Орешарски прескочи зимата

Политолози: Борисов като сапьор отвинтва главата на Цветанов
Обновена: 25 фев 2014 15:27 | 25 фев 2014 14:09, Камелия Цветанова
202
Орешарски прескочи зимата
Личният рейтинг на премиера Пламен Орешарски расте Снимка: архив, Булфото

След месеци на протести през февруари положението в страната се стабилизира, но през март отново ще има напрежение, защото започва обратното броене до евроизборите. Около това мнение се обединиха политолози и социолози по време на дискусия за политическия февруари, организирана от института „Иван Хаджийски”.

„Една година страната се тресеше, а след това дойде един спокоен февруари. Орешарски прескочи зимата, личният му рейтинг расте и правителството никога не е било толкова силно, колкото след тази година на протести”, настоя доц. Андрей Райчев.

Според него ГЕРБ вече мисли как да се върне отново във властта, а целта й не е просто да събори БСП от власт.

В същото време Райчев смята, че политическата карта изключва възможността Бойко Борисов да управлява сам и той вече го знае.

Коалиция на този етап обаче може да има само с Реформаторския блок, а това пък няма как да стане, докато Цветан Цветанов е негов заместник. „И явно Борисов като сапьор отвинтва главата на Цветанов”, коментира Райчев.

Управляващото мнозинство вече зависи от една извънпарламентарна партия в лицето на „България без цензура”, която вече си има двама депутати – отцепниците от "Коалиция за България" Румен Йончев и от ГЕРБ Светлин Танчев, заяви политологът Димитър Ганев.

Припомняме, че Йончев и Танчев вече декларираха, че ще представляват Бареков в парламента, а Красимир Стефанов, който също напусна групата на ГЕРБ в НС, обяви, че ще помага като експерт на "България без цензура".

„Продължаваме да наблюдаваме нестабилен парламент и да не знаем дали ще работи или не, всеки път преди заседание този въпрос стои. Още обаче не сме видели най-лошото и то от гледна точка на факта, че до евровота „Атака” ще се опита да се разграничава максимално от управляващите с цел да трупа дивиденти”, коментира още Ганев.

Заради това активна роля ще има формацията на Николай Бареков, която без да се яви на избори, спечели двама депутати и вече се явява новият балансьор в парламента.

„Двамата независими, които минаха на страната на „България без цензура”, могат да влияят на кворума. Това утежнява положението, защото Бареков няма интерес неговите депутати да крепят кворума, защото това ще го направи патерица на управляващото мнозинство”, коментира Ганев.

Въпреки това предсрочни избори скоро няма да има, настоя колегата му Първан Симеонов.

„Февруари е преходен заради евроизборите. Голямото питане е дали нестабилността на управляващото парламентарно формирование ще доведе до предсрочни избори, а това ми се струва невъзможно вече, перспективата за предсрочни избори, макар и да седи, вече не е толкова близка, защото двата фактора, които биха имали интерес от това, са "Атака" и Бареков, а те не са готови още за тях”, обобщи Симеонов.

Според него през февруари за втори път президентът Росен Плевнелиев е минал в нападателна позиция спрямо управляващите.

За пръв път от много време насам той беше проактивен и излезе от обяснителния режим, в който се намираше, обясни политологът.

Той оцени инициативата на Плевнелиев да се проведе референдум за изборната реформа заедно с евроизборите като имиджов политически ход, защото е много популярно да се говори за допитване и така се е поставил в позицията на добрия, а пък управляващите излизат лошите. 

"Вятърът духа в платната на АБВ”, коментира  пък раздора в лявото проф. Петър-Емил Митев. 

На конгреса на БСП членовете на левицата ясно показаха, че стоят зад настоящето ръководство на Столетницата и искат то да ги заведе на евроизборите, добави Борис Попиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще прескочи и втора, и трета и четвърта!А цяла България със запушени носове ще прескача смърдящият политическия труп на ***!
40
2
 
1
 
! Отговори
Бабоеб Джоунс преди 10 години
До ВладимирНе знаех, че съм потомък на масов убиец. Но и няма как да се досетя - фамилията ми не е Менсън или Лектър :( Пък и защо да ходя в Русия ? Тя дойде при мен. Недей си мисли, че се подигравам. Никой човек не заслужава това, което баба ти навярно млада е претърпяла. Човек с времето разбира, че обича нестандартни секс-удоволствия. Но на крехка възраст е лошо, да. Все пак, да гледаме от хубавата страна на нещата. Баба ти е надмогнала неволите и е сътворила деца даже. Бъди здрав ! ***.
39
0
 
3
 
! Отговори
инструктор преди 10 години
Паршутист скача от самолета, но парашутит му не се отваря. Гледа срещу него лети нагоре човек и го пита: Как да отворя парашута? а оня отговаря: Аз съм сапьор!Идеята е сапьорът да внимава как ще подходи с Ц.Цв, за да не срещне парашутиста.
38
3
 
13
 
! Отговори
Пич преди 10 години
Комунистите принципно вадят късмет винаги. Преди яхнаха имотния бум, който до известна степен намали ефктна от безобразията им. Сега времето е на тяхна страна и зимата беше мека. От опит знам, че след управление на червените гадове, страната винаги е с празна хазна и не е мръднала и един сантиметър напред откъм реформи и икономика. Винаги реформите се оставят за следващите, промлемите се отлагат с времето, важното е електората да си получи помощите и добавките. Пагубна политика.
37
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не виждам какво му расте, освен да е носа.
36
4
 
4
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
До *** Джоунсаз от моя дом няма да мръдна ако искаш ти имиграирай ...вие обичате русия защо живеете в държава която мразите ? защо не се вдигните всичките вие *** и синове на доказани масови убийци и не си отидете във вашата истинска родина господин грамотния? И не ти прави чест да се подиграваш с тези неща ...който се подиграва с тези неща се подиграва с българщината господин грамотния! Вървете си удома защо живеете в чужда държава която мразите? Вървете си в Русия вашия дом! Махай се
35
0
 
7
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Колкото политолози, толкова и коментари. Всеки коментирайки лъска имиджа на партията, която му плаща. Явно хората от тези професии са едни от най-лесно купуваните. Ама защо се учудвам. Почти всеки, който е заплашен от алтернативата безработен, предпочита да добре платен PR на дадена партия.
34
2
 
1
 
! Отговори
Бабоеб Джоунс преди 10 години
До ВладимирВладко, ти като достоен внук на изнасилената си баба, поне се научи да пишеш грамотни. ***, а не урУд бе, момче. Ние всички скърбим за поруганата ти рода, съчувстваме ти и през сълзи събираме четен брой карамфили...да им се поклоним. Имам идея за твоята емиграция : Япония. Там семейството е нумеро уно за японеца. Ще те оценят много високо, даже допълнителен чай ще получаваш. Може и хайку да ти посветят.
33
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ново служебно правителство на Плевнелиев няма подкрепа. От две беди хората избират Орешарски вместо Плевнелиев чиито рейтинг удря дъното даже след опита за реклама с изборен референдум.
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради това активна роля ще има формацията на Николай Бареков, която без да се яви на избори, спечели двама депутати и вече се явява новият балансьор в парламента.================според социолога това че Бареков ще е в парламента е голямо постижение за България
31
1
 
11
 
! Отговори
спец по интернет преди 10 години
При днешните информационни бомбардировки на секундата е почти невъзможно да се правят анализчета, заключения и др. подобни. Другарят Райчев....закъснява/по-стара комунистическа традиция/ Всеки момент..правителството може да рухне. Дали в БГ, дали в Индия...Запомни го от мен др. Райчев-дърти прикрит болшевико.НЕМА ГАРАНЦИЯ!
30
0
 
8
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
До zvezdichkaМоето име е по старо от почти всяка една държава в Европа! Когато са кръщавали здрави Българчета с името Владимир Русия такъв не е била на картата запланувана даже!
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На портрета е един от унищожителите на България !
28
1
 
7
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
всички сте едни уруди ве ...долни сливи сте всички ...всички говорите, преказвате, не млъквате а България умира ...България умира а вие си говорите и се плюете единн друг ...тоз бил незнам си къв тоз бил незнам си що! Засрамете се бе уруди долни !! Бащиния ни дом е под заплаха!! Вие сте гадове всичките и политиците и тези който ги подкрепят сте долни изчадия на ада! Майките си , бащите си и децата си предавате всеки божи ден , ежесекундно ги предавате и не ви пука долна гад ***! Горете в АДА!
27
1
 
13
 
! Отговори
Дрън преди 10 години
Дрън-дрън: "Около 68% от запитаните определят като "много лоша" политическата ситуация в страната."; "Парламентът е с 85,5 на сто неодобрение, като работата на Михаил Миков, председател на НС, е с 74 процента неодобрение."dnes.bg/obshtestvo/2014/02/25/bednost-bezrabotica-bylgarite-chakat-predsrochen-vot.217018
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на първо място по рейтинг е Ким Чен Ун-севернокорееца, а на второ е Орешарски
25
0
 
1
 
! Отговори
zvezdichka преди 10 години
До ВладимирИ при тая родова история те кръстиха Владимир :)
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Топла зима беше и сметките за ток и парно са поносими.
23
10
 
7
 
! Отговори
Начукай гоооо... преди 10 години
Никой не го е начуквал на Бойко Борисов толкова яко, колко му го начука Цветан Цветанов!
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страхът от ГЕРБ и вдигане цената на тока е още жив.