Пенсиите скараха ГЕРБ и БСП в парламента

Депутатите спорят при обсъждането на бюджета на ДОО
26 ное 2013 11:56,
67
Пенсиите скараха ГЕРБ и БСП в парламента
Снимка: архив, Impact Press Group

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година скара депутатите на днешното извънредно заседание, на което на второ четене се гледат бюджетът на ДОО и на НЗОК за следващата година.

Основният спор в бюджета на Държавното обществено осигуряване възникна около замразяването на пенсионната възраст. Логично, на две противоположни страни застанаха БСП и ГЕРБ.

Съществени промени има в разходните политики: запазване на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива от 2013 г.

В закона се залага още възстановяване осъвременяването на пенсиите от 1 юли 2014 г. по т.нар. ”швейцарско правило”, като резултативно се увеличава максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 770 лв. на 840 лв. 

Бившият социален министър Тотю Младенов нарече действията на БСП популизъм и недомислица. Резултатът ще бъде пагубен за всички настоящи и бъдещи пенсионери, които ще бъдат обречени на ниски пенсии, заяви Младенов. Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова беше категорична, че изобщо не става въпрос за популизъм, а за изпълнение на предизборни обещания. Тя не пропусна остро да разкритикува политиката на бившия финансов министър Симеон Дянков. 

Правите бързо и лесно едно отстъпление, което ще струва скъпо в средносрочен план, коментира бившият заместник на Дянков Владислав Горанов. Той също разкритикува замразяването на пенсионната реформа.

Ранното пенсиониране е едно изкуствено излизане от пазара на труда, заяви Гинче Караминова от ГЕРБ.

Припомняме, че на първо четене беше прието т.нар. гъвкаво пенсиониране, при което при недостатъчен трудов стаж лицето ще може да се пенсионира, но при по-ниска пенсия.

По време на по-голямата част от дебата ГЕРБ настояваха да се намалят с 45.4 млн. лв. разходите за Фонд „Пенсии” в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Според опозицията управляващите няма да успеят да изпълнят бюджета.

„Атака“ даде доста крайно предложение. Ако „Атака” беше на власт, пенсионната възраст за жените щеше да е 55 години, за мъжете - 60 години, заяви Павел Шопов от националистите.

Той припомни предизборното обещание на „Атака“ за минималната пенсия и обеща, че и това ще стане, когато партията вземе властта.

Шопов беше категоричен, че българите не живеят дълго и не живеят добре, затова трябва да се пенсионират рано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
ТЪПЧО СИ.ЛЪХА КОМУНИСТИЧЕСКОТО ТИ МИСЛЕНЕ
46
0
 
0
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
Нищо ново под слънцето - малоумникът цвета си мени, но винаги си остава ***...
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наречи го гербаджия и няма защо да го псуваш!
44
0
 
8
 
! Отговори
мария преди 10 години
Господа министри!Не може тия като набор 50-51-52-53 преди десет дванадесет години ги пенсионирахте на 52-53-55 г.а сега ние да работим заради тях до 65 год.всяка година да ни вдигате годините и стажа,а да се чудим как да го направим при тая безработица,като никой не иска вече такива дърти.Те тогава още са се чувствали толкова жизнени,че хем работят,хем и пенсия получават.Това беше много голяма грешка от ваша страна.
43
5
 
4
 
! Отговори
hagen преди 10 години
До възмутенТака като гледам все на възмутен се правиш.А защо не беше възмутен когато Борисов плащаше за закупените от Гнойната ламя Мотриси, Хеликоптери и Боинги.Защо не се възмущаваше когато същите Гнойни вдигнаха пенсиите точно преди изборите и много добре знаеха за задаващата се криза.И как ще вдигаш пенсии след като икономиката е заспала, червените олигарси се спотаиха като изорани суеци.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
lidislidis.blog.bg/izkustvo/2013/11/23/sagata-noi-i-geroite-ot-bloga.
41
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Господа министри!Създайте работни места.Какво да кажем тия които сме на по 58-59-60 годишни и сме безработни,направете така и издайте закон:работещ пенсионер веднага да се съкрати и на негово място да се вземе безработен.Така може на хора които не им достига възраст една или две години да се пенсионират по-рано с намален коефициент.Този който иска да работи след пенсия да си направи собствен бизнес.
40
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкай Бойко! Още един мандат за ГЕРБ!
39
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
не може ли да се издаде заповед:пенсионер който работи веднага да му се отнеме пенсията.Не може да взима и пенсия и да работи,тъй като е такава безработица.
38
0
 
1
 
! Отговори
Noev преди 10 години
lidislidis.blog.bg/izkustvo/2013/11/23/sagata-noi-i-geroite-ot-bloga.1209916
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как не се скараха дали да се возят с коли произведени в ВG или западни лимузини, а за мизерните пенсии успяха.
36
10
 
3
 
! Отговори
вуйко преди 10 години
БРАВО НА ГЕРБ НИКАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ ДАЖЕ КАТО МАТРЯЛА ГИ ИЗБЕРЕ НА НОВО ДА НИ УПРАВЛЯВАТ НАМАЛЕНИЕ
35
19
 
3
 
! Отговори
той преди 10 години
В цял свят увеличават възрастта за пенсиониране,по понятни причини,само в България това не се случва.Или БКП е най-далновидната партия,или България е най-богатата държава,или ще теглят нов заем.
34
2
 
1
 
! Отговори
BOI преди 10 години
A BE TOO NAROD, NEMOJA DA RAZBERE KOI GI OGRABI....PUU...MAMA MU STARA................
33
3
 
19
 
! Отговори
любо преди 10 години
този *** младенов ако ми каже една-единствена фирма която назначава 60-годишни работници ще си продам апартамента и ще даря парите на неговата партия. егати ненормалниците. откаде никнат?
32
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
до ананимният-да не би сега да си разхлабил колана от голяма пенсия или заплата.
31
5
 
1
 
! Отговори
bastunche преди 10 години
До tyoЕла в УАСГ да видиш как и на 90 преподават :D
30
4
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До Анонимният 28 - И сега пак го каза, че вземе ли властта още ще ги затегне, че има още да ***!
29
8
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До hagen - ти какво искаш - 1000 лв. ли да ти направят пенсията при опуканите от ГЕРБ пари отвсякъде. Защо не рева на Бойко предните почти четири години, когато не ти вдигна пенсията нито лев и отмени швейцарското правило за осъвременяването, а сега грачиш, когато хората се стараят поне да върнат нещата в старото положение, отпреди предните крадци да дойдат на власт.
28
6
 
8
 
! Отговори
hagen преди 10 години
До Анонимният26Вдигнаха ми пенсията с три лъжици кисело мляко на ден. Браво на контрапротестиращите и техните последователи в нета.