Проектът на БСП – 5 г. у нас и купуваш BG земя

Удължаванвето на мораториума бил емоционален акт, не рационален
24 окт 2013 17:15,
30
Проектът на БСП – 5 г. у нас и купуваш BG земя
Сергей Станишев. Снимка: Impact Press Group

През следващата седмица левицата ще предложи на Народното събрание проектозакон, свързан с продажбата на българска земя на граждани от ЕС, обяви пред български журналисти в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той поясни, че се предлага например изискването за уседналост в България в срок от пет години за граждани на ЕС, за да станат собственици на българска земя.

Още по темата

"Вярвам, че следващата седмица този законопроект ще може да бъде внесен", заяви Станишев и изрази увереността си, че техният проект е съобразен с опита на другите държави в ЕС.

Той определи удължаването на мораториума от парламента преди дни като емоционално гласуване, а не рационално търсене на решение на въпрос, който засяга и вълнува българските граждани.

"През 2010 г. беше моментът, когато България, ако желаеше, трябваше да постави въпроса за удължаване на този мораториум", коментира Станишев и отбеляза, че според Конституцията граждани от държави извън ЕС не могат да купуват българска земя.

Според него повечето земеделци у нас се вълнуват от купуването на земя от неевропейски граждани, а не от германци и холандци.

"Депутатите искаха да покажат отношение и загриженост, но този акт на парламента не е работещ. Той е в противоречие с Конституцията, както и с договора за членство на България в ЕС", категоричен бе лидерът на столетницата.

По думите му не е реалистично изобщо да се поставя въпросът за преразглеждането на договора ни за членство в ЕС.

"Когато се отвори този процес, това означава да бъде получено одобрението на 27 държави", пресметна той.

Сергей Станишев каза още, че днес ще постави пред държавните и правителствените ръководители от ПЕС въпроса за бежанците у нас.

"Не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие към гибелта на мигрантите край Лампедуза, трябва да бъде показана реалната солидарност на ЕС със страните, подложени на бежански поток. В България положението се усложнява с дни, както в Италия, Гърция и Малта. Очакваме конкретни действия и подкрепа от европейските институции, ще поставя този въпрос много настоятелно, това не е просто проблем на една държава", заключи  лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
3
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До rumen221А бе Румене, не разбра ли, че суверенитет няма да има. Времето на националните държави изтече. Ще бъдем част от федерална Европа. Това е. И това е добре за обикновените хора, понеже ограничава националните ***, които са на власт. Ако не бяхме в ЕС, щяхме да сме по-зле от Молдова и Узбекистан! Извън ЕС сме трети свят като централна Африка. Това е. Прави си изводите. Национализма се подкрепя от под 10% от избирателите. Останалите 90% не са *** и знаят какво искат.
27
2
 
10
 
! Отговори
222 преди 10 години
Лалугера Станишев как си е подал муцунката на снимката!
26
1
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Договора с Е.С.Включва отстъпването на НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ, не е утвърден с референдум и затова е НИЩОЖЕН!К-яЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (ПАРЛАМЕНТА Е САМО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ) или отделна личност (ПРЕЗИДЕНТА) не може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ..
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еденствения народ в европа който залъгват 20 години с бившите специални служби е българскиязащото е *** до безумие - и винаги търси лесното обяснение и решениепрез тях минаха всякаква *** като шефове даже и обикновени трудовациако си толкова закъсал че трябва да сложиш там всякаква *** сърди се на себе сиили ако си мислиш че не са нужни - си обикновен идиотшефа на щази си живя спокойно в германия и си обикаляше света безпрепятственода сте чули за разобличени агенти на щази ***
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
уседналост, обаче да се доказва с 5 поредни годишни данъчни декларации, не с измислени сертификати за пребиваване...същото трябва да се приложи и за правото на глас..да видим и бай *** какво ще прави :)
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Серьога, признай си, че те боли г*за за българската земя и изобщо за България! Кажи си и ще ти олекне!
22
5
 
4
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До Анонимен-3А бе ***, ти в кой век живееш? Или и ти си от малоумната лумпенария на АТАКА?
21
8
 
4
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
Ами ще трябва не да преразглежда, а да отмени всякакъв мораториум. Станахме за РЕЗИЛ! Мораториумът обслужва интересите на 100-тина мутри и зърнени олигарси, които правят супер-печалби на базата на жълти стотинки наем върху земята. Аз съм собственик, искам СВОБОДЕН ПАЗАР и СПРАВЕДЛИВИ цени и наеми на земята.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КокоКомунистите след тях вървяяят.....
19
1
 
8
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Винаги когато БСП-ДС са на власт стават катаклизми всякакви. Убийства, катастрофи, обири на банки, закони против народа и т.н. Те са проклятието на Държавата, а заедно с ДПС-ДС смърт за народа.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами п"тьо,защо гласувахте така ,нали сте управляваща партия "спечелила"изборите?
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Рали1Няма такива ограничения а още по-малко размотаване стига да имаш парите си купуваш като пич, отделен въпрос е че декара е над 1500 евроА освен интереса на мутрите и група мастити адвокати които които играят ролята на посредници и изкупуват земята по 4-500 лв. има и интереси на собствениците и наследниците на тази земя и не си мисли че те подкрепят подобен смешен референдум, слава богу има КС и надявам се той да отмени този смехотворен промутренски мураториум
16
11
 
4
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Глупавите гербери правят беля след беля. От ГЕРБ страда цялата страна. Добре е, че има хора като Станишев да изважда страната от герберската кал. Глупавия ГЕРБ върви срещу ЕС без да си дава сметка, че ни се смеят, че вредите им изкупува всеки българин в страната и особено извън нея. *** от ГЕРБ трябва да изчезнат от хоризонта!
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне лъснаха задниците на ГЕРБ, сега стана ясно колко са десни и колко евроориентирани :)))Явно мутрите около тех имат най-голям интерес от подържането на ниските изкупни цени
14
3
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До АнонименНе са глупости ,проверете ,ограничения и размотаване до отказ.И стига се съобразявахте с някой друг.Нашите интереси кой ще ги защити ?За 23 години подобрение у нас ? Защо трябва да мислим някой ,който иска да си влага парите някъде и да печели на наш гръб ? Изгонихме народа си ,сега куцо и сакато ,но с пари и чужденец .Предателството е огромно.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка? И съд за изменничество на родината.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Рали1Естественно че можеш да си купиш земя във Франция стига да имаш пари, и стига с тия глупости че в другите страни от ЕС неможело да се купува земя от чужденци, това въобще не е вярно, а ниската цена на земята в България се дължи точно на този мораториум,Съгласен съм да има ограничения за граждани извън ЕС, ама невиждам причина да го има ограничението за граждани от ЕС
11
1
 
11
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Ei,*** AZ SUM BULGARIN I VECHE 50 GODINI SUMV BG I OSHTE NE SUM SI KUPIL ZEMYA,ZASHTO???????PISHA OT IMETO NA OBIKNOVENIA TRUDOV GRAJDANIN!!!VUUUN,MRUSEN DOLEN KOMUNIST!!!!
10
7
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Всички западноевропейски страни са защитили първо собствените си интереси.Идете и си купете земя във Франция-разрешено е,но на практика спънките са огромни и е невъзможно.Има ли санкция?Стига спекулации-това е национално богатство,храна,работни места,доходи,производство.Като иска някой да ползва-рента по европейскиДокато се кланяме на запад,от изток и юг ни работят други.Хайде малко достойнство и дано има политик да защити интересите ни.Никой за 23 г не донесе нещо,само грабители/инвеститори/.
9
3
 
14
 
! Отговори
те преди 10 години
Тоя лисугер пак си показа муцунРазвивата долна Нема го нема пък се изтъпанчи да ни дразни животното му гадно Развива дейност Да пукнеш *** такъв