Добрев: Никой не ми е казвал, че има плащания за "Белене"

"Намалението на цената на тока е увеличение от 10%"
Обновена: 7 окт 2013 22:22 | 7 окт 2013 20:58,
37
Добрев: Никой не ми е казвал, че има плащания за "Белене"
Снимка: Bulgaria On Air

Не се притеснявам от разследването на прокуратурата за плащанията по проекта АЕЦ „Белене“, след като беше спрян строежът. Аз подписах доклада за прекратяването на дейностите, който беше гласуван от Народното събрание. Това каза в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев.

„Ако искахме да продължават плащанията, то тогава нямаше да спираме проекта“, обясни той и допълни, че „това е най-корумпираният проект в България досега“.

По думите му тези, които не са спазили решенията на НС, вероятно са служители в Българския енергиен холдинг, „но прокуратурата ще каже“.

Ексминистърът посочи, че явно е възможно след решение на НС БЕХ и Националната електрическа компания да правят каквото решат. „Досега не беше подаван сигнал в ресорното министерство, че има някакви плащания. Няма доклад от НЕК или БЕХ“, каза още той.

Още по темата

Добрев призна, че не е наясно с дейностите по „Белене“, след като е спрян строежът.

„Това, което се е случило, е равносилно на това някой собственик на заведение да разреши на клиентите си да пушат, въпреки забраната, защото не е получил специално писмо от министъра“, каза той.

Бившият енергиен министър отказа да коментира ареста на собственика на консултантската компания „Риск инженеринг“, отговорна за строителните дейности по „Белене“ Богомил Манчев.

Във връзка с намалението на цените на електроенергията от кабинета „Орешарски“ Добрев беше категоричен, че всъщност българският потребител плаща с 10% повече, но по скрит начин.

„През август месец Държавната агенция за водно и енергийно регулиране подписа вливане на 500 млн. лева от бюджета на ресорното министерство към НЕК. Това означава, че всеки един от нас плаща 95% от цената на тока и още 15% заради тези милиони, а следователно с данъците ни всички си плащаме тока. Проблемът е, че никой не обръща внимание на това. Тези пари можеха да се използват за образование, здравеопазване или социални помощи“, коментира Добрев.

Той заяви, че данните, които сегашните управляващи изнасят не са истински, защото „правителството вече спря да публикува върнатото ДДС. Чухме и хвалбата, че е намаляла междуфирмената задлъжнялост  с 12-13 млрд. лева, но за този показател няма официални данни и затова е лесно да се подхвърлят. Но представяте ли си как ще направят такова намаление с работа за един месец“.

Добрев коментира и видеоклипа на BBC за Слънчев бряг. „Курортът регистрира с 20% увеличение на туристите всяка година. Другите курорти, като Албена, отчитат много по-нисък ръст. Слънчев бряг си е защитил имиджа на ранната Майорка и никой не кара тези туристи да пият - това е избор на всеки един от тях“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
2
 
! Отговори
Bignal преди 10 години
В затвора ще има време да се сети защо беше поставен за министър. А да се оправдава като първолак само показва липса на съвест и чест.Всички политици са *** и за народен съд.
28
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Никой не ми е казвал, че има плащания за "Белене""Този беше толкова министър ,колкото баба Вуна е космонавт.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама кой да ти каже бе ушко.Като всичко е ставало под масата и на други места.Един път искат друг път категорично не.Върви че ги разбери и после естествено пак няма пари и предните са виновни сиреч Костов Цара Падара Коалицията и сие.Така мило управия нема и нема да има.
26
6
 
12
 
! Отговори
PetyaM преди 10 години
Много тъпо обяснение - не му били казала и той не знаел, че плащал залудо! Това недоразумение ни беше министър на икономиката! Боже, пази България!
25
6
 
13
 
! Отговори
некадърник преди 10 години
Поредното недоразумение на герберясалите тикви.
24
3
 
11
 
! Отговори
делянчо преди 10 години
ама другарко, някой ми *** в гащите...
23
5
 
15
 
! Отговори
ммм преди 10 години
"Добрев призна, че не е наясно с дейностите по Белене, след като е спрян строежът"И за чий ... си бил министър, като не знаеш какво става под шапката ти?
22
5
 
11
 
! Отговори
:) преди 10 години
Докога едни и същи оправдния от този? Аз не знам, аз не видях, аз не чух, аз не бях - ами за какво си сложен за министър само заплата ли да вземаш? То ако ще е затова - да вземат един клошар от улицата ще върши по - добра работа!!!
21
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо трябва ДА МУ КАЖАТ??? Контролът, който е задължителен за министъра, къде е? Като ще знае колкото зная аз, за какъв ч***п е там горе???
20
6
 
27
 
! Отговори
НЕ Е ПРАВ ДОБРЕВ! преди 10 години
Това, което се е случило, е равносилно на това някой собственик на заведение да разреши на клиентите си да пушат, въпреки забраната, защото не е получил специално писмо от министъра, каза той. ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ Е ВЪВЕДЕНА СЪС ЗАКОН, КОЙТО ПОРАЖДА ДИРЕКТНО СЪОТВЕТНИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ! РЕШЕНИЕТО НА НС Е АКТ, ИЗИСКВАЩ ПОС;ЕДВАЩИТЕ АКТОВЕ НА ИЗП.ВЛАСТ, ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯТ КОНКРЕТНИТЕ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ!
19
17
 
36
 
! Отговори
НАГЪЛ Е преди 10 години
Тоя е мн нагъл,никой не му бил казал,усещате ли как подло се опитва да се оправдава? Гербрастки нагляр,а уж бяха по-различни...
18
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И той като цецолюн ни чул, ни видял какво става в неговото министерство :) Иначе Р.Овч. може да го обявите за най-корумпирания депутат, но е хиляди пъти по-кадърен и компетентен от недоразумението на снимката....
17
23
 
44
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
Въпрос с понижена трудност към тоя шаматарок - Дилянчо, пиле шарено, абе ти от къде разбра за проекта "Белене"? а) - чичо Бойко ти каза б) - прочете във вестника в) - слушаше че се говори нещо такова в парламента
16
14
 
28
 
! Отговори
иво преди 10 години
За най компетентен по енергийните въпроси питайте Р. Овч.
15
2
 
26
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Всеки документ,предложен за запознаване и решение на висш държавен служител, има негова резолюция. Ако липсва документ с резолюция, следва да се намери кой е трябвалода представи документа на вниманието на по-горния и да му се търси отговорност. Една от бедите на държавицата ни е в тоталната безотговорност на чиновниците по йерархията и миенето на ръце. За всеки проблем е нужно да се търсят отговорните и да се взисква от тях,без значение кои са.А те ще кажат,че сме полицейска държава!
14
7
 
16
 
! Отговори
joro преди 10 години
AMA MANGIZI VZEMA I SI GO ZNAE6 MASONSKA SVINIO, NA DRUVNIKAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
13
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега Добрев какво излезе, плащали ли сме, ама не съм знаел? За какво взимаше заплата бе др....ьо, другарю? Опа, сори. Идва ми отвътре. Та, га ядахте кифтета - знаеше, га трябва да се плаща - не знаеше?
12
20
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО ИКОНОМИСТАА КАКВО СТАНА СЪС СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ, ОБЕЩАНИ ОТ ГЕРБ ОЩЕ 2009 ГОДИНА ? ОТВОРИ ПРЕДИЗБОРНАТА ИМ ПРОГРАМА И ВИЖ КАКВО ОБЕЩАВАХА И КАКВО НАПРАВИХА, А АКО ТЕ МЪРЗИ- ВЛЕЗ В САЙТА БОЙКОМЕР - ТАМ ПИШЕ ОБЕЩАНИЕ ПО ОБЕЩАНИЕ- 12% ИЗПЪЛНЕНИ. И ЗА ДВОЙКА НЕ СТИГА.В УЧИЛИЩЕ ЗА ДА ТИ ПИШАТ 3 , ТРЯБВА ДА ИМАШ 51% ВЕРНИ ОТГОВОРИ. СРАМ, СРАМ, И ГНЪС ! И ИМА ОЧИ ОЩЕ ТАЯ ТИКВА ДА СЕ ПОКАЗВА И ДА ДАВА АКЪЛ- ТОЙ- АКЪЛ, НА ПРОФЕСОР ПО ИКОНОМИКА ОРЕШАРСКИ- ТИКВА КУХА !
11
19
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя кога ще го арестуват ? Може ли един пикльо да ни прави на маймуни- не знаел- ами кой да знае, щом министърът не знае , значи е било много зле при Бойко
10
8
 
45
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Грешиш, той много добре е знаел - няма как 15 милиона евро от бюджета да бъдат плащани без основание, след спирането на проекта, и министъра да не знае. Много си е бил наясно той. Разковничето е другаде.