ГЕРБ са безспорни победители, колапс при БСП!

Андрей Райчев: Сред губещите на евровота са АБВ, "Атака" и НФСБ
Обновена: 25 май 2014 22:45 | 25 май 2014 19:52,
101
ГЕРБ са безспорни победители, колапс при БСП!
Андрей Райчев Снимка: архив, Булфото

На евровота има прекрасно представяне на ГЕРБ, те са безспорни победители, и повече от прекрасно представяне на  Николай Бареков. Това коментира пред bTV социологът Андрей Райчев.

ГЕРБ показа много добра форма, реализира максималния си потенциал, а Бареков направи нечувана стъпка с двуцифрен процент с много тичане по провинцията, с работа на място, смята Райчев.

Според него в резултата на левицата се вижда колапс и електоратът на БСП не се е явил пред урните спрямо изказаните намерения преди евроизборите.

Райчев изреди три фактора, които са довели до ниската подкрепа за БСП – кризата в Украйна, за която лидерите на БСП са заели проевропейска позиция; разпадния процес АБВ-БСП и факта, че на първо място в бюлетината е „Българска левица“, която е получила почти 3%. „Тя е номер 1 в листата, кампанията на БСП не е успяла да съобщи, че не това е БСП, те са набрали повече от „Атака“, разясни Райчев. 

Според него на евровота губещи освен БСП са и АБВ на Георги Първанов, която не успя да изпрати представител в ЕП, и двете националистически формации „Атака“ и НФСБ.

Социологът коментира още, че година след предсрочните избори пред май м.г. отново „получаваме същия пат“. „Единствената голяма промяна е, че на мястото на „Атака“ стои Бареков“, заяви Райчев, като допълни, че и през май м.г., и сега сборът от гласовете на ГЕРБ и Реформаторите е 34%, БСП плюс ДПС също имат сумарно 34%.
България не е престанала да е разцепена на 2 части, само че новият балансьор не е Сидеров, а Бареков, обобщи Райчев.

Според неговата прогноза вероятността да има нови избори до една година е 80%, като половината от тези проценти са за избори още наесен.

Лидия Йорданова от „Екзакта Рисърч” коментира, че АБВ не е изтеглила вот от БСП. За партията на Първанов са гласували или хора с леви убеждения, но негласували от години, или неляв електорат.

„България без цензура” е „обрала” националистическия вот, допълни още тя пред телевизия Bulgaria on Air.

Възможно е да има избори до края на годината, заяви пред Нова телевизия политологът Евгений Дайнов в коментар на резултатите от днешните избори за Европейски парламент. Повечето партии гледат на евроизборите не като на европейски, а като на репетиция за съотношение на силите тук, очевидно е, че БСП излиза като ранена от днешния вот, очевидно е, че това ранява и правителството, коментира Дайнов.

Социологът Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч” коментира, че резултатът на БСП показва, че доверието в партията ерозира. “Ако това не е ерозия, струва ми се, че една от сериозните политически сили е изпаднала изцяло в плен на думите, което е извън реалността”, коментира експертът.

Според данните на агенцията най-лоялни на евровота са били избирателите на ГЕРБ и 75 на сто от тях са повторили вота си спрямо предишните избори. По този повод Димитрова коментира, че изводът, че десницата се е разпаднала, е неуместен.

Димитрова посочи още, че “Коалиция за България” не е успяла да мотивира избирателите си, въпреки че е задържала голяма част от вота. ДПС запазва вота си, а мобилизацията сред избирателите на партията достига 55 на сто, сочат още данните. 

Според Васил Тончев от социологическа агенция „Сова Харис“ АБВ са отцепили доста от гласовете за БСП и са нанесли най-голям удар по партията. Социологът Кольо Колев от „Медиана“ коментира, че голямото явление на тези евроизбори е партията на Николай Бареков „България без цензура“.Той смята, че българите са имали нужда от нов участник в политиката и затова 10 на сто от гласоподавателите са подкрепили политическата сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този скъса ли си дипломата, ако има въобще такава.....
82
1
 
17
 
! Отговори
Чудейко преди 9 години
*** ***, връщай се в дупката от която си изпълзял. Как не те е срам сега да се показваш бе.Цял месец обикаляше телевизиите, с *** ти "социологически" изследвания. Предричаше победа за БСП и обвиняваше колегите си че са били купени - а то какво стана.Опорни точки а?!?
81
1
 
10
 
! Отговори
111 преди 9 години
До *** българиЩе го търсиш ти Бойко, а теб като искаш да те ш--ба местан *** такъв!
80
3
 
11
 
! Отговори
dani преди 9 години
Ох, не може да е толкова *** и посредствен райчев - просто се срамува сам от себе си, няма как да говори толкова неадекватно:)
79
0
 
9
 
! Отговори
браво комунде преди 9 години
До смятайтепо времето на Хрущов имаше такъв анекдот: Говори Москва. Проведе се състезание по бягане участва два отбора - на СССР и САЩ. Нашият отбор зае второ място, а американският отбор е предпоследен.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как сте дребни , мноооого дребни човеченца, дето тука смеете да изказвате нещо като мнениея, да за вас говоря, за жалките ви ломотения под всяка една тема и новина
77
3
 
6
 
! Отговори
смятайте преди 9 години
Барека е създаден да бъде патерица на БСП вместо Атака . И така ГЕРБ 28% ,БСП 18% ,Барека 10% ,но 18+10=28% т.е. събрани бСП и Барека дават колкото Герб .Значи социолозите познаха че резултата е изравнен.
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ ДА НЕ БЪДЕ ПО-ВЕЧЕ КАНЕН В ТЕЛЕВИЗИИТЕ. НА МЕН ЛИЧНО МИ ПИСНА ОТ НЕГОВИТЕ ЛЪЖИ И СЛУГИНАЖ НА КОМУНИСТИТЕ-БЕНДИТИ!
75
1
 
16
 
! Отговори
така е преди 9 години
Хората се изкендзаха в пелтечещата уста на този "социолог"
74
0
 
19
 
! Отговори
наистина преди 9 години
До трафоПОСТсамо какъв гьон-сурат е този "социолог"; устата му не спря снощи да приказва за победата на ГЕРБ и колапса на чорбаджиите му, сякаш точно това е предсказал; само дето не го обяви гласно; Вещер!
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП плащат на социолозите от години единствено за да манипулират изборите. Странно Барека как успя да купи толова *** наведнъж. Отде взе толкова пари? От 2 години разправям, че БСП умира, а червените *** ме псуват и не вярват. И то само защото си мислят, че народа не помни манипулациите, лъжите, кражбите, измамите и убийствата.
72
1
 
35
 
! Отговори
Нено преди 9 години
ГЕРБ са безспорни победители, колапс при БСП! Какво стана бе Андро, онзи ден даваше резултати с 3 процента повече за БСП, сега имаш два варианта, или си късаш дипломата или връщаш парите за не свършената работа, а по добре вземи Кънчо и червен Кольо и на килимчето на Позитано за партийно наказание.
71
1
 
22
 
! Отговори
Ще цитираме ли? преди 9 години
Ще се появява ли по форумите този псевдо-социолог.Човек които е готов да пише поръчкови резултати, стига да му се плаща!
70
0
 
23
 
! Отговори
преди 9 години
имам 2 въпрос -колко % е избирателната активност на народа ?и - кога ще бъдат освидетелствани гласувалите за бюрека /щото едва ли нормално мислещ човек доброволно би гласувал за ТоВА недоразумение ,то е като еманация на лудостта двуличието лицемерието алчността обхванала политиците!аз гласувах за 4 -зелена партия - Минчо Христов .едва ли някой въобще е чул ,че той ще участва .е,аз си направих труда да се поровя за 1-2часа в нета за да се информирам за изборите и направих своя ИНФОРМИРАН избор
69
3
 
26
 
! Отговори
Изводчето-2 преди 9 години
Безспорен лидер на днешното гласуване след преброяването на гласовете - 65 % е партията ББНЗ /Безхаберни безотговорни негласуващи з***дници/
68
1
 
6
 
! Отговори
Dimitur преди 9 години
До Анчо ШукриАнчо,внимавай,много внимавай
67
13
 
7
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 9 години
До ЙосифВие българите се мразите много помежду си. И сте разединени И точно затова ние ви управляваме. А вече сме и повече от вас и българите сте малцинство. Абе изчезващи сте и си го знаете.
66
0
 
9
 
! Отговори
уса преди 9 години
До 1чайка си ти чайка !!! Защото на столетницата така и отърва ниска избирателна активност + твърд електорат+1/4 пенсионери= успех на изборите .Къде си вярна ти любов народна -задължително гласуване+електронно гласуване + образователен ценз = задължения и отговорност пропорционални на правата на всеки .Лошо е когато нямаш мнение и не можеш да го устояваш а те водят за носа с бързи темпове право в пропастта.Реалността в България оправда 2,5 милиона надежди далеч далеч от Москва
65
6
 
34
 
! Отговори
висок преди 9 години
Абе скрийте го този "социолог". Та ако активноста беше 80% то БСП щеше да има не повече от 5%. Само ББ, давай баце, мачкай червената крадлива пасмина!
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека ви е, БСП, като играете с ДПС, така ви се пада! Врагът на моя враг не е мой приятел, знайте това, 100 години са ви малко да си научите уроците! Още 100 няма да ви оправят.