Търси се скандал при изграждането на оградата на границата

Ангел Найденов: Няма нарушения при процедурите
50
Търси се скандал при изграждането на оградата на границата
Снимка: Булфото, архив

До момента не са констатирани нарушения или обстоятелства, които да предизвикат съмнения, във връзка с процедурите по изграждането на преградното съоръжение по границата с Турция, съобщиха от ръководството на Министерството на отбраната.

От представената информация не виждам нищо, което да влиза в противоречие със закона или да дава основание за съмнение в обективността на командира на Сухопътните войски /СВ/ или на ръководителите на комисии, ангажирани в целия процес, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след като бяха предоставени подробности за процедурите и за самото съоръжение.

Не се оправдавам и не принуждавам никого да се оправдава, защото не виждам основание, посочи Найденов, цитиран от БТА.

Той коментира, че се търси и се извежда на преден план скандала в целия процес на изграждане на съоръжението. Какво значение има какви са политическите пристрастия на изпълнителния директор на фирмата, която доставя в случая режещата тел, на една от фирмите-доставчици, след като тази фирма се оказва единственият производител на подобни изделия в България, коментира Найденов. След като е единственият производител, кой се интересува от политическата принадлежност и кога това е било водещо за МО, добави той. Найденов посочи, че фактът, че доставчикът е българска фирма с производство в страната, дава възможност за контрол на производствения процес и съкращаване на сроковете.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов информира за организираните действия по възложената им задача за изграждането на възпрепятстващото съоръжение след решението на МС от 17 януари т.г. Ненов подчерта, че това трябва да се извърши в условията на чл. 90 и чл. 93 от ЗОП - процедура по договаряне без обявление.

Той акцентира върху това, че всички процедури впоследствие по обществената поръчка за 30-километровото съоръжение са били според изискванията, количеството необходими материали е много голямо - повече от 1300 тона, а сроковете - кратки.

Относно критериите при маркетинговото проучване за потенциалните изпълнители, ген. Ненов посочи предмета им на дейност, размера на дружествения капитал, както и финансовите им показатели през последните три години - взети от публично достъпни източници. Дефинирани са пет позиции. По първата - "Метали и метални конструкции" са били проучени единайсет фирми;по следващата - "Спирала режещ тел и принадлежности към нея" - четири; по "Бетон, бетонни изделия и материали за бетон" - пет; "Помощни материали и консумативи" - пет; "Други машини и съоръжения" - три. Договорите са били подписани на 17 февруари, а на 21 са започнали първите доставки.

От СВ коментираха две фирми във връзка с режещата тел - "Завод за пружини" АД, с. Крън, на която е възложена поръчката, и "ЙОТА", с. Ягодово, Пловдив. Първото дружество е производител на защитни спирали и е с най-добри финансови показатели в последните три години. Втората фирма е производител, но на плетени оградни мрежи и била с ограничена складова площ. От другите две проучени фирми едната била вносител, на каквито не можело да се разчита, а за другата нямало данни за дейността й.

Според разпореждането на министъра на отбраната защитното съоръжение трябва да бъде изградено в рамките на 60 дни от момента на пристигане на материалите и в зависимост от организацията на работа и атмосферните условия.

Найденов посочи и изграденото подобно защитно съоръжение от Гърция по границата с Турция със същата цел, което е било с дължина 11 км, в равнинен терен, и е изградено за 8 месеца, като е струвало 4 млн. и 600 хил. евро.

В отговор на въпрос за възможно ново увеличение на бежанския поток, министърът на отбраната каза, че разполага с анализи на подчинените му структури, които му дават основание да запази опасенията си и да поиска по-бързо изграждане на съоръжението. Със затопляне на времето също може да се очаква увеличаване на бежанския поток от Турция през България, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ТЕЗИ ,КОИТО РАЗБИХА СЪОРЪЖЕНИЯТА И РАЗГРАДИХА ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г. / СДС,БЗНС И ТЕМ ПОДОБНИ "ДЕМОКРАТИ" / ,ДНЕС СЕ МЯТАТ КАТО ЗАКЛАНИ *** И СЕ МЪЧАТ ДА НАГНЕТЯВАТ НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ ДНЕШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ И ТУРЦИЯ ! ПАК ВИЖДАТ СЯНКАТА НА КОМУНИЗМА И СА ГОТОВИ ДА РУШАТ И ЛИКВИДИРАТ ОТНОВО ! ОТНОВО СЕ МЪЧАТ ДА ИЗЛЪЖАТ НАРОДА ,НО ТОВА СТАВА МНОГО ТРУДНО ОТ СМЕТИЩЕТО ,КЪДЕТО ГИ ИЗРИТА БЪЛГАРИНА !
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
samo +
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде, бе. Не се търси, а сам се намери. И това ако не е скандал - двойно похарчени пари, кое да е. Да го видим "тефтерчето" с фалшивите сметки. Лесно се говорят небивалици, а е трудно да с види очевидното. Как да се преодолеят лоши навици, създавани в продължение на целия преход. Тук става въпрос за няколко милиона, което според вас са нищо, защото се откраднаха милиарди, под ръководната роля на партията, с услугите на ДС и съдействието на предателите на народните идеали за справедливо общество.
39
0
 
9
 
! Отговори
Мая Манолова преди 10 години
Олеле,забравих да пусна донос за откраднати пари за оградата с Турция!
38
0
 
7
 
! Отговори
Сексолог преди 10 години
Човек,който получава нареждания от сестра Галева най-много да се од*иска !Не ставате за държавници,бе,Найденов! За нищо не ставате! Само плюете другите ,а сте гола вода! А Майо Манолов е най- мижавия политик в България-без чест и съвест! Старите комунсти поне имаха мъничко съвест!
37
0
 
9
 
! Отговори
Строител преди 10 години
Абе,Найденов,цялата ви мижава партийка комунисти сте един нечуван скандал! Поне се махнете с достойнство,че се е задало гоемо гонене на комунисти! Нема да съберете и 20 дупетата в следващото НС.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така 1м. ограда ще струва близо 900 лв? Златна ли е? Защо не се потърси наказателна отговорност от тези които разградиха съоръжението С-100 на границата ни с Турция? Так бедният народ ли ще плаща както винаги ?
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая ще се облажи с паричките за оградадата и после ще ни се блещи и ще ни се кара от парламентарната трибуна
34
0
 
3
 
! Отговори
pru преди 10 години
bg ograda v snimki i video po granicata s Turkie e komedia v svetovnite medii - v mrejata ima strahotni kadri za "umnite" bg injeneri - stroiteli na bg ogradi i tehnite bg ministri.:-)))
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бсп този мандат ще го запомним с непостроената ограда и прибраните за целта пари
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
голяма работа ,ще откраднат от българския народ няколко милиона феновете на столетницата не дават лоша дума да се каже
31
2
 
18
 
! Отговори
nn преди 10 години
Месеци наред некадърния министър на отбраната не може да направи една *** елементарна ограда........месеци наред наглата му некадърна жена не може да направи свястен избирателен кодекс ..........и все някой им е виновен и все не търсят в себе си вината......класическата история как на калпав х.й вълната му пречи
30
2
 
14
 
! Отговори
**** преди 10 години
От къде ли ми е толкова познато всичко? Серго пак е на власт.))))
29
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не бяха демократите Желю Митев Желев,Филип Димитров,Луджев,Стоян Гане и други пишман отбор юнаци,сега оградата щеше да си стои,армията ни нямаше да е съставена от дебелогъ*и войнички,а даже и за *** може би щеше да има работа!
28
4
 
26
 
! Отговори
Big Brother преди 10 години
Гледах по телевизията как генерал Нейко Ненов пелтечи и се оправдава като бит тенисист, а министър Ангел Манолкин замазва с шпаклата. С една дума цирк на военните.
27
3
 
30
 
! Отговори
Пловдив преди 10 години
Че то скандала си е налице. Комунист от БСП се явява сомо той на конкурс за милиони, после изведнъж цената скача с още милиони и нявало конфликт на интереси и нямало данни за нарушения!!! Типично ро комуниснически. Никой не лъже по-безочливо от тези гнусни твари!!!
26
4
 
15
 
! Отговори
бригада преди 10 години
за строежа на оградата предлагам за бригадир желю желев ,защото той я събори .
25
3
 
14
 
! Отговори
петно преди 10 години
Орешарски да пуска нашия човек Бисер Петното, който откога чака да организира граждански отряди за защита на държавата. Той има готовност, даже си е подготвил черни и кафеви униформи с подходящи емблеми :)))
24
18
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Преди време Бойко покани германски инспектор да се похвали за границата. Оставало само една сграда да измажат и... пиле не можело да прехвръкне ?! Пиле не знам, ама даваха по ТВ биволи как минаваха и от там дойде шапната афера в Странджа.
23
13
 
4
 
! Отговори
вълк преди 10 години
президентат отговаря за националната сигурност.вкарахме вълкът в кошарата!!