ГЕРБ се оплаква в Брюксел за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Партията ще сезира Гюнтер Йотингер заради липсата на търг
Обновена: 25 ное 2013 18:21 | 25 ное 2013 18:21, Камелия Цветанова
64
ГЕРБ се оплаква в Брюксел за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ ще сезира еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв. Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия“, смятат бившите управляващи.

Според ГЕРБ изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ „Белене”.

Още по темата
Така предложен, седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ „Белене”. Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори, упрекват от партията.

„С изказванията си от последните дни, Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за „Белене“. Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България. Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила“, пише още в съобщението.

От ГЕРБ напомнят, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток” 1 и „Марица Изток” 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй”.

„И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред”, се посочва в позицията на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
19
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 10 години
БСП И ДПС , НЯМА ДА СТРОЯТ НИЩО!ПРОСТО ЩЕ ТЪРСЯТ НЯКОЯ АМЕРИКАНСКА ИЛИ БЪЛГАРСКА ОВШОРКА ЗА ДА ФИНАНСИРА ПРОЕКТА , ДА СЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА ТОЯ СТРОЕЖ ...ЗА ДА ИМА ЛАПАНЕ И ПАРИ ЗА ДА ИЗДЪРЖИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДО ПРОЛЕТТА!ТЕ СТРОИХА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ,ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ ЗА 2-млрд. ...ЩО ДА НЕ СТРОЯТ И АЕЦ-БЛОКА В КОЗЛОДУЙ ОЩЕ 5-10 ГОДИНИ за още 2-млрд....??!!КЪВ Е ПРОБЛЕМА -НАРОДА ЩЕ ПЛАТИ НЕУСТОЙКИТЕ !!!!
32
18
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
има ли проект в който ГЕРБ да са започнали от самото му начало,мисля че нямат акъл да го направят,всички проекти са от предишни правителстг.
31
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 милиард долара реактор това да не ти е котела в Банкя.
30
16
 
18
 
! Отговори
Х преди 10 години
ЕДНО ВРЕМЕ СЕ ОПЛАКВАХА В МОСКВА НО ЖИВЕЕХМЕ ДОБРЕ НЯМАШЕ БЕЗРАБОТИЦА А СЕГА ЖИВЕЕМ ЗЛЕ И СЕ ОПЛАКВАМЕ В БРЮКСЕЛ.РАЗРУШИХА ИКОНОМИКАТА.ХУБАВА ИЛИ ЛОША Я ИМАШЕ .СЕГА НИЩО НЯМА И СКОРО НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ.ОТ ЗЛЕ ПО ЗЛЕ ЗАГИВА ДЪРЖАВАТА И ИКОНОМИЧЕСКИ И КАТО НАЦИЯ.ОТ 9 000 000 НА 6 000 000..
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев след героични преговори (незнайно с кого) извоюва цена на американския реактор от 6 милиарда евро. Доколкото ми е известно същият реактор но закупен от Китай струва 1 милиард долара и те са договорили 8 броя. Сега можем да направим следните изводи:1. Стойнев се е договарял с някаква подставена на БСП фирма, която ще е посредник по този договор.2. Стойнев ни подготвя, че руските реактори в АЕЦ Белене ще струват поне по 4 милиарда евро бройката, но ще бъдат изгодни в очите на слепите.
28
8
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
а ние на кой да се оплачем от вас мафиоти такива на папата ли?
27
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не , не това не са политици. До вчера всички бяха за 7блок, сега когато не успяха те да го договорят , българската завист се показа. Заклет анти комунист съм, но този Стойнев ми харесва. Това , че се е договорил не означава , че няма да се спазят условията.
26
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не виждате ли, че срещу проекта лаят само световно неизвестни партии, като ДСБ И ГЕРБ! Много показателно!
25
2
 
17
 
! Отговори
реостат преди 10 години
кога калашник запее вятър добро ще довее
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев се договори със УЕСА за хамерикански реактор на 7-блок и още два блока в ТЕЦ и сега Тиквеника беснее.Резултатът от тази договорка е,че правителството ще остане на власт,а финансирането на протестите за оставка на правителството спряни. Първанов злобее по медиите и намеква за предсточни избори, щото е лапнал едни комисионни от Белене,а Тикавата вече няма подкрепата на янките. (поне на този етап)Помнете ми думата,че протестите ще замрът.Казах!
23
5
 
15
 
! Отговори
Партия ли е ГЕРБ преди 10 години
Партия ли е ГЕРБ? Не , това е нещо , което се обажда в общественото пространство , в зависимост от сънищата на многоуважаемия г-н Борисов.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такъв ***! Нямало търг.
21
2
 
6
 
! Отговори
iiiiii преди 10 години
Катерзис, тежка депрсия - тия живи да ги ожалиш.
20
3
 
5
 
! Отговори
Закон на ОМ преди 10 години
Айде стига с тая пУлитика! Това дали ще се строи каквато и да е централа зависи от ТЕХНИКАТА! А именно... Как точно ще се повиши консумацията на електроенергия в България и цяла източна Европа? Как да стане тоя "ФОКУС"?
19
7
 
21
 
! Отговори
Nobi преди 10 години
Тоя *** ни управляваше 4 години. Срам
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези тикви знаят ли какво искат? Нали те предложиха да се строи 7 блок в Козлодуй с американски реактор, именно от Уестингхаус. Срещу закриването на Белене.Явно защото никога повече няма да режат лентички, злобеят!
17
6
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Ей това гербо-милиционерската простотия край няма.... Че те водиха "инвеститори" за тоя 7ми блок, пак хамериканци - сега щели да се жалват из Европа. Боже събери си вересиите!!
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука са налазили яко платените коментиращи на БСП. Явно ще текат пари в партиината каса от този блок и затова са ги мобилизирали яко!
15
7
 
21
 
! Отговори
GA701 преди 10 години
Герберасти, точно вие ****те мамата на Белене. Начело с вашият фюрер Тиквуня!7-ми блок на Козлодуй го измислихте, за да туширате напрежението. Обещахте на площадка Белене ГазЕЦ (газова).Нямаше да построите нито едно от 3-те!Сега вдигате олелия!Иначе аз съм за да се строят 7-ми блок, че и 8-ми, паралелно с БЕЛЕНЕ!!!!!!!!!
14
8
 
24
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Алооо Бокооо, алооооо мутроооо!Брюксел да не ти е църква та ходиш и се жалваш като вдовица за щяло и нещяло.Това е инструмент на България да постига определени резултати и за справедливост. Ще провалиш и него, както провали всичко до което се докосна, тиква с тиква.