Не ни чака фалит на държавата, успокои Чобанов

"Няма нужда от актуализация на бюджета или от спешни планове за „спасяване"
Обновена: 3 юни 2014 17:14 | 3 юни 2014 17:09,
111
Не ни чака фалит на държавата, успокои Чобанов
Финансовият министър. Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Той се аргументира, като посочи, че фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева, а през февруари 2013 година е бил 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг.

„Тогава имаше основание да се притесняваме за финансите на държавата, но сега това не е така“, категоричен е министърът.

„В последните дни ставаме свидетели на истерично говорене за фискалната стабилност на страната, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка“ в бюджета“, смята министърът.

Още по темата
Според него бюджетният дефицит, който се отчита за април, има логично обяснение. Той е свързан с увеличението на капиталовите разходи и ускореното усвояване на евросредствата.

„514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите“, обясни Чобанов.

Той е категоричен, че няма необходимост от актуализация на бюджета. Няма нужда и от спешни планове за „спасяване“ на държавата.

Според него фискалната политика поражда рискове, но е важно с какво умение как те се управляват.

По отношение на задържаното ДДС на бизнеса министърът коментира, че в началото на мандата на правителството размерът му е бил 350 млн. лв., а сега е намалял до 160 млн. лева.

Чобанов заяви, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Той припомни, че Агенция „Митници“ за второто полугодие на миналата година е събрала 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. „Това е показателно за дейността на митниците“, каза той.

В отговор на нападките на опозицията за увеличение на контрабандата Чобанов каза, че от началото на годината Митническата агенция съвместно с МВР са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, което е много повече от задържаното количество за минали години. Той допълни, че ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабанда.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: фалитПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато фактите говорят герберите да мълчат! Но не, те пак плямпат за края на света. Видяхме докъде ни докараха за 4г управление. А имат наглостта за дават и акъл в икономиката, здравеопазването и енергетиката. Остава да поискат вот и за подслушването!
37
2
 
9
 
! Отговори
БСП- Измет преди 9 години
Чобанов ще носиш наказателна отговорност за унищожението на България. И ти и Орешарски и Станишев ще лежите в една килия със стари капи и ще си играете на мама и татко.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако слушате Бойко, държавата всеки месец е пред фалитАз не слушам Бойко, ама и аз мога да ти кажа същото. Досега се крепяха криво-ляво нещата със заеми, ама парите май посвършиха. Здравеопазването и социалната система са пред тотален крах, ти защо мислиш, че Адемов и Андреева се покриха тотално.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма страшно"!...кацата е без дъно.
34
1
 
9
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Ама разбира се че няма нужда от спешни планове за спасяване...БСП/ДПС отдавна се спасиха, те затова завзеха нелегитимно властта, да се спасят, че бяха го позакъсали...обаче сега всичко е рози и...ливада за Чобанов да си пасе стадото, т.е. нас, българските данъкоплатци! Фалит на държавата настъпва закономерно след всяко от управленията на БСП. Да си спомним как Станишев се кълнеше само преди 5 год, че Б-я световната икономич. криза не я засяга? 1 милиард заем, ко толкоз, още ще вземем ура другари
33
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако слушате Бойко, държавата всеки месец е пред фалит, то не беше миналия декември, после каза през март, после каза след 5-6месеца...
32
1
 
12
 
! Отговори
Да преди 9 години
След всяко управление на комунистите имаме тези уверения,но уви,след тях и потоп.
31
1
 
9
 
! Отговори
bobo преди 9 години
БОЖЕБОЖЕ И ТОЗИ НА СНИМКАТА Е МИНИСТЪР И ПРЕПОДАВАТЕЛ !!!??? ДОБРЕЧЕ ДЕЦАТА МИ СЕ ИЗУЧИХА НАВРЕМЕ !!!! МОЖЕ ЛИ БЕМОЖЕ ЛИ ТОЗИ ДА Е ЕКСПЕРТ!!! ТОЯ ХОДИ НА ТОАЛЕТНА КОГАТО МУ РАЗРЕШАТ!!! ***!!!
30
3
 
2
 
! Отговори
За да разберат ... преди 9 години
... обикновените хора за какво става дума, трябва да разберат, че пазарните фундаменталисти и неолиберали като Мартин Димитров, работещ в либертерния тинк танк Институт за Пазарна Икономика ИПИ, протеже на мозъчни тръст CATO, всичко свързано с Държавата нейното участие в икономическия живот е Катастрофа, Кражби и Корупция!Такава е тяхната полемика! И хора като неолиберала Мартин Димитров бяха и политици! Е затова тази Държава няма оправия!По-недемократична пасмина от неолибералите няма!
29
9
 
1
 
! Отговори
Разбира се, че ... преди 9 години
... няма!Заради глупостите на едни обезумели неолиберали и пазарни фундаменталисти, тарикати, водени от кресливия неолиберал Мартин Димитров, цялата страна се занимава с неговите простотии от 2 дена!Докато до вчера беше Евразийския Съюз, сега плашат с катастрофа! Заради такива като Мартин Димитров, който беше и политик дори, тази страна няма оправия.Защото цялото управление е пропито с такива като него!
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Постната пица на Дянков ще е абсолютно гурме в сравнение с това, което ни готви Чобана.
27
1
 
16
 
! Отговори
Волдемор преди 9 години
Чобанов бил извънбрачно дете на Фидосова и Хари Потър хахахаахах
26
4
 
4
 
! Отговори
'ма мноо преди 9 години
'*** ноо са ми смешни с тоз фалит шъ знайш :) Ние официално фалирахме и сложихме икономиката на командно дишане с валутния борд. Тъй като все още сме в борд и лева не струва и хартията, на която е напечатан, ние все още съвсем официално сме фалирали. 'що всички финансови корифеи, дето се изредиха да ни "оправят" не бутнаха борда, а още се натискаме да сме в него - вече 17 години. Само приказки - дрън-дрън та пляс :)
25
2
 
13
 
! Отговори
Пожарогасител преди 9 години
БСП дължи отговор за няколко исторически въпроса:1. Защо Андрей Луканов и БСП фалшифицираха външния дълг на България през 1990-та и в следствие на това опукаха милиярди, които изтекоха в определени джобове и банки-фантоми?2. Защо БСП целенасочено фалира държавата 2 пъти за 7 години в периода 1990-19973. Защо БСП скри от обществото доклада "Добрев", който даваше информация и конкретни факти за банковите милионери и фалитите?4. Защо БСП фалира българската индустрия5. Защо БСП закри БА?
24
1
 
6
 
! Отговори
Звяра преди 9 години
Аз съм оня грозния от "Красавицата и звяра", обаче само като погледнах тая снимка, вече съм сигурен, че съм готов да сменя ролята.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мазното вечно плува отгоре, той никога не потъва.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туй момченце малко на по-пълничкият Хари Потър ми мяза!
21
1
 
8
 
! Отговори
нямам думи ... преди 9 години
Ако чакам ти да ме успокоиш то все едно да чакам от умрял писмо и от *** запис мой човек
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ДА КОМУНИСТИТЕ НЕ СА ВЪВ ФАЛИТ. ВЪВ ФАЛИТ Е НАРОДА ! НАГЛЕЦ !
19
4
 
7
 
! Отговори
Чобанова молба преди 9 години
Спокойно бе хора, още крадем, не ни пречете ! Като си отидем приказвайте колкото щете!