Хората не вярват на политиците, чакат реформи

Посланик Алън препоръча повече прозрачност
Обновена: 7 сеп 2013 14:26 | 7 сеп 2013 14:26,
30
Хората не вярват на политиците, чакат реформи
Снимка: архив, БТА

Повече прозрачност при разходите в бюджета и собствеността на фирмите, особено при медиите и компаниите, които получават държавни пари, установяване на върховенството на закона, силни закони срещу корупцията, затягане на контрола върху работата на депутатите и подобряване работата на регулаторите препоръчва британският посланик в България Джонатан Алън.

В интервю за Нова телевизия Алън коментира, че хората са изгубили доверието си в политиците и очакват програма за реформи.
Алън подчерта, че в самото начало на антиправителствените протести хората са изпратили ясно послание – че не вярват на политиците. Въпреки това никой от тях не е предложил конкретни мерки, за да върне доверието в политиката, посочи той.

“Всички, които са на улицата, са там, защото вярват в бъдещето на България и искат най-доброто за България. Не съм чул някой да е против реформите и това да има по-висок стандарт на живот”, коментира дипломатът.

“Не виждам защо да не е възможно да се публикуват разходите в бюджета и решенията за харчене на парите. Така електоратът може да решава за себе си дали разходите са добри, или не”, каза още той.

“Много е важно регулаторите да са независими и да защитават интересите на хората. Не вярвам, че всички регулатори са независими, тъй като следват много тясно позицията на правителството, а това не е тяхната работа”, допълни британският посланик.

Още по темата
 Като изключение той посочи омбудсмана, който по думите на Алън се ползва с високо обществено доверие. Като негативен пример дипломатът даде комисията за енергийно и водно регулиране, чийто председател се сменя на няколко пъти за период от една година.

Според него това не е сигнал за независимост. Що се отнася до контрола върху депутатите, Джонатан Алън каза, че след поредица от политически скандали във Великобритания е създадена независима и надпартийна комисия, която играе ролята на регулатор за народните представители. Оттогава доверието в политиците на Острова се е повишило.

“Най-важното в нашия опит е, че депутатите разбраха, че ако искат хората да имат доверие в тях, трябва да доказват, че политиката е по-честна”, заключи той.

Още новини за България вижте в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Джонатан Алън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Политиците продължават да комуникират с народа все едно сме малумни и не разбираме нищо. Реформи на политическите системи ще е като да разкрасявате вмирисан труп с нови дрехи и прически.
26
1
 
5
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Посланикът е доста дипломатичен и критиките са много смегчени.Истината е ,че:Мързелив и неграмотен електорат избира Управлението ни.Не повече от 10% от Избирателния вот е на Граждани ,които създават блага(БВП),Останалите 90% елесноманипулируем,неграмотен и купен вот.Икономиката на Държавата ни е в пълен разпад.Мижав туризъм,зърнопроизводство и енергетика все оше крепят икономиката.Строителството е в колабс.Администрацията е все така вредна,а политиците и субсидиите за тях все-повече.
25
1
 
6
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
МОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ!24 години Никоя Политическа Партия не се сети даразработи Стратегия за развитие на икономиката на Държавата ни,да определи Приоритетните Сектори за Развитието на икономиката ни спрямо геополитическите ни и пазарните дадености,да изготви план за Инвестиране в ТЕЗИ СЕКТОРИ ицеленасочено да налага тази Стратегия.ЗАТОВА пиша ,че политиците ни са Големи ***.КРАДЛИВИ,МЪРЗЕЛИВИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ.
24
5
 
3
 
! Отговори
Хюмне преди 10 години
Що не си сереш в англията бе ?На ви ЕС българи: Винаги ще бъдете от страната на булката / разбирай на-аната страна /.
23
2
 
2
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Ха!!!Ама много рошав и палав този Алън, вижда се, че ще се учи на дипломация в България, което не е зле, ако си седи кротко и присъства на *мероприятия*, без да насилва продажните ни политици за подкрепа на Америк.забогатяване по света!!!
22
3
 
5
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
До megi 55Тоя посланик бас държа, че цял живот за орден Стара Планина си е мечтал. Личи му, че това е негова съкровенна детска мечта. Жалко!
21
4
 
9
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Много точно е описал реалността у нас,но ми е мъчно като си помисля как още в понеделник Гергова с мегафона и оня фъфлещият до нея дето се води за шеф на контрапротеста ще цъфнат пред английското посолство да му искат обяснение и оставка.А пък сиамският близнак на Сер-гей другаря Вигенин ще го прати да си ходи без орден Стара планина.Горкият посланик!
20
3
 
5
 
! Отговори
иван преди 10 години
много от българите не знаят 4е като има правила и се спазват от вси4ки е лесно да си дженталмен а не хаидутин =-
19
3
 
2
 
! Отговори
ГАНЬО преди 10 години
*** НЯМА КАК ДА ПОКАЖЕ 4Е Е ДЖЕНТАЛ МЕН ДА СЛЕЗЕ ОТ МАГАРЕТО ДА СИ ВЪРЖЕ ЦЪРВУЛИТЕ ДА СПРЕ ДА СЕ ИЗЛАГА ПРЕД ЕВРОПА ТУУИ =-=
18
1
 
2
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
До АнонименПубликуван е Бюджетът, да. И в него не пише за един допълнителен милиярд, който не е ясно как ще бъде изхарчен. Нека сме коректни, ако можете разбира се.
17
4
 
9
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
Нямам против, смятам че е прав човекът. Аз лично му благодаря, това е безплатен урок по демокрация.
16
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има закон за държавния бюджет и той е публикуван. Там има ясни параметри и на разходната част в т.ч. и точните суми. Не вярвам господин посланика да е толкова некомпетентен за да не го знае. Просто явно го е пропуснал. Не е лошо да отделя и малко време и за такива неща преди да говори.
15
2
 
16
 
! Отговори
Тиготурим преди 10 години
Прав е човеко, ама за има-нема 30% от населението.Останалия МАТРЯЛ тотално не става: ***, държавни служители, всякакъв тип *** съществуващи от далавери, връзкарство, шуро-баджанащина, ченгета, партийни гъ.олизци, измамници и т.н.Искат социализма, ама хем него хем, ако могат да се отъркват в лъскавините на западния свят.Нещо Кореком, банани по Нова година и шоколадови яйца по 9ти септември.
14
2
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не ни трябва мнението ви,трябват ни парите ви.Политиците ни това мислят.
13
13
 
6
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Хората не вярват на политиците, чакат реформи...Ингилизънът е съвсем изперкал! Хората искат ноционализация и бой по западните концесионери...Соцът да се върне, доматите по 5 стотитнки и морето на 25 лв. картата за почивна станция!
12
11
 
2
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Хората не вярват на политиците, чакат реформи...Ингилизънът е съвсем изперкал! Хората искат ноционализация и бой по западните концесионери...Соцът да се върне, доматите по 5 стотитнки и морето на 25 лв. картата за почивна станция!
11
1
 
7
 
! Отговори
Житан преди 10 години
Оказва се че въпреки абсурдния ни политически "елит" толкова години,ние като народ сме невероятно издържливи.Преживяхме византийско,турско и още няколко такива робства,ама пак си говорим на български,правиме си домашната безакцизна,пушиме си контабанда тютюн и от време на време свиркаме и думкаме по площадите!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак чакаме някой да ни освободи от комунистическо иго... Русия тоя път няма как да се намеси, ще си я караме така- роби в собствената си държава, феодално-крепостна губерния с мутри за князе!
9
1
 
17
 
! Отговори
до всички преди 10 години
Клакьори от всички партии..., защо не млъкнете! Прав е човекът : 1. Народът, не вярва на политиците 2. Нужен е контрол , прозрачност и правила 3. Какво направиха ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС, десни партии...за да кажат на народа че са честни хора,че мислят за нас, че ще спазват законите...НИЩО НЕ НАПРАВИХА...Депутатите са твърдо 240 независимо, че населението на БГ намалява; Законите са само за народа, кризата също, сега се сетиха че могат да намалят разхоздите на ЕРП от 12 на 7 %....досега къде бяха
8
3
 
19
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Горките дипломати на цивилизовани страни, гледат ни и се чудят що за народ търпи такива условия на живот и такива политици. И за да защитим мнението за нас, че сме странно неадекватни, щом някой отвън ни каже, че тук нещата са нетърпими, стотици коментиращи започват яростно да оспорват правото на дипломатите да изразяват мнението си, защото било "намеса във вътрешните работи". Осъзнайте се бе, хора, всички виждат какво е у нас и мислят същото, само че тези хора намират подходящ начин да го кажат