България с дим! Решава съвестта на депутатите

Спас Панчев: Забраната за пушене влиза скоро в НС
Обновена: 10 дек 2013 09:31 | 10 дек 2013 09:30,
130
България с дим! Решава съвестта на депутатите
Снимка: архив, Булфото

Левият депутат Спас Панчев, отявлен привърженик на връщането на пушенето на закрито, призна, че има известно забавяне на проекта за отмяна на пълната забрана заради маратона около гласуването на бюджета за догодина, но изрази надежда още тази седмица законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

"Всички депутати ще гласуват по съвест, категоричен бе той и допълни, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

Още по темата
През октомври либерализацията на закона мина през икономическата комисия на НС, но бе спъната от здравната комисия, която не пусна обратно цигарения дим в кръчмите. Дали ще падне пълната забрана за пушене на закрито, зависи сега от народния избраник.

"Желанието и на българските граждани, и на бранша е да има в ресторантите обособени зали за пушене, с вентилация и масивни прегради", аргументира се Панчев пред bTV.

"Желанието на българските граждани е да живеят в нормална и демократична страна, където да има конкуренция и да се спазват правилата. В конкретния случай малко по-малко от 65% са "за" забраната, сочи изследване на Ноема", настоя д-р Павел Антонов, инициатор на кампанията "България без дим".

3 млн. и половина българи са пушачи, това е повече от половината население на страната, контрира го на мига Панчев. По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите – също.

"Единици са тези, които казват, че са доволни от факта, че има такъв закон и подобна забрана. Имаме данни от ресторантьорския бранш, че повече от 85 на сто от тях желаят да се възстанови пушенето в закрити помещения", допълни депутатът от БСП.

"Ние пък постоянно получаваме обаждания от бранша, които ни казват: Искаме да спазваме закона, ама като се нарушава в съседното заведение, ние губим. Затова очакваме от народните представители да създадат конкуренцията и силата на закона да се спазва навсякъде", апострофира го д-р Антонов.

Спас Панчев обаче продължи да настоява, че законът в сегашния му вид не работи и той трябва да се промени. Депутатът се надява отпадането на пълната забрана за пушенето да мине на първо четене в парламента преди празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
16
 
! Отговори
God преди 10 години
Може ли някой да даде линк към официална статистика за броя на пушачите в България? Аз не съм чувал някой да е правил такова проучване. Тия 3.5 млн. души ми се струват доста невероятни и май са само в главите на шефовете на Булгартабак. И преди и след забраната за пушене, ресторантьорският бранш си остава един от най-сивите у нас. Там масово не се плащат данъци и осигуровки, хората работят без договори или се осигуряват на половин работен ден. Махането на забраната няма да промени това положение
30
2
 
17
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 10 години
До бай ПеткоБай Петрко, то това е проблема - че никой не ни пита. Значи за ядрена енаргетика, тема, която е ясна на 2% от населението направих ареферендум, а за пушенето, за което всеки един от нас има мнение ТЕ ще решават "ПО СЪВЕСТ". WTF!!!
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** И ПРЕДАТЕЛИ!
28
7
 
37
 
! Отговори
пушач преди 10 години
Забраната трябва да остане. От 40 години съм заклет пушач, но настоявам в заведенията да не се пуши, вонята остава независимо от преградите и вентилаторите. И вкъщи пуша на балкона, дори когато вали или е студено.
27
2
 
14
 
! Отговори
v преди 10 години
До АнонименКолега, прав си че на запад има обособени помещения. Разликата обаче е че там НАИСТИНА са обособени, а не като тук при нас - масите за непушачите до тоалетната или в коридора.Или - опънали един найлон между двете зали, и то си мирише богато, ама за пред проверяващите сме ок
26
1
 
21
 
! Отговори
долна сган преди 10 години
сте вие политиците. Когато онова нещо Пеевски си продаде акциите в Булгартабак ще забраните пушенето ама ще е късно. Политиците са 99% *** и простаци.
25
3
 
24
 
! Отговори
срам и позор преди 10 години
Спас Панчев,радикален законодател,щом спонсорите му решат,че законът ги ощетява,той крещи в медиите,че трябва да се промени,че не действа ,че кръчмарите губят.Един добре охранен мутроподобен тип,нехаеещ за здравето на хората,за нежеланието им да се връща старото,щом новото е по-добро.Паричките са решаващи за неговия ентусиазъм,опровергаващите го фактите без значение,той цитира угояващите го кръчмари.
24
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При положение,че този закон не може да се контролира защо да го има + това в западна европа си има специални заведения за пушачи,та айде да не правим на по набожни от папата
23
3
 
38
 
! Отговори
Съвестина преди 10 години
Много ме радват коментарите тук, господинът Панчев ако си направи труда само да попрочете истинското мнение на хората, ще си каже кой всъщност иска да се вмирисват и надишват клиентите на заведенията. Благодаря на пушачите за тяхната солидарност със забраната, защото за непушачите е ясно, че ще искат заведенията да не са задимени. Благодаря на все повечето хора, които осъзнават, че така трябва и подкрепят сегашната забрана. Ще бъда и аз с вас и ще отстоявам запазването й. Ставаме хора вече...
22
2
 
28
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
Този жалък,крадлив,безскрупулен червен плазмодий да каже колко пари е взел от рагин и компания,за да се разбере КОЛКО СТРУВА СЪВЕСТТА НА ЗАЧЕРВЕН ДУПЕТАТ???
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко пари си взел от "бизнесмените" бе Панчев?
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо медиите не ходят да питат производителите на цигари какво смятат за този закон??!! Точно те са тези които искат и имат най - голям интерес да се върне пушенето, а не шепата платени "ресторантьори" използвани за параван. Къде и Цацаров да си самосезира за най-очевадния кжрупционна схема и злоупотреба със служебното си положение на депутати? Използвайки го за да задоволят бизнес интересите на 2-3 голям и цигаропроизводители????
19
2
 
46
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
От време на време пуша, ама не искам като се върна в къщи да мириша на клошар. Никой не ме пита, но съм против пушене в заведенията !
18
1
 
36
 
! Отговори
1 преди 10 години
Всичко е много просто - 80 % от цигарите в България се произвеждат от фирмата на цв.василев и делян пеевски.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това някакъв майтап ли е Съвест и Депутат, в БГ такова нещо не съществува. Има Интереси, пари и още повече пари.
16
0
 
26
 
! Отговори
овн преди 10 години
Този депутат е*нар.
15
1
 
21
 
! Отговори
спас панчев преди 10 години
призив към всички медии : показвайте депутатите по често за да можем да се забавляваме на глупоста и простотията им. пример спас панчев . да добавя отнася се за депутатите на всички парламентарни групи , както и за членове на партии извън парламента но пък са с мераци за парламента, глупави сте сламата ви стърчи от джобовете и целите сте омазани с тор / синоним на фекали/
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първанова го каза: Панчев е платен от Филип Морис компанията.
13
4
 
30
 
! Отговори
hhh преди 10 години
Дори и малкото хубаво, което се направи през последните години искат да го развалят.
12
0
 
53
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Депутат гласува по съвест.Това вица на деня ли е?