скъпо от кварталните бакалии.

"ЕК излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги. Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите", подчерта Матеев и добави: "ЕК ще излезе с решение по този въпрос до края на годината”, завърши председателят на Сдружението за модерна търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идва зимата на нашето недоволство !
92
6
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
аз пък тогава ще кажа да ги затворим всичките тия хипермаркети които са пълни с всякакви *** и кой знае какви стоки!!! не трябва и ние да падаме на нивото на европа и другия край където плащаш мнооого за да ядеш хубава храна! ние само това имаме..... туризма ни го съсипахте ненаситници....
91
0
 
12
 
! Отговори
F<3nk преди 10 години
Бях се зарекъл да не чета повече новини ever. Що ли ми трябваше?
90
0
 
26
 
! Отговори
Леле-мале преди 10 години
Същият тоз депутат ни убеждаваше преди 3 месеца колко ще е хубаво да се пуши понзаведенията... Очевадно е какъв им е потенциала.
89
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До АнонименЩе спечели комшията,пък ти ако примерно поправяш коли той ще доиде да му ремонтираш колата.
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОКАТО Е ВРЕМЕ - ДА СЕ МАХА ОТ ПАРЛАМЕНТА - И ДА СЕ СКРИЕ В МИША ДУПКА И АЗ КАТО ИРЯДЕН ДАНЪКОПЛАТЕЦ НЕ ИСКАМ ДА МУ ПЛАЩАМ ЗАПЛАТАТА
87
1
 
19
 
! Отговори
един преди 10 години
Защо ли зад този *** прозира лика на Воленчо който искаше да изгони чуждите вериги хипермаркети. Замирисва на някаква задкулисна договорка. Именно чуждите вериги сложиха ред в търговията в България. Ама сигурно не се отчитат пред Партията и затома започват да пречат
86
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как бързичко този чичко си смени позицийката.Явно бързаше да се хареса на господарите си и се изказа силно неподготвен.Снощи е получил другарско мъмрене и сега бърза да си каже наизустеното снощи слово-медиите са виновни,грешно го цитират,а той си е вода ненапита.Това е началото на края на това управление!
85
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кварталните не издават касови бележки, не знам за какво стимулиране на малкият бизнес става дума. Държавата нищо няма да спечели...
84
23
 
5
 
! Отговори
Мислете преди 10 години
Такива мерки има в цяла Европа. Прекалено е да се затворят веригите в събота и неделя, но има доста ПОДОБНИ решения в Европа. Веригите са чужди и изнасят капиталите, а малките магазини са на българи като вас, които ще ги оставят в страната. Преди да псувате се замислете.
83
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големите хипермаркети ни заливат с *** които на запад не се продават няма нищо хубаво там
82
1
 
26
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
То не случайно някой предлагаха първо кандидат депутатите да бъдат освидетелствани
81
5
 
12
 
! Отговори
. преди 10 години
И едните и другите продават отрова , това ме притеснява повече от това , от къде ще купувам в събота и неделя. Виж в дюкянчетата в селото на баба ми всичко е перфектно , ама нали трябва да смачкваме българския производител и да продаваме всичко на чужди фирми.
80
0
 
20
 
! Отговори
До Shop преди 10 години
Шопе,напълно възможно да си прав!!!Очевидно малоумно решение няма начин да не е продиктувано от засегнати нечии интереси.поредната Делян Пеевщина на кръжока по управление на държавата.
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чисто и просто, що е то?Къпано камуне :)
78
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, червени ***, утре да не ви хрумне идеята да възстановите лагерите в Белене
77
1
 
18
 
! Отговори
Пистарес преди 10 години
Ти винаги можеш да си купиш каквото поискаш и от където си поискаш, *** ДОЛЕН!!! НАПУСКАЙ БЪЛГАРИЯ БЕЕЕЕЕЕЕЕЕ КРАДЕЦ, УБИЕЦ и МИЗЕРЕН ***, ЗАТВОР ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ !!!
76
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ейййй, аман от простаци, нестига че едвам крепите властта, ами и щоу правите на всички простотията си !!! До сега май не сме имали толкова *** управляващи! Непрекъснато се движат от гаф в гаф! ОСТАВКА ! ОСТАВКА ! ОСТАВКА ВЕДНАГА мизерни недоносчета !!!!!
75
0
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Чисто и просто.
74
1
 
22
 
! Отговори
dp преди 10 години
Абе *** като ти е било просто идея,защо я хвърляш в публичното пространство,защо не я сподели с по-умни от теб,защо отблъскваш поддръжниците на правителството по такъв отвратителен начин?Ей заради такива като теб ще викат по площадите и не се сърдете на никой!Още едно такова просташко изказване и аз ще започна да викам!!!