Популистка реторика поставя под въпрос постижения на ЕС

Плевнелиев: Няма да сме силни, ако се разделим на център и периферия
Обновена: 10 май 2014 12:15 | 10 май 2014 12:10,
91
Популистка реторика поставя под въпрос постижения на ЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Свидетели сме на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз – общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване.

„Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект“. Това каза президентът Росен Плевнелиев в лекция, която изнесе в Щутгарт на 9 май по повод Деня на Европа.
 
Държавният глава подчерта, че вотът за ЕП, който ще се проведе в държавите членки от 22 до 25 май, ще определи посоката на развитието на Европейския съюз през следващите 5 до 10 години.

„Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости. Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения. Една нова, втора фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена“, каза Росен Плевнелиев.
 
Президентът предупреди, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност.

„Югоизточна Европа има повече нужда от „меката сила” на ЕС. Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили“, заяви Плевнелиев, който определи като най-големия успех на страните от региона стабилното им завръщане към пътя на демокрацията и европейските ценности.
 
„Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа. Само чрез едно задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа“, подчерта Росен Плевнелиев.
 
В лекцията си президентът очерта икономическите предимства за България от членството в Европейския съюз. „Но идеята за един общ Европейски съюз излиза далеч извън рамките на икономическите и финансови измерения. Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението такова, каквото никога преди това не е имало в Европа. Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности“, каза още държавният глава в Щутгарт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е за ваше сведения партия Герб и Плевнелиев се радват на голяма подкрепа, първа политическа сила са в страната, така че най-вероятно ще бъде преизбран.
71
2
 
0
 
! Отговори
популизъм преди 10 години
Айде престанете с тоя инцест бе, направете си справка със законите и разберете, че Швеция не е легализирала инцеста ,това дори не е гласувано официално в парламента,просто някаква членка на социалистическата партия подхвърлила нещо пред някаква медия. Ама едно си баба знае едно си баба бае! И още нещо - в Русия и инцеста и зоофилията са напълно законни, вижте си законите! В Германия и двете са подсъдни. Толкоз! Популизмът наистина е плъзнал из цяла България щом се тиражират неуморно глупости!!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
;-)
69
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен"тоя няма ли най после да млъкне .какъв досадник"БЪЛГАРСКИ "досадник", "българино"...;-)
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя няма ли най после да млъкне .какъв досадник
67
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
"Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа. "По този въпрос питайте Баба Тонка Обретенова от Русе..... Дала децата си за освобождение на Югоизточна Европа...М?;-))))))))))))
66
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Югоизточна Европа има повече нужда от меката сила на ЕС. Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили..ПРЕВОД: ЕС ни наложиха непосилна ТЕГОБА, за присъединяване към краищата на полата Й. Но тъй като се стараят И да ни лишат от евтините доставчици на енергийни ресурси, се молим, давайки всичко мило и драго, българско, на НОВИТЕ си господари.
65
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект.ПРЕВОД: Наше задължение е да пазим интересите на ЕС, жертвайки НАЦИОНАЛНИТЕ си интереси в борбата между Русия и ЕС. Нали? ;-))))
64
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
"Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения. "Да преведа на Български: ЕС се нуждае от РЕСУРСИТЕ на Русия и е готов частично да жертва Балканите заради тази своя НУЖДА.;-))))))))
63
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен" Мне. Важни са тези, които дават парите в ЕВРОПА. - Те са и в ШЕНГЕН."Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости..."ЕВРОПА го иска, смятайки, че за Евро-то и ШЕНГЕН така е най-добре. ТИ какво мислиш, къде е РБ??????
62
1
 
9
 
! Отговори
Vanessа преди 10 години
Оставете го тоя, не мога да го гледам. Никакъв президент не е той а абсолютна мижитурка.
61
2
 
7
 
! Отговори
don baston преди 10 години
Пълни алабализми! Плевнелиев е овладял политическото говорене - много приказки, с които нищо съществено не се казва.
60
3
 
1
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Вярно е , че в този сайт тролят основно слугите на мутреса Моника, ама малко по спокойно. Те като чуят името на Б. Борисов, Ц. Цветанов и ГЕРБ и вече са с пяна на устата. Така никой няма да ви повярва. Вярвате си само вие в Позитановския клозет, че ви мирише на парфюм. Айде малко по скромно, хората не ядат доматите с колците. Всички неутрални социологически агенции дават категорична победа на ГЕРБ с над 15 % повече от БСП. Това, че по цял ден и нощ плюете нищо няма да помогне .
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лелее,този прецедент и в Германия отиде да ръси мозък
58
8
 
2
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Този Президент е в пъти по образован и умен от Гоце-доносника на ДС. Но той се харесва на другарите , защото е *** и необразован , а това при БКП-БСП-ДС е ценност и привилегия.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има тук един *** дето *** , но той е от другарите на *** Мухлев!!!
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, бързо бягай да се скриеш под полата на жена си!!!
55
6
 
2
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Вярно е , че в този сайт тролят основно слугите на мутреса Моника, ама малко по спокойно. Те като чуят името на Президента Плевнелиев и вече са с пяна на устата. Така никой няма да ви повярва. Вярвате си само вие в Позитановсия клозет, че ви мирише на парфюм. Айде малко по скромно, хората не ядат доматите с колците.
54
10
 
2
 
! Отговори
историк преди 10 години
Другарки и другари привърженици на комунизъм-созиализъм-БКП-БСП , ще ви задам един лесен въпрос. Щом като толкова ви харесва времето преди 1989 г. , защо не направихте партизански отряди и с оръжие да защитавате социализма както сега правят в Украйна. Защото се искат топки, а вие нямате . Предпочитате да стоите при полите на жените си и да псувате, ето това сте т. н. социалисти. Така беше и през 1944 г. . Дойдоха Руснаците и бяхте първи с погачата и солта да ги посрещате. След това обаче мандраджиите бяха много смели когато убиваха невинни Българи и ги затваряха по лагери. Това е истината.
53
3
 
12
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Г-н Плевенлиев, за западна Европа, ние винаги ще си останем "периферия", така беше запланувано от самото начало на така наречената идея за "обединена Европа", икономиката промишленоста и селсото стопанство на страната ни бяха целенасочено унищожени, а културата и убразованието ни са вкарани в руслото на "относителното понятие".Страхувам се г-н Плевенлиев, че следващия етап на "северо-атлантическата идея" ще бъде, да превърне Бг от държава в географско понятие...