При местен вот днес: ГЕРБ с 20,2%, БСП с 12,8%

Сова Харис: Борисов вече е друг политик - сговорчив и консенсусен
25 мар 2015 11:12, Анисия Иванова
50
При местен вот днес: ГЕРБ с 20,2%, БСП с 12,8%
Архив: Булфото

Ако местните избори бяха днес, ГЕРБ биха получили 20,2% от гласовете, БСП – 12,8%, ДПС – 7,1%, РБ – 3,4%, ПФ – 2,3%, Атака – 2,1%, АБВ – 1,6%. Това показва изследване на "Сова Харис" за политическите нагласи на българите, направено по поръчка на вестник "Преса".

Проучването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю и обхваща 1000 души.

Около 6 месеца преди изборите за местна власт почти половината от избирателите заявяват, че не възнамеряват да участват. Вероятно до есента групата на негласуващите ще се увеличи, тъй като на местни избори активността по принцип е по-ниска. Следователно предимство ще получат кандидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра. А значението на контролираните (купените) гласове ще се увеличи.

На тези негативни обстоятелства би могъл да противостои мажоритарният компонент. Силни кандидат-кметове, отворени към гражданските структури, могат да имат шанс против статуквото, с което гражданите не свързват особени надежди, пише в анализа на социолозите.

При така стеклата се ситуация най-добре подготвена партия за предстоящите избори отново е ГЕРБ и шансовете й за мащабна победа на местните избори изглеждат стабилни.

Липсата на перспектива се откроява като основен проблем за БСП. Неуспехът на кабинета "Орешарски" още пречи на социалистите да изглеждат като алтернатива в представите на избирателя. А ролята на опозиция, която партията отстоява, предполага по-дълъг път до изгледите за изборна победа. Още повече, че в лявото пространство монополът на БСП е реално застрашен.

Според Сова Харис левицата неотложно трябва да се отвори към по-широки граждански слоеве. В противен случай БСП може да сподели съдбата на СДС. На предстоящите избори БСП ще трябва да покаже, че е започнала промяната в себе си. Ако пропусне този шанс, ще претърпи тежки последици.

В електорален план ДПС изглежда стабилно. Поне засега позициите, които то си извоюва през последните години, изглеждат защитими. От желан центристки съюзник на всяка власт обаче движението се превърна в нежелан партньор за всички основни политически субекти. Според анализа - екипът на Лютви Местан е в изолация. Може да се очаква на местните избори в много райони ДПС да срещне по-консолидирана съпротива от своите опоненти.

Засега Реформаторският блок отстоява част от идеите си. Електоралната подкрепа за тази формация е ограничена, но зад нея стои значителна част от интелигенцията, което придава на РБ особена тежест. Разногласията на партиите в блока и изкушенията във властта са сериозните препятствия, с които реформаторите трябва да се преборят.

Борбата между Патриотичния фронт и "Атака" за спечелване на гласовете в нишата на националистите продължава с пълна сила. "Атака" заложи на проруските настроения, а патриотите отстояват вижданията си чрез присъствие в управляващото мнозинство. Засега обединението между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов има лек превес, но не бива да подценяваме Волен Сидеров, който редовно намира подходящи артистични прояви преди избори, предупредиха от "Сова Харис".

АБВ са изправени пред трудна дилема. От една страна те участват с опонента си в дясно правителство, а от друга  страна на изборите през есента ще се изправят срещу него. Логично това противоречие доведе и до конфликт в самата организация. Без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати.

За ББЦ можем да кажем, че нейният лидер остана в положението "и сам воинът е воин". Позиционирал се еднозначно срещу лидерството на Бойко Борисов и отхвърлен от екипа си от десни съмишленици, за Николай Бареков не остава нищо друго, освен да очаква ветровете на промяната.

Според "Сова Харис" шест от министрите в кабинета са с положителен рейтинг, а сред тях е и министър-председателят.

Изобщо, ако сравним поведението на Бойко Борисов по време на упражняването на първия и втория му мандат като премиер, можем да решим, че става дума за друг политик. Сега той е по-умерен, сговорчив и консенсусен. Изглежда, че сегашният премиер вече е влязъл в ролята на държавен глава. Може би в основата стои балансът, който се налага да поддържа вследствие на сложната комбинация, която изгражда парламентарното мнозинство. Успокояването на обстановката в страната на пръв поглед изглежда като стабилизиращ фактор. Ако погледнем на проблемите на държата в по-дългосрочен план обаче, ще установим, че ролята на премиера като реформатор е просто задължителна.

Отличник в кабинета безспорно е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя е навсякъде, където се откриват нови обекти или има природни бедствия и аварии.

Втори според оценката на избирателите е здравният министър Петър Москов. Реформаторът наложи директен език и конфронтация с проблемите в може би най-тежкия след съдебната сфера сектор, какъвто е здравеопазването. Да се хвърлиш обаче смело надолу с главата не гарантира, че ще успееш да изплуваш отново на повърхността.

Групата на успешните министри се допълва от доказани професионалисти като Ивайло Калфин (министър на труда и социалната политика) и Томислав Дончев (отговарящ за Европейските фондове). Сред тях пълнолетните български граждани поставят и Румяна Бъчварова, която освен за коалиционната политика отскоро пое и тежкия ресор на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
8
 
! Отговори
Дякон преди 9 години
Стига лъжи, стига простотии. Няма как да сме толкова *** и пак да гласуваме за тия изедници
35
1
 
10
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Хайде пак почнахме с манипулираните, властоугоднически социологически проучвания.
34
0
 
9
 
! Отговори
БГ реалност преди 9 години
Да не се лъжем. ДПС управлява държавата. Приемето го :)))
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народа вече верва на този...който му дава пари и възможности!НАРОДА ВЕРВА В ДПС!Те поне се грижат за електората си !Може да ви е "странно"-от тия приказки -ама чуйте какво си говорят хората по селата и махалите!ТАМ НЕ ХОДИТЕ ,НАЛИ...?Ами , прави сте...вече е абсолютно излишно защото сте "ПРОБИТА КАУЗА"/пердута/!/...С ТОРБИТИ С ЛЪЖИТЕ ---Е ДО ВРЕМЕ/
32
0
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
Да бе,щото герб не са червени,а ултравиолетови!Платен шушон!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС -отдавна не е само от етнически турци!ДПС--ВЕЧЕ Е СИЛА ...и то "ВТОРА"!Я се огледайте ....кой вече верва на комунистите от БСП?ТЕ ДОКАЗАХА /за кой ли път/....че нищо не са в състояние да направят--ОСВЕН ДА СИ НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ И ДА РАЗДАДАТ ПАРИ НА ФИРМИТЕ СИ!Поне да правеха пътища ,като ГЕРБ....ама и там ги нема....
30
1
 
6
 
! Отговори
факт преди 9 години
пълни глупости е това проучване Атака винаги имат над 4 процента , въпросът е какво ще стане с останалият националистически вот , може би поне още едни , а може би и повече проценти - в резултат от малоумната ни външна политика , недоразумението Чехлю , продължаване толерирането на енергийната мафия и т.н РБ няма да влязат , да не говорим за Бареков , за АБВ не се знае
29
1
 
3
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Днес са впрегнали всички червени *** да говорят против това проучване. Каквото не им изнася или е против БСП го трият . И какво от това . ГЕРБ пак ще бие и то с много .
28
3
 
4
 
! Отговори
Р. Пет. Фонтана:) преди 9 години
БСП и ГЕРБ реално са с равен резултат според мен около 12%. Соц. агенции са *** на ББ и затова завишават. Дефакто и двете партии са еднакво нелицеприятни.
27
1
 
2
 
! Отговори
Мистър Питкин преди 9 години
И тоя си осребрява "проучванията".Ако Мутрата е с 50%,ще си върне стария серсемлък.
26
1
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хааааа... преди 9 години
ДГД--Сова харис!Такива ги дрънкаха и на предишните избори....докато ДПС се изравни с БСП!Пак такива локуми се разтегаха и за Сърница за ...ГЕРБ, ама ..не БИ...!!!На тия избори ---ПОЗИТАНЦИ ЩЕ ИМ ДИШАТ ПРАХА НА ДПС!ИДВА "новото ляяво"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АЙДЕ НА БАС....!!!!!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
политик? селски *** е ББ
24
1
 
6
 
! Отговори
www преди 9 години
ГЕРБ изгуби с огромна разлика в община Сърница. Това стана буквално вчера. Не знам дали проучването на Сова Харис е направено някога в бъдещето, например през юни тази година.ГЕРБ загуби в Сърница, независимо от факта, че до завчера управляваше там, кметът беше техен, сега пък премиерът е техен - а това е важно.Ако погледнем в изборните книжа между двата тура, ще установим, че ГЕРБ са били подкрепени много мощно от реформаторите и оплакването на изхвърления им от поста си кмет е несъстоятелно.
23
0
 
10
 
! Отговори
dg преди 9 години
Това е най-*** проучване, което съм чел. На местни избори следва да се проучат кандидатите за кмет за всяко населено място и тогава да се коментира! Ама щом има някой дето плаща да им е сладко на социолозите току виж и вицепремиери станали!
22
0
 
9
 
! Отговори
активен преди 9 години
Совата май е обърнала пола.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преса=Тошо Тошев джуджето продажно.Помните ли Мира дето си изправи кривият нос как даваше космически проценти за Борисов,преди да разкрият фалшивите бюлетини.И да,20%от 30%имащи право колко са?Колко хора на практика са пуснали бюлетина за Борисов.Колко от тях са купени и колко наистина му вярват.Трябва да кажат,че ако изборите са днес Борисов ще получи 500 000 гласа,БСП 250 000,турците по 100 000,за костовистите само родата им.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Какво трябва да му се случи на българина за да осъзнае, че това управление е пагубно за държавата... Преди 1989 година имаше съсредоточена власт в ръцете на един единствен човек, сега май се получава същото. Разликата е, че тогава хората имаха работа, имаха сигурност. А сега има безработица, ширеща се престъпност, корупция. Това ли искаме?
19
3
 
13
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Е как няма да води пожарникарят в социологическите проучвания като явно добре го държим за шлифера....
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На парламентарните избори миналата година, ГЕРБ получиха 15,6%, БСП 7,4%, ДПС 7,1% и т.н.Малко е вероятно ГЕРБ да имат сега 20,2% - 29% ръст, а БСП да имат сега 12,8% - 74% ръст.
17
0
 
10
 
! Отговори
666 преди 9 години
Вече през ден, два излиза такава статистика. АКО изборите били днес.... Е ако, ако ама акото мирише!