Над 16 хил. наблюдатели бдят за нарушения на евровота

Преглед на печата за днес, 19 май
19 май 2014 07:00, Мария Захариева
23
Над 16 хил. наблюдатели бдят за нарушения на евровота
Снимка: БТА

Поне три пъти повече наблюдатели ще следят за нарушения на изборите за евродепутати у нас през тази година, акцентира "Труд". В Централната избирателна комисия са регистрирани 16 333-ма души от около 25 организации. Очаква се до неделя броят им да продължава да расте.

Евровотът през 2009 г. бе проследен от над 5500 души. Всяка една организация има право на двама наблюдатели в секция.

Върви най-скучната, но и най-възпитана предизборна кампания от дълго време насам, коментира "Стандарт". За укротяването има няколко причини. Първата е дългата ваканция на парламента, който е главен генератор на скандали. Втората е отдръпването на "Атака" - Волен Сидеров намали до крайност публичните си изяви.

Навяването на скука идва и от монотонните кампании на големите партии, насочени главно към твърдите си ядра, с дежурните си клишета и поизветрал гняв. Отказът от дебати на партийните лидери също допринася за ниското ниво на напрежение. Вероятно и отвлечените европейски теми, по които политиците се упражняват, не са извор на емоции. Малцина кандидати дръзват да говорят за тежките проблеми.

"Плевнелиев от сам сред чужди стана и чужд сред свои", коментира "Сега". Никога досега вицепрезидент не е критикувал тъй остро държавния глава, както го прави Маргарита Попова.
Проблемите на Росен Плевнелиев започнаха в мига, в който той подкрепи протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през юни 2013 г. Управляващите го обвиниха, че той заема страна и съответно губи авторитета си на държавен глава.

Актуалната атака е за негова среща с австрийския шеф на ЕВН във Виена, интерпретирана като мегаскандал. Най-сериозната атака към Плевнелиев е образуваното от Конституционния съд дело по жалба на БСП заради указа му за назначаването на ЦИК, с който той даде един член в повече на ГЕРБ за сметка на ДПС.
Политически несръчен, Плевнелиев все по-често допуска да бъде поставен в отбранителна позиция. Атаките към президента от страна на БСП иДПС очевидно са продиктувани най-вече от конюнктурни съображения. А Плевнелиев, все по-вяло и служебно защитаван от партията, която го издигна - ГЕРБ, от сам сред чужди стана и чужд сред свои.

"Държавна политика ли е злоупотребата с лични данни?", коментира "Сега". Какво стана след големия скандал с очевидната злоупотреба с личните данни на стотици, а вероятно и хиляди българи, попаднали в подписки на партии и инициативни комитети за евроизборите?

Вместо да вземат мерки, институциите започнаха да си прехвърлят отговорността и да обясняват колко трудно ще е някой да бъде наказан. Вместо бързи разследвания и арести, не се случи нищо. Фалшивите подписи останаха. Оказа се, че единствено партиите могат да заличат фалшификациите. До момента няма наказани. Оказа се, че не само законът за личните данни е кух, но и НК се оказа беззъб. До момента няма данни за каквото и да е развитие по обещаните производства за документни престъпления.

Няма и глоби за партиите. Не са хванати и брокерите на фалшивите подписки. Затова основателно възниква въпросът: Държавна политика ли е злоупотребата с лични данни? Защото така днес се легитимира фалшифицирането на подписки, утре - на изборите, вдругиден - на кражбата на фирми, имоти и пари.

"Ще търсим алтернативни пазари за родния бизнес", казва в интервю за "Труд" Красин Димитров, заместник-министър на икономиката. Спада на родния износ той обяснява с конюнктурата на международните пазари и поевтиняването на суровините, особено на медта. За съжаление прогнозите са, че тенденцията ще продължи.
Друг фактор е кризата в Украйна, политическото напрежение в Египет и Либия, девалвирането на валутата на основни наши търговски партньори като Турция.

Сега за България е по-важно отвсякога да направи технологичен скок. Нашите суровини трябва да ги включим в производството на високотехнологични продукти. Министерството ще организира среща с бизнеса, за да чуе от предприемачите какви стоки и услуги произвеждат за износ, за да се търсят алтернативни пазари.

"Готова е газовата връзка с Румъния", пише на първа страница" Преса". Ако Украйна или Русия решат да врътнат кранчето на природния газ, България няма да се окаже неподготвена както при кризата от 2009 г. За първи път в своята история страната ни ще получи втора тръба за внос на природен газ, потвърдиха от икономическото министерство. Още през юни румънско синьо гориво може да потече през газовата връзка между нас и северните ни съседи. След 22 месеца строителство тръбата ще бъде пусната в експлоатация.

"Как по-богати държави 6 г. вземаха в пъти повече пари от ЕС на човек в сравнение с нас", е анализът в "24 часа". Всеки българин е получавал по 106 евро средногодишно нетна помощ от ЕСпрез първите 6 г. от членството ни. Колко са получавали други, по-развити държави в ЕС: Литва - над 4 пъти повече, Гърция - почти 5 пъти повече, Естония - почти 3 пъти и половина повече, в пъти повече от нас получават Унгария, Латвия, Португалия, Чехия. Всички тези държави имат между 2 и 4 пъти по-висок БВП на човек в сравнение с България.

Не е учудващо, че в основополагащите договори на ЕС се пише едно, а на практика друго се прави - държавите си гледат интересите и не можем да им се сърдим за това. Но нека и България най-после да започне да си гледа много по-активно своите интереси. България трябва не само остро да постави пред Европейската комисия въпроса за несправедливото разпределение на европейските пари, но и следва да образува дела в Съда на ЕС срещу текстове от няколко регламента като противоречащи на Договора за функциониране на ЕСи Договора за създаване на ЕС.

(БТА)
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 7 години
АТАКА ПОБЕДА!
16
0
 
0
 
! Отговори
gega преди 7 години
Вотът да се пази внимателно от Плевнелиев и Румен Овчаров! не е здравословно!
15
0
 
0
 
! Отговори
Дая преди 7 години
На 25 май с номер 20 в бюлетината!
14
0
 
0
 
! Отговори
Ниа преди 7 години
Нещо сте се объркали,не може да наричате Волен първоизточник на скандали. Да,по-темпераментен е,но и вие да бяхте обстрелвани от постоянни провокации и вие щяхте да се поддадете. Той не е виновен,че толкова пречи на някои хора.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14ми излизай от ЕС , кво чакаш никой не те иска и без друго ...Москве е твоя дом ...прятен живот в Москве
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15899 = БКП
11
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 7 години
16000 наблюдатели = 16000 търговци на гласове.Нищо ново не е измислено от времето на "Бай Ганьо прави избори".Защото мат'рялът, след 70 годишно комунистическо, е на същото интелектуално ниво, както тогава.Ако не и на по-низко.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да излезем от ЕС.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знама дали слушахте снощи Всяка Неделя - българия е дала 46 милирад - плюс минус няколоко - в качестовот на специалисит които сем обучили, подготвили (грижили сме се за тяхната сигурност здравеопазване и т.н.) и изпратили на Запад - на запада. това никой не го брои. А сега ни подхвърлят трохи.Освен това ни задължават да наемаме ЗАПАДНИ фирми.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вицето трябав да е твой основен съветки (според това което гледаме в американските фирми - художествени и документални) - стане гаф или проблем викаш го, объсждате нещата и после излизате с ЕДНО мнение....а не всеки да си говори сам каквото му дойде. Представяте ли си премиерът на държават да говори едно а вицепремиерът - точно обратното?Преди да излеез Плевневлиев да говори Всеки може да има мнеие. после той представлява цялаат институтция.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вижте сега - не одобрявам плевневлиев като прзиден,т оспорвам легитимността му, но това което прави М.попова - на всичок негоов да е контра - е простащина. Щом не е съгласена - да си заминава. И без това ролята президента нарстав само при крииз, а ако не дай си боже умер президенат ще поеме веднага след него Председателя на Парламента, ние нямаме нужда от вицепрезидент. Блага димитрова го доказа и зае достона позиция - имаше разлиичя с желю - напусна.
6
0
 
5
 
! Отговори
Мангал преди 7 години
Купуването и продаването на гласове е престъпление-Ха Ха Ха
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9 Не просто там трябва да утихне за да могат да се произведат изборите
4
2
 
9
 
! Отговори
историк преди 7 години
Толкова прости и елементарни *** като троловете на Моника-Йосифова-Станишева-Хохегерова не съм виждал. ГЕРБ управлява 3.5 години и те са виновни за всичко , а БКП-БСП-ДС са целите в бяло. Това като твърдение и за пропаганда не върши работа. След 1944 г. комунистите-социалисти започнаха ограбването на народа и неговото приравняване към необразованите каскетаджии. След 70 години е днешния резултат. Масово обедняване и ширещата се простотия. Каквото и да кажеш все е малко за геноцида над народа.
3
0
 
4
 
! Отговори
Имани преди 7 години
Апропо, тъй като диктаторите обикновено не търсят широко обществено СЪГЛАСИЕ, те често раэчитат на насилие и ограничаване на човешките права эа эапаэване на ВЛАСТТА!!!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАТОВА ЛИ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ НА ДРУГИТЕ СА В ПЪТИ ПОВИСОКИ ОТ НАШИТЕ !ДОЛУ ЕС!!!ВЪН ОТ ЕС!!!
1
4
 
15
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 7 години
Тия "наблюдатели" платени ли са ? Защото, ако са платени, значи не са наблюдатели, а купени гласоподаватели ... :)Народът вече не вярва на евролъжи !Все по-малко българи гласуват, а това прави властта непредставителна пред нейните юдейо-ционистки господари.Затова на следващите избори може да очакваме още повече "наблюдатели" ...Някой все пак трябва да създава впечатление за активност на изборите.Българите искат напускане на Еврогейския съюз !Не вярвате ли ? Направете референдум и ще видите