Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди
17 сеп 2015 14:37,
355
Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!
Снимка: архив, Булфото

Парламентът свали давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. 

Депутатите решиха това с промени в Наказателния кодекс. Текстовете за падане на давността върху преследването на престъпленията на комунизма внесоха народни представители от ГЕРБ и РБ, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов и др. Падането на давността беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ДПС, част от ПФ, против бяха БСП, АБВ и двама депутати на Патриотите.

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди и караници в пленарната зала.

"Аз не се разкайвам за живота на моите бащи и дядовци. Някои от тях са били комунисти и социалисти, но някои не са били", каза Янаки Стоилов от БСП. Той обясни, че тези, които винаги изоставяли своите собствени убеждения в името на моментната изгода, са онези, които ще подкрепят този закон. 

Стоилов обясни и че преследването на извършителите на престъпленията по време на комунизма ще бъдат трудно определени, защото по онова време е имало разделение на властите. Много от решенията били вземани и от колективни органи като общинските съвети. 

Четин Казак от ДПС пък обвини българския съд, че не е пожелал досега да извърви докрай делото за Възродителния процес.

"Искаме чрез този закон той да получи знак, че трябва да си свърши работата", каза депутатът.

"Как хем сте комунисти, хем социалисти? Или сте комунисти, или сте социалисти, крайно време е да изберете", призова Мартин Димитров и припомни, че голяма част от интелигенцията е била пратена на съд и този закон трябва да възцари справедливост затова.

Методи Андреев пък призова социалистите да изберат или пътя на кървавото си минало, или на модерното настояще. 

Страстите в залата се разгоряха, когато Велизар Енчев обвини реформаторите, че са наследници на БЗНС, а военният министър нарече крипто фашист. Това накара председателстващият заседанието Димитър Главчев да го изгони от залата. По-късно Главчев изгони и Филип Попов от БСП, който нарече приемането на поправката "нищета на парламента".

Това предизвика безредици в пленарната зала. БСП заудряха с ръце по банките си с викове "Оставка" и "Цецка". Заради това Цачева пристигна в залата и сложи ред. 

"Ако бяхте предложили текст за капитана, разстрелял ястребинчетата, да получи своето наказание, щях да гласувам "за", вашето лицемерие няма край", коментира след гласуването Димитър Горов от БСП. 

Станимир Стоилов от "Атака" пък припомни колко хора са били избити по време на османското робство без парламентът да им отдаде дължимото. А сега вие сега ще гласувате този куц и с двата крака закон, от който нищо няма да произлезе  и само ще разбърка обществото", каза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма нито един неосъден фашист след 1944 година и няма нито един осъден комунист след 1989. Именно това разделя народа и винаги ще го разделя, докато правдата не възтържествува.
103
5
 
4
 
! Отговори
баси преди 8 години
Трябва да се търси сметка на цар Иван Шишман защо България падна под турско робство. Нямала си Мара друга работа и седнала да си е реше. Като зациклят някъде и все комунистите им са виновни.
102
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 148Ако търсиш пример за истински съсипана държава можеш да посочиш Сирия, която Русия така я съсипа че не остана къмък върху камък там.
101
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демократична България за 25 години изплати дълговете на Комунистическа България
100
2
 
4
 
! Отговори
Кокала преди 8 години
Kakvi levi,какви десни,всички са от едно котило.От 25 години само сменяват партиите,за да могат да са във власта,за да се нагушат.Днес са червени утре зелени другиден бенбени, сини и т.н.
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смешна държаваВ Гърция нямаше комунисти, а демократите и ЕС съсипаха Гърция след 1944 г.
98
3
 
6
 
! Отговори
безпартиен преди 8 години
Да продължават да дълбаят браздата на разделението, накрая ще има нов Народен съд:)
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много от хората,които са умрели с"чисти идеали"за комунизма са били хора,които неса знаели че евреомасонската ръка е изобретателя на тази идеология следователно нищо добро не може да произлезе за света,но по-лошо е,че мисловния процес на много спира дотам и не виждат каво действително става днес в света...barthsnotes/2004/12/02/jerusalem-summit-a-nadir-of-racism/
96
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ искат да останат на власт като ликвидират единствената по-силна опозиция от комунистическа партия. Фашисткият режим на ген. Борисов няма да остане и 1 ден на власт ако има силна комунистическа партия.
95
4
 
8
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Цецка Цачева е член на БКП -1989
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 140С тоя акъл и с тези разсъждения винаги ще живееш по зле от кучетата, затова не се сърди на околните а се сърди на себе си.
93
1
 
4
 
! Отговори
*/* преди 8 години
До АнонименЧе те си имат име ......наричат се НАЦИСТИ.
92
7
 
15
 
! Отговори
смешна държава преди 8 години
Че то истинските престъпления започнаха след 1989 година, и всички, които са в Парламента по тази логика са за съд! На всичките мама и тате са били комунисти! И на Боко и на Цецка, а Реформаторите са наследници на СДС-двойкаджите в БКП преди 89-та :D
91
5
 
13
 
! Отговори
Ненчо преди 8 години
Ако съдят комунистите трябва всички в парламента да бъдат осъдени!Да не забравяме че Плевнелиев е комсомолец тоест комунист Борисов също и сега какво става. Все едно гласуват сами срещу себе си. Този закон е за разчистване на лични сметки и ДПС тук имат най- голяма изгода! Истинските комунисти като дядо ми които умряха с идеалите си са отдавна мъртви. Всичко друго е червена буржоазия!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Teзи,които разделят света на комунисти и капиталисти са спрели мисловния си процес в осми клас.За да се има една по-пълна картина за настоящето и бъдещето до връщането на Исус ,който ще унищожи накрая злото,то две неща са безусловно необходими за да се разбере в кой свят живеем-талмудокабалистичните ноахайдистки закони за гоим и Универсален ционизъм(ционизъм тук да не се разбира просто днешните лидери на цион,режим,Цион е окултов термин,откраднат от Библията)на Радишевски.
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как си я представяте и виждате тази работа комунизмът да отиде на съд??Кой ще съдим??Ще даваме ли на съд отрочетата на бившите партийни лидери и велможи с които 90% е пълен в момента парламента!!Това по-скоро ми прилича на замитане на гузна съвест!!Че,тази пребоядисана пасмина в парламента КОЙ и КАК ще съди???Вижте си добре депутатите в парламента с какво потекло са,министрите,комсомолският секретар президент и пишете!!!Няма демакрати,няма социалисти,няма леви,няма десни!!!КОЙ И КОГО ЩЕ СЪДИМ??
88
2
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 128,какво ти налагат? Да не би преди 89-та да нямаше обратни? Да не би сръбското да не беше музика номер 1? Да не би да не беше пълно с всякакви - от виетнамци и корейци до нигерийци, суданци и всякакви други жители на страни от Третия свят, идващи с хиляди у нас по соц-братска линия? Наложили му били
87
1
 
10
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТКО преди 8 години
АМИ КАТО ПОВЕЧЕТО ГЕРБЕРИ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ СА БИЛИ КОМУНИСТИ И ДОРИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ! ЯВНО ВЛАСТТА Я Е ТРЕСНАЛА ШИЗОФРЕНИЯ!
86
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългарчеЕх, българче, българче. Никога няма да разбереш, че държавите са богати не заради подземните или надземните си богатства, те са богати заради хората които живеят на дадената територия. Русия макар и да има най-много богатства никога няма да бъде световен лидер, поради простата причина че руснаците са генетично сбъркани хора които умеят да се обогатяват единствено от завладяната си земя. Просперират тези народи които не се обогатят от земята си а самите те обогатяват земята.
85
5
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Много бързо я разпаднахте Европа, по-спокойно. Приемайте кризите като възможност за надграждане и оптимизиране. Такъв проект не се разпада лесно, а е доказано, че е работещ. Бежанците и имигрантите са външен натиск, а не повреда във вътрешния механизъм.