България с дим! Решава съвестта на депутатите

Спас Панчев: Забраната за пушене влиза скоро в НС
Обновена: 10 дек 2013 09:31 | 10 дек 2013 09:30,
130
България с дим! Решава съвестта на депутатите
Снимка: архив, Булфото

Левият депутат Спас Панчев, отявлен привърженик на връщането на пушенето на закрито, призна, че има известно забавяне на проекта за отмяна на пълната забрана заради маратона около гласуването на бюджета за догодина, но изрази надежда още тази седмица законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

"Всички депутати ще гласуват по съвест, категоричен бе той и допълни, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

Още по темата
През октомври либерализацията на закона мина през икономическата комисия на НС, но бе спъната от здравната комисия, която не пусна обратно цигарения дим в кръчмите. Дали ще падне пълната забрана за пушене на закрито, зависи сега от народния избраник.

"Желанието и на българските граждани, и на бранша е да има в ресторантите обособени зали за пушене, с вентилация и масивни прегради", аргументира се Панчев пред bTV.

"Желанието на българските граждани е да живеят в нормална и демократична страна, където да има конкуренция и да се спазват правилата. В конкретния случай малко по-малко от 65% са "за" забраната, сочи изследване на Ноема", настоя д-р Павел Антонов, инициатор на кампанията "България без дим".

3 млн. и половина българи са пушачи, това е повече от половината население на страната, контрира го на мига Панчев. По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите – също.

"Единици са тези, които казват, че са доволни от факта, че има такъв закон и подобна забрана. Имаме данни от ресторантьорския бранш, че повече от 85 на сто от тях желаят да се възстанови пушенето в закрити помещения", допълни депутатът от БСП.

"Ние пък постоянно получаваме обаждания от бранша, които ни казват: Искаме да спазваме закона, ама като се нарушава в съседното заведение, ние губим. Затова очакваме от народните представители да създадат конкуренцията и силата на закона да се спазва навсякъде", апострофира го д-р Антонов.

Спас Панчев обаче продължи да настоява, че законът в сегашния му вид не работи и той трябва да се промени. Депутатът се надява отпадането на пълната забрана за пушенето да мине на първо четене в парламента преди празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
37
 
! Отговори
Dani преди 10 години
Този жалък човечец явно е взел доста пари, за да прокара това престъпно недоразумение и сега се страхува да не получи пратка моливче:)
10
1
 
20
 
! Отговори
do Panchev преди 10 години
Hora, priateli zamislete se na dumite na g-n Panchev voopshte ne mu puka za vas i vacheto zdrave vajnoto e toi da si vzeme ogovorenata sumichka za obechtanieto da prokara zakona da padne zabranata a vie kak se chuvstvate si e vacha rabota !!! Pucha i ne sam saglasen da vlizam v zavedenia opucheni v dim po priatno mi e da izlezna na van kato normalen chovek i da si drapna edna cigarka na svej vazduh !
9
4
 
32
 
! Отговори
aman преди 10 години
мамата им на червените, само назад с тях вече половин век!
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
М А Ф И Я ! ПРЕДАТЕЛИ! ОСТАВКА!!!
7
2
 
31
 
! Отговори
Соцаналист преди 10 години
До Социалист - слон да ти го сложи в червеното отверстие!
6
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на червената ДС хунта е народа да бъде беден, необразован - сиреч ниско Ентелигентен и болен, иначе не може да бъде купен и контролиран...!!!Това правят ДПС с електората си и дават пример, какво трябва да свършат и *** в тоя мандат...
5
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е сега вече трябва да се инсталира бесило пред НС и да излизат един по един...
4
4
 
52
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Другарю Панчев, значи когато проучванията са от Сова Харис или другаря Райчев всичко е точно, ясно и коректно, но като ви плеснат едни истински цифри в другарската чутура, то тогава това били единици. Ами другарю Панчев, аз съм пушач и не искам да се пуши в заведенията. Как може един от малкото читави закони зорлем да го прецакате.
3
42
 
7
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До bashkirchoТвойта мама хейтърска!
2
12
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Печалбата не е по-важна от здравето! Ще ви изметем, ***!
1
10
 
58
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Vashta mama chervena.....