Чиновници на протест? Може, но не в работно време!

Институциите не трябва да се саботират, смята Орешарски
Обновена: 19 ное 2013 14:23 | 19 ное 2013 12:34,
128
Чиновници на протест? Може, но не в работно време!
Пламен Орешарски Снимка: архив, БТА

Държавните служители имат право да протестират, но в извънработно време. Това е позицията на премиера Пламен Орешарски, който внесе повече яснота около изказването си, че ще се уволняват държавни служители, които протестират.

Той обясни, че думите му се отнасят само за хората, които го правят в работно време и по този начин саботират работата на институциите. Той беше категоричен, че не се притеснява от внесените в прокуратурата сигнали за това негово изказване.

„Уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работно време и това да не води до саботаж на институциите“, каза премиерът. „Разбира се, че имат право“, заяви Орешарски на въпрос дали държавните служители имат право да протестират в извънработно време.

Още по темата
Той не отговори дали ще бъде освободена шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова заради писмото с критики от Брюксел.

Мислим за подобряване на цялостната дейност на Агенция по заетостта. Това ще се направи във връзка с писмото от Брюксел, в което се критикува дейността на агенцията. Имаме едно сигнално писмо, на което ще обърнем внимание. Такова писмо сега разбирам, че е имало и в началото на годината, коментира още Орешарски.

Ще се мисли за въвеждането на опростена данъчна декларация за хората с минимална работна заплата, стана ясно още от думите на Орешарски. Досега те не подаваха такава, но заради новата социална мярка на правителството, която предвижда през 2015 година да се възстановят данъчните плащания на работещите с най-ниски доходи за предходните 12 месеца след подаване на данъчна декларация, това най-вероятно ще се наложи.

Мислим за облекчаване най-ниските доходи още от формиране на мандата, припомни премиерът. По негови думи първоначално идеята е била правилото за необлагаем минимум да стане факт от 2015 година.

Предложението, което сега правим, фактически ще стане от 2015 година. Въвеждаме техника не на необлагане на дохода, а на връщане на обложения доход, което практически ще се усети като ефект в началото на 2015 година след данъчна декларация, заяви Орешарски.

Около 150 млн. лева ще е ефектът върху бюджета, а около 200 000 души ще бъдат обхванати от мярката. 

Автоматично този необлагаем минимум ще бъде вързан с минималната работна заплата, обясни Орешарски.

Той припомни плановете на правителството след три години минималната работна заплата да бъде 450 лева. Това са плановете, които ни се виждат реални от днешния ден, заяви още Орешарски и си пожела икономиката да се възстановява с по-бързи темпове и да може минималното регламентирано заплащане да скочи повече. Орешарски беше категоричен, че плоският данък остава.

Той се обяви против диференциацията на ДДС. Според него ефектът върху икономиката от подобна стъпка ще е по-скоро негативен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
8
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
viva1234, е то това означава, че разните учители, полицаи и т.н. трябва задължително да си траят, дори ако са управлявани от ***.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
gldeah protesta na bsp i dps to 40-50% biaha turci 30 % *** , i niakoi izkukurigali agresivni star4eta i babi4ki
50
5
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
53, точно поради подобни крайни изказвания на хора като теб не трябва да им се дава нищо, камо ли власт.
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКАААА ,отнемане на бг гражданство и прогонване от България поради държавна измяна на тоя лайнянец, СерГея и пашите.
48
3
 
21
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Сега и държавните служители ще клекнат, също като пенсионерите. Фурнаджийски лопати, днес говорят едно ,утре се отмятат както им отърва. ОСТАВКА!!
47
13
 
9
 
! Отговори
Правилно! преди 10 години
Правилно! Който не е с държавата е против държавата!
46
6
 
13
 
! Отговори
до Гошо преди 10 години
мнооо си ...гоше, мнооо. Решат ли хората да протестирят нито Орешарски ще им каже нещо, нито закона, особенно пък в България където 90% от законите ги има само на хартия.24г. хората протеатирят пред телевизорите и в кръчмите, ефекта е на лице. За мен протест без кръв и погром си е екскурзия.
45
9
 
8
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Вижте какво, аз ако работя в банка и отида на протест срещу банките, на другия ден ще се сбогувам с работата си. По същия начин не може един служител в министерство да е крайно недоволен от политиката на министъра, който му е подписал трудовия договор и да протестира срещу него- в такъв случай следва да си подаде оставката и да си търси друга работа.Въпрос на елементарна лоялност- щом е толкова против правителството, значи ще го саботира умишлено.
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, чиновниците служат на работодателя си, на правителството.А ние сме работодатели на правителството, не на чиновника.Някога Софиянски отиде на митинг срещу правителството, но достойно си подаде оставката.Щом не искаш да работиш за това правителство... напускай, никой не те насилва
43
1
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Мислим за облекчаване най-ниските доходи "-Работни места ли ще откривате или заплатите ще повишавате?Като гледам чак за след две години и пак в бъдеще време.До най-бедните ли опряхте да ви пълнят касата,а връщането на данъка в някое бъдеще време.Нови калинки в данъчната администрация,нова СОЦИАЛНА мярка ?
42
1
 
20
 
! Отговори
БГ преди 10 години
*** КОМУНИСТИЧЕСКА!!! НЕГОДНИК!!!ПЪРВИТЕ 20 ГОДИНИ ЗАТВОР ПРИ СТРОГ РЕЖИМ.
41
11
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Дайте му шанс, *** ли сте? Той, Волен и Местан могат много и мисля, че всеки ден ви го доказват!
40
1
 
21
 
! Отговори
оставкаааааа преди 10 години
Завъртя монетата и смекчи тона...тази мишка
39
4
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
до 42:Чл. 47. (1) Когато предявените искания, свързани със служебните и осигурителните отношения, не са уважени, държавните служители могат да обявяват стачка.(2) Осъществяването на стачката по ал. 1 се извършва чрез носене и поставяне на подходящи знаци и символи, протестни плакати, ленти и други, без да преустановяват изпълнението на държавната служба.Написано ясно и недвусмислено и неспазване може да ти струва работата. Страшни "съвети" даваш, няма що!!!
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКАписна ми да се обясняват като вдовица за х*у
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Takaaaaaaaa.........И какво излиза ся?? Идва едно правителство на власт с грандиозни манипулации и после може да си прави четири години каквито си иска дивотии??? И ние "можем" само да протестираме "мирно" по полянките в Балкана? Айде бе!
36
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова *** премиер не сме имали. Трябваха му четири дни за да осъзнае каква глупост е изтърсил. Оставка на некадърника ВЕДНАГА!
35
8
 
20
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Ако протестирате извън работно време никой няма да ви отрази! Ако не се блокират пътища, университети и дейности за теб ще сме просто СЕДЯНКАТА. Даже и медиите няма да ни отразят (както стана най-първите пъти). ФАКТ, е че с добро няма да стане! Просто с добро няма да стане.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски е извършил престъпление тъй като заради неговото изказване хиляди хора са били принудени насила да ходят по манифестации. Трябвало е още в петък преди събитието готвено от БСП и ДПС на 16.11.2013 да бъде уточнено какво всъщност е искал да каже орешарски.
33
3
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
във всяка една държава относно държавните служтели имат зцабрана да протестират ефекнивон докато са на работа - полицаи, пожарникари, лекари, хора от архивите и желзниците....пръв Лойд Джордж е въвел забраната през 1927\8 за да спер стачката на железниците в АНглия. Днес така е по целия свят.Друг е въпросът, че след Лойд Джордж Либералната партия е сведена до нула.