Не ни чака фалит на държавата, успокои Чобанов

"Няма нужда от актуализация на бюджета или от спешни планове за „спасяване"
Обновена: 3 юни 2014 17:14 | 3 юни 2014 17:09,
111
Не ни чака фалит на държавата, успокои Чобанов
Финансовият министър. Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Той се аргументира, като посочи, че фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева, а през февруари 2013 година е бил 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг.

„Тогава имаше основание да се притесняваме за финансите на държавата, но сега това не е така“, категоричен е министърът.

„В последните дни ставаме свидетели на истерично говорене за фискалната стабилност на страната, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка“ в бюджета“, смята министърът.

Още по темата
Според него бюджетният дефицит, който се отчита за април, има логично обяснение. Той е свързан с увеличението на капиталовите разходи и ускореното усвояване на евросредствата.

„514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите“, обясни Чобанов.

Той е категоричен, че няма необходимост от актуализация на бюджета. Няма нужда и от спешни планове за „спасяване“ на държавата.

Според него фискалната политика поражда рискове, но е важно с какво умение как те се управляват.

По отношение на задържаното ДДС на бизнеса министърът коментира, че в началото на мандата на правителството размерът му е бил 350 млн. лв., а сега е намалял до 160 млн. лева.

Чобанов заяви, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Той припомни, че Агенция „Митници“ за второто полугодие на миналата година е събрала 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. „Това е показателно за дейността на митниците“, каза той.

В отговор на нападките на опозицията за увеличение на контрабандата Чобанов каза, че от началото на годината Митническата агенция съвместно с МВР са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, което е много повече от задържаното количество за минали години. Той допълни, че ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабанда.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: фалитПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
8
 
! Отговори
край на цирка преди 9 години
То бива да сте нагли и нахални,минахте всякакви грници-изнасяйте се някъде и спрете да ни вкарвате в проблеми-оставка и си ходете
17
3
 
10
 
! Отговори
Ветеринар преди 9 години
Ако туй от снимката го пуснат в *** на нереза, може и да го припознае.
16
1
 
10
 
! Отговори
Мики маус преди 9 години
Има ли постни пици..
15
2
 
18
 
! Отговори
Заблуден преди 9 години
Чобанееее, добре, че си ти, да знам, че живея на друга планета - няма контрабанда, не се крадат акцизи, всичко е ОК с трафика на наркотици, а в митниците работят бъдещи светци, дето само чакат да бъдат канонизирани.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Германия опрощава дълговете ни както на Гърция, то тогава може да опростят дълговете до сега и да се изтеглят и нови заеми за пенсии и заплати. Всичко зависи дали ще ги опростят и срещу какви условия, иначе просто следва фалит.
13
2
 
12
 
! Отговори
Проз мат'рял преди 9 години
М'чи къ ша фалира, тя цяла България на тебе се надява, бе, гений.
12
2
 
17
 
! Отговори
Паметлив преди 9 години
Спомням си, че тоя беше оцапал памперса в белия автобус, ама какво прави тука май никой не знае.
11
5
 
16
 
! Отговори
Барозу преди 9 години
К'ви Тиквени усти к'ви 5 лева. Евро комисията казаха за провала на правителството в долуг оре всички сектори.Господин Кадиев от БСП пък призна че има събрани 641 млн лева по-малко от предвиденото до момента. Като прибавим и 500 млн преразход, става 1.14 млрд дефицит за 1/2 година. А сега добавете 250 млн връщане на данъци на година и падежите на заемите на година ядуари и ще видите дупкат аот над 2 млрд за 1/2 година. Сигурен съм че червенковците не са виновни, някой друг е!
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и при Жан Виденов не сме били във фалит
9
2
 
15
 
! Отговори
До Бай Иван преди 9 години
Бай Иване, кой е казал че тоя изобщо някога нещо е работил?
8
2
 
16
 
! Отговори
Озадачен преди 9 години
Ти кой беше, бе?
7
2
 
22
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
Чобанов, кажи кой ти е фризьора да знам, да не се натреса някой път при него.
6
2
 
15
 
! Отговори
N преди 9 години
То остана да си признаете пък,то при вас кога ли не ни чака фалит,крадете за последно защото знаете че на следващите избори няма да бъдете на власт и тези които дойдат след вас д асе оправят както могат!
5
2
 
23
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
чудя се тоя папуняк (*** на снимката) като падне правителството какво ще работи.че той и за счетоводител не става!
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се. Ако някой вярва на гигантската тиквена уста, значи е напълно превъртял.
3
6
 
4
 
! Отговори
Коки преди 9 години
... издаде се по името, лъжливо овчарче!!!
2
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПАК ЛЪЖЕШ НАГЛЕЦ ! ВИЕ КОМУНИСТИТЕ НИКОГА НЕ СТЕ ВЪВ ФАЛИТ ,ДОСТАТЪЧНО МНОГО СЕ НАКРАДОХТЕ. ВЪВ ФАЛИТ Е НАРОДА !
1
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че България няма да фалира. Просто хората още повече ще затягат коланите, за да могат Западните покровители още повече да ги отпуснат техните колани. Нали сме едно семейство, ЕС!