България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година

Златанова: Злоупотребата с европари е чувствителна тема за страната
Обновена: 9 апр 2014 14:47 | 9 апр 2014 12:16,
41
България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година
Вицепремиерът Зинаида Златанова. Снимка: архив, БТА

България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година, каза при откриването на форум за измами с този тип финанси вицепремиерът Зинаида Златанова.

Злоупотребата с европари е чувствителна тема за България, коментира вицепремиерът. Тя декларира, че няма място за политическо противопоставяне в борбата с тази престъпност.

Още по темата
До 2020 година България ще има достъп до 15 млрд. евро. С максимално прозрачни процедури и ефективно прилагане на еврорегламентите могат да се избегнат незаконните практики, посочи още Златанова.

До дни ще бъдат оповести всички сключени от правителството договори през последните 10 месеца, а скоро в Народното събрание влизат за обсъждане текстове от Закона за конфликт на интереси, стана ясно на форума.

Директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов посочи, че с опростяване на документацията и максимална електронизация на процедурите би се намалил и рискът от порочни практики. Той се обяви в подкрепа на европрограма, която да защитава подаващите сигнали.

Прозрачността е враг на корупцията и е нужно бдително гражданско общество, което да уведомява администрацията, когато забележи злоупотреби от подобен тип, допълни той.

Припомняме, че преди дни Европарламентът препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми. Депутатите призоваха Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“.

Предложението бе записано в доклада за изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година. Докладът беше приет с т.нар. незаконодателна инициатива на ЕП – тя не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса. Причината е продължаващото силно разпространение на корупцията.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
4
 
! Отговори
bike преди 10 години
eu experti patuvat iz bg s velosipedi i snimat kak bg pravitelstvo i bg administracii rabotyat po programite za regionalno razvitie..." s velosiped pri horata v BG" mnogo snimki i video v web!:))))svetat se smee na bg sharlatansko pravitelstvo!
36
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
България и Българското правителство са 2 ама много различни неща и е крайно време ЕП да разберат,кой всъщност краде Е.Фондове! Както и коректно да назовава точно крадците,защото огромната част българските граждани и 1 евро цент до сега не са видяли!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-после имаме правителство, което знае как да усвоява европарите.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ умират от яд, че не са на власт. Щяха отново да присвоят милиарди евро и да живеят като царе.
33
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
и аз съм се наредил и мисля да отнеса към половин милион
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
drugo si e da tekne edna ruska gaz po trybata...
31
1
 
8
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
.....ИМА МНОГО ДА ЧАКА....ХА,ХА,ХААААААААААААА......НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО ,НА СОЦ-***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаква, ще, трябва ... комунделски думички.
29
1
 
11
 
! Отговори
травестит преди 10 години
тоя травестит наснимката е по Мъжествен от СЕРЕЖАТА И ВАДЖАЙНИНА двете са хубави цепенячки
28
2
 
14
 
! Отговори
акуд преди 10 години
България ОЧАКВАЛА, но това не означава ,че ще ги получи. а за мен истината е ,че докато дпс съществуват България ще бъде изолирана от ЕС
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тате каза че ще ми купи колело ...
26
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
За правосъдието какво ли е чуствително?
25
1
 
10
 
! Отговори
... преди 10 години
Абе не знам, да се радвам ли или да плача!? То тия пари от евро съюза де (даже и да ни ги дадът) НИКОГА ама НИКОГА не стигат до обикновените хора! В повечето случай стигат до зетя на балдъзата на некой депътатин или министър! :) От друга страна обаче ако точно тия пари не стигнат до въпросния зет, то тогава некакви други пари ще достигнат до него, а никак не е ясно откъде ще се вземат тия точно пари и най-вероятно ще се вземат от данъците ни! Така, че да се радва ли човек да плаче ли!?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво са 1,8млрд евро за 7млн население? Колко получи Гърция с нейното 10млн население? Колко получи и ще получи Украйна с нейните 46млн население? Защо ли си мислим, че 1,8млрд за България са жалки трошички, които едвам покриват ежегодната ни вноска в това недоразумение наречено ЕС.
23
2
 
2
 
! Отговори
godo tradicional преди 10 години
"chakai malko"_ bg original patent ot predi 600 godini.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 10 години
То вий ша ги зимвати тез 1.8 милиарда, ама давайти % и на нас ромити, чи да ви галсувами ***, какооо!
21
3
 
10
 
! Отговори
9 преди 10 години
Ехх,на приказки всички сте големи,ние проблемите ги знаем,работата е там,че само лавате,а действия нулеви...
20
2
 
24
 
! Отговори
123 преди 10 години
Тая е страшна убавица и е мега компетентна ......bahahahahaha
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА НА СНИМКАТА ЖЕНА ИЛИ МЪЖ Е ЗАЩОТО ДОСЕГА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ ЖЕНА С АДАМОВА ЯБЪЛКА ИЗЛИЗА ЧЕ Е ТРАВЕСТИТ
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази госпожа пак се появи с бомбастични приказки предизборно. Хората не искат да я гледат и слушат, затова се появява и по сайтовете, че да не би случайно да бъде подминат някой от кьорфишеците й. Абе, тези хора кога работят. Изглежда не им остава от вземане на заеми, злословене и крадене, с нещо поне малко разумно да се заемат, че да си оправдаят стоенето с насилие над обществото. Борбата с корупцията я разбират само като неспирно говорене за нея и създаване на *** комисии за топене на ГЕРБ.