Първанов дал "достатъчно" за хотела на Първанов-младши

Експрезидентът дал около 60 000, макар че има спестени 10 000 лв.
Обновена: 7 авг 2015 14:13 | 7 авг 2015 11:00,
170
Първанов дал "достатъчно" за хотела на Първанов-младши

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов е помогнал с около 60-70 хиляди лева на сина си да купи акции в голям хотелски комплекс. Това призна самият бивш държавен глава пред bTV.

Оказва се че Първанов-младши, Ивайло, е купил 49% от хотел "Стримона спа" в Кюстендил, а другите малко над 50% са закупени от сестрата на соцдепутата Кирил Добрев, Мариана.

Още по темата

Сделката е за 7,5 млн. лв., колкото е стойността на хотелския комплекс. Ивайло Първанов обаче твърди, че той купува не само акции, но и огромни задължения на хотела. Затова реалната цена за хотела, която той и Мариана Добрева плащат е по 207 000 лева.

Като източник на парите, с които е закупил хотела, Ивайло Първанов посочва собствени средства, дивиденти и заем от фирма, в която е съдружник. В тази фирма Първанов-младши е взимал заплата средно 1000 лева и е имал още двама работници, показва разследването.

Лидерът на АБВ и експрезидент поиска включване в ефира, за да представи своята гледна точка. Той призова да не се подценява фирмата на сина му и обясни, че хотелът, който Ивайло купува е с печалба 40 000 лева.

"Печалбата на фирмата на синовете ми е два пъти по-голяма", обясни Първанов и допълни, че с нея не е било проблем Ивайло да купи своята част от хотела.

"Това е рискова инвестиция, става дума за задължения", обясни бившия държавен глава.

Разследването показа, че Първанов-младши и Добрева наследяват и ипотечен кредит на хотела за 2 милиона лева. Експрезидентът не се нае да разясни как банката прехвърля такъв кредит на сина му, който няма голям бизнес и професионален опит.

"Често споменавате трудовия стаж на сина ми, но трябва да споменете и моя, аз имам над 30 години стаж , поне 25 от тях са на високоплатена работа", обясни Първанов и допълни, че също е помогнал финансово на сина си. На въпроса с колко точно, бившият президент отвърна: "Помогнах му с достатъчно в рамките на тези 207 000 лева, ако има проверка, тя ще установи. Вероятно около една трета от тази сума сме дали аз и моята съпруга", каза още Първанов.

Журналист Стоян Георгиев го репликира, че от имотната му декларация не излиза, че е богат човек и зададе въпроса откъде са дошли тези около 60-70 000 лева помощ, при положение, че пред Сметната палата лидерът на АБВ е декларирал, че притежава 10 000 лева спестявания, а съпругата му 20 000 лева.

Първанов пък отвърна, че средствата вероятно ще се видят в друга имотна декларация и обясни, че трудното за сина му започва сега. "Става дума за тежки задължения, пасиви, ремонти и се надявам, че той ще се справи", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лустрация му е решението, всичко които са имали взимане даване с БКП,ДС,ДКМС.....трябва да им се забрани да заемат какавто и да е държавна служба
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикновено в България се разчита на късата памет на хората и на това, че много бързо забравят. Беше ви много интересна темата за КТБ, обаче чавки ли ви изпиха спомените, не знам. Гоце фигурираше в списъка с депознати в КТБ с една огромна сума, десетки милиони левове. Човек трябва да е пълен бакък, за да вярва, че депозити бяха изплатени само до 200 000 лв. Тези 4.5 милиарда лева заем, които взе баце ви Бойко, беше именно за да се изплатят милионите на наши и ваши хора с милиони в банката.
30
0
 
25
 
! Отговори
vse edno преди 8 години
Др. Първанов,нима дърдоренето по партийни сбирки смятате за трудов стаж??? Едно левче не сте заработили. Също като хрантутника Станишев - вижте какво шкембе е отпраскал на партийна работа!! Гнус ме е от вас!!
29
0
 
19
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Всички агенти на дс-КГБ станаха капиталисти....БКП-Българска капиталстическа партия...Сега е момента да има национализация и нов 9-и септември...
28
10
 
7
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Крадлив Боко!...Даде рушвет на Гоце за генералските пагони...*** са.
27
2
 
30
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Крадливи ***!!! Заради тяхните кражби вече 70 години сме в това положение! НИКОГА повече БСП=ДПС във властта!!!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Публична тайна е ,че веригата за бързо хранене ХЕПИ е на Първанов а не на Орлин
25
1
 
22
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
И хайде сега да си говорим реално- щом 60000 са една трета от стойността на хотел със СПА център, то този хотел 180000 ли струва? Не е ли занижена цената умишлено за да се спести данък? Реално ли е един хотел, независимо какъв, да струва по- малко от тристаен апартамент в столицата
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A к'во стана с оня младеж, дето извади няколко стотин милиона за Кремиковци?
23
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
с какви пари брата на п стоянов построи тв европа в центъра на софия
22
0
 
23
 
! Отговори
1 преди 8 години
Виц на деня :))
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мен пък друго ме вълнува, що за бизнесмен би инвестирал 7,5 млн. в петзвезден хотел с 80 стаи и апартаменти в град с 40 хил. население? явно не иде реч за бизнес инвестиция, а за пране с накисване
20
0
 
24
 
! Отговори
Greed....... преди 8 години
не се наядоха всички политици, обаче катафалка с ремарке няма!
19
1
 
40
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
Заплата от 1000 лева на месец и купува хотел за 7,5 милиона? НАП, ДАНС, икономическа полиция спят ли????? Тва ако беше в САЩ щяха всичко да конфискуват в полза на държавата
18
1
 
28
 
! Отговори
реалиста преди 8 години
Ако хотела има задължения от 3 мил. лв, като са толкова бедни Първанови, как ще ги връщат. Или може би всико това е една голяма лъжа, пране на незаконни пари или можеби нещо друго. Сега да видим имали държава или тя е само за кокошкарите.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От аферата с Людмил Стойков и Марио Николов му останаха пари да купи още няколко такива хотела, забравихте ли?
16
1
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
МНОГО ЩЕ Е ТРУДНО ЗА ОТРОЧЕТО...ДА СЕ СЪБУЖДА В 12 И ДА ЛЯГА 6 СУТРИНТА...ЩЕ СЕ СЧУПИ ОТ РАБОТА ПЕРНИШКОТО СЕЛТАЧЕ...ТРУДНА РАБОТА ДО ЧАКА В ЖИВОТА..
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един много стар въпрос: млад милиардер ли е Първанов??
14
17
 
16
 
! Отговори
Петканчо преди 8 години
Я някой задава ли си въпрос предишните собственици на хотела откъде са извадили 7.5 млн. за да го построят. Първанов е известен, от 20 години е в политика и е ясно, че има доста връзки. Докато беше президент в продължение на 10 години всеки месец е взимат по 4-5 хил заплата. Това за 50 хил на година или 500хил за тези 10 години.Та далеч по-интересно ми е как предните собственици са събрали 7.5млн.
13
1
 
35
 
! Отговори
кк преди 8 години
Просто се бъзикат с нас...Ама както си искат. Обидно ми е даже да коментирам тази подигравка.Органите, органитеееееееееееееее, спят ли????Ей, за това се нахвърлиха върху онази дама от Румъния...