Първанов дал "достатъчно" за хотела на Първанов-младши

Експрезидентът дал около 60 000, макар че има спестени 10 000 лв.
Обновена: 7 авг 2015 14:13 | 7 авг 2015 11:00,
170
Първанов дал "достатъчно" за хотела на Първанов-младши

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов е помогнал с около 60-70 хиляди лева на сина си да купи акции в голям хотелски комплекс. Това призна самият бивш държавен глава пред bTV.

Оказва се че Първанов-младши, Ивайло, е купил 49% от хотел "Стримона спа" в Кюстендил, а другите малко над 50% са закупени от сестрата на соцдепутата Кирил Добрев, Мариана.

Още по темата

Сделката е за 7,5 млн. лв., колкото е стойността на хотелския комплекс. Ивайло Първанов обаче твърди, че той купува не само акции, но и огромни задължения на хотела. Затова реалната цена за хотела, която той и Мариана Добрева плащат е по 207 000 лева.

Като източник на парите, с които е закупил хотела, Ивайло Първанов посочва собствени средства, дивиденти и заем от фирма, в която е съдружник. В тази фирма Първанов-младши е взимал заплата средно 1000 лева и е имал още двама работници, показва разследването.

Лидерът на АБВ и експрезидент поиска включване в ефира, за да представи своята гледна точка. Той призова да не се подценява фирмата на сина му и обясни, че хотелът, който Ивайло купува е с печалба 40 000 лева.

"Печалбата на фирмата на синовете ми е два пъти по-голяма", обясни Първанов и допълни, че с нея не е било проблем Ивайло да купи своята част от хотела.

"Това е рискова инвестиция, става дума за задължения", обясни бившия държавен глава.

Разследването показа, че Първанов-младши и Добрева наследяват и ипотечен кредит на хотела за 2 милиона лева. Експрезидентът не се нае да разясни как банката прехвърля такъв кредит на сина му, който няма голям бизнес и професионален опит.

"Често споменавате трудовия стаж на сина ми, но трябва да споменете и моя, аз имам над 30 години стаж , поне 25 от тях са на високоплатена работа", обясни Първанов и допълни, че също е помогнал финансово на сина си. На въпроса с колко точно, бившият президент отвърна: "Помогнах му с достатъчно в рамките на тези 207 000 лева, ако има проверка, тя ще установи. Вероятно около една трета от тази сума сме дали аз и моята съпруга", каза още Първанов.

Журналист Стоян Георгиев го репликира, че от имотната му декларация не излиза, че е богат човек и зададе въпроса откъде са дошли тези около 60-70 000 лева помощ, при положение, че пред Сметната палата лидерът на АБВ е декларирал, че притежава 10 000 лева спестявания, а съпругата му 20 000 лева.

Първанов пък отвърна, че средствата вероятно ще се видят в друга имотна декларация и обясни, че трудното за сина му започва сега. "Става дума за тежки задължения, пасиви, ремонти и се надявам, че той ще се справи", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дянков колкото и да го плуят си е финансист от световно ниво и човека не е говорил празни , неподкрепени с анализ приказки когато каза , че първанов е милиардер. Цял живот крадци ни управляват.
71
0
 
28
 
! Отговори
БАЛЪК преди 8 години
Значи хотелът струва 414 000 лв, така ли да разбираме, НИЕ БАЛЪЦИТЕ, дето ходим да копаме на тръстиката (за повече от 1000лв заплата) ?!?!?Оооо, но трябва да му съчувстваме, защото, виждате ли, тепърва почвало трудното - хотелът имал тежки задължения за 7млн., имал пасиви, предстоят ремонти...Господин Първанов, вие на колко оценявате тази сграда ?!?И дали такива хотели могат да се купят на общия пазар ?!? Например от БАЛЪЦИ като нас?
70
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гоце, не случайно Дянков те нарече млад милиардер. Не те ли е срам да казваш че имаш само 10 000 лв в банката бе, ***. Мръсен комунистически *** си Гоце.
69
0
 
26
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Много стиснат тоя Първанов бе ! Дал му само 60-70 хиляди вместо да му даде едно 60 милиона.
68
1
 
31
 
! Отговори
накратко преди 8 години
На такива като тоя им трябва един ген.Пиночет!Нищо повече!
67
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези си мислят, че схемата им е много умна. Президента не може да прави бизнес- инициативи понеже е подозрително. Затова планира всичко отдалеч, сина прави някаква скатана фирмичка с 3 работника, тя си крета няколко години без да и обръщат внимание. След години почвата е готово за шашмата. Банката която сигурно се е ползвала с нещо специално от президента в миналото неформално купува хотела на сина му - всичко е точно (кредити, пари от трудов стаж и от семейството). Вие за *** ли ни взимате ?
66
0
 
26
 
! Отговори
късметлия ве! преди 8 години
как намират евтини хотелски комплекси другарите. Туй 70000 каймета струва едно WV-це. А хотелски комплекси се намират по 2-3 за лев.
65
0
 
30
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Тази категория стават собственици ей така както си ходи спънал се , ударил си кратуната ,видял светлина и се оказала светлинната реклама на собствения хотел
64
1
 
16
 
! Отговори
Папата преди 8 години
Гоце си е бедняк, ама *** си дава за детето ... оправили са го 60-70 000 *** събратя за по левече кефче и сега го е срам да си признае, а тея поръчкови журнласити го притискат....
63
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Теа нещо бъркат нулите в декларациите !!
62
1
 
15
 
! Отговори
Гринго преди 8 години
Споко, аз не се изненадвам от такива покупки, особено от бивши президенти, които са изкарали няколко мандата на супер висока заплата.Обаче определено се изненадвам от разни приятели, които постоянно нямат пари. И хоп - купил си човекът 4-стаен апартамент. Е как става този номер бе, човече, постоянно се оплакваш, че 700лв заплата не стигат до никъде, а изведнъж намерих 60-70хил евро, за да си купиш апартамент?
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те на Белчин щото не са съдружници... Ама там нали мама Зорка действа, та в Кюстейнджъл решиха детето да се изживее като бизнесмен.
60
0
 
37
 
! Отговори
Вярващ преди 8 години
Вярвам на Гоце напълно, както когато каза, че не е Гоце!
59
0
 
24
 
! Отговори
Деса Поетеса преди 8 години
Малко спретнато хотелчес две коли отпредкупихме изгодно,като евтин мезонетСпомням си ревахме,че децата на величията,не щат пустата чужбина,а подпомагат милата Родина.Ето че дойде ведър денслед известно чакане,работейки безспир,дивиденти да налапаме.Дълговете милиони,спешно ще цедираме:)Балъците милиони,без акъл ще инвестирамеНека след ремонтагрейне чудна красота,нов декрет ще да гласуваме:почивка само в СПА
58
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе аз дето вземам малко над 3к заплата, защо нямам такъв хотел?Гърча се като *** и вечер все изморен...
57
0
 
22
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Егати и ***,пазаряват яко :)
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде след кирчо киров 10 години и половината имущество и на първанката 10 години и половина имущество!
55
0
 
15
 
! Отговори
Футболен фен преди 8 години
Утре е почивен ден, да вземем каквото е нужно и да спретнем един бивак пред хотела, не е лошо тия сараи да последват съдбата на сараите на Киро от Цалапица
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живи да ги ожалиш тия "бедняци". Негодници. За 25г. превърнаха България от държава в мутро-феодална територия от третия свят.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Охоо ,агент Гоце купува хотели а не се е отчел във генералния щаб,мм дааа замирисва ми на поръчкова статия и ако се бави още малко ще заведът и дело срещу него и ще го смачкат,но бас хващам ,че Гоце ще си внесе вноска спокйствие във генералния щаб и всичко ще затихне