Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!

Според министърката пътищата в Румъния били много по-лоши
12 ное 2015 10:30,
367
Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!
Снимка: bTV

Винетната система предполага актуализация от около 5 лв. на година. Реалната цена на винетката е 150 лв. но не взехме това решение, защото подобна цена щеше да е трудно поносима за хората, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод решението на правителството цените на винетките да се увеличат от следващата година.

"Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък", добави тя.

Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на дневната – от 10 на 15 лв.

За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Още по темата

"Който руши повече, ще плаща повече и постепенно ще се въведе тол такса за тировете и те ще плащат на изминато разстояние", обясни министърът на регионалното развитие. Предстои обществена поръчка за новата система, както и за въвеждане на електронни винетки.

Мотивът е, че са нужни средства за строителство на нови пътища и ремонт на съществуващите, както и фактът, че цената на винетките е замразена от 2008 година, а оттогава минималната заплата се е увеличила над 60%.

Относно сравнението с други държави – цена на винетка, дължина на магистралите и средна работна заплата - Павлова призова да не се сравняваме с Румъния, защото те имали само една магистрала, а на места там пътищата били по-лоши от нашите.

Министърът на регионалното развитие уточни, че именно ниските заплати у нас са били причина години наред да не се увеличава цената на винетката.

Относно коментарите на шофьорите, че не може да се плаща по-висока цена за тези лоши пътища, Лиляна Павлова обяви, че спорът дали първо трябва да е плащането или ремонтът е като този за кокошката и яйцето.

Тя обеща правителството да се постарае максимално много в ремонта на третокласните пътища, които са в най-лошо състояние, но уточни, че те няма как да бъдат подновени още следващата година.

Павлова обяви, че държавата има готовност за зимата – 2000 почистващи машини ще бъдат разположени на 2500 опорни пункта.

"Бих казала, че имаме готовност, но нека всеки един от нас да е мобилизиран – да има зимни гуми и да караме през зимата със съобразена скорост", призова министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
3
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 8 години
А на тези, които не са заделили в никой джоб по някой лев за допълнителни извънредни разходи, да отидат на курсове по финансова грамотност, как да се научат да пестят дори и от мизерните заплати. Този който пътува и винетката му е необходима всеки ден, а не 2-3 пъти годишно няма има проблем да ги даде. 30 лева са няколко часа повече работа. Хора работете повече за да не ревете за 30 лева. Държавата сме НИЕ.Ние строим. Оставете ги политиците да се ядат в гробищата чак. Важно е с каква нагласа сме
274
1
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 8 години
Проблемът не е в тези 97 лева ... Аз съм съгласен да ги платя и , но да има адекватност отсреща. Винетките ги въведоха, защото никой не плащаше пътен данък и в резултат на това, пътищата през 90-те до 2003-4 бяха в плачевно състояние наистина ( и сега има също доста за оправяне). Строи се малко повече, но от обществени поръчки се краде тройно повече. Проблемът е в тоя *** закон за обществените поръчки. За там трябва да са протестите, а не че ще дадеш 97 вместо 67 лева..... това е смешно.
273
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реалната средна заплата трябва да е над 5000лв. Съобразете се с това тиквеници...Или ще плотите скъпо на народа!
272
1
 
7
 
! Отговори
Дякон преди 8 години
Тая свинкя да си взема паралите и да се омита заедно с патрона и Боко Тиквата. ОСТАВКА
271
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен не пари трябва да искат, ами да черпят хората на входа на магистралата за проявена храброст
270
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си купя винетка от 100 лв и си потроша колата по прехвалените им пьтища ще ми платят ли всички вреди и пропуснати ползи
269
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оххх какоооооу, краднете много или просто толкова си можете ;)
268
1
 
3
 
! Отговори
akut преди 8 години
някой го каза много правилно 40% не е нормално. другото са политически моабети
267
1
 
7
 
! Отговори
опорни пунктове преди 8 години
Как така се разполагат 2000 машини на 2500 пункта? Май ще ги рржем с шлайфа а?
266
2
 
6
 
! Отговори
Piesh mliako преди 8 години
Koito polzva magistralata, si plasta za kefa na kilogram:-) kato v restoranta - piesh pet salati, plastash si gi:-):-):-)Za drugite sokaci na kogo da plastame - na rimlianite ili na sultanite - drugite sokaci sa ot praistoricheska epoha - ot stari vekove:-):-):-):-)
265
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 327Приятелю това не е изборТова е позор
264
1
 
7
 
! Отговори
V преди 8 години
Е нали цената на ремонтите и строителството на магистрали е пряко свързана с цената на петрола, точно сега ли?
263
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да плачете, болшинството отново ги избра и сега всички ще берем плодовете на този избор !
262
1
 
6
 
! Отговори
ТО6 преди 8 години
И аз много съм и навит, но вече е заета.
261
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Фенаферим.ашколсун.евала,машала,
260
1
 
11
 
! Отговори
Фен преди 8 години
"100 лева за винетка давам, само да те притежавам! Ех,Лилито Павлова!"I LOVE BBW!!!! (ха-ха)
259
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един милион инвалиди ,значи и толкова винетки.
258
1
 
22
 
! Отговори
Киро Опела преди 8 години
аз имам една мечта !Искамо да кача Лилито в опела си и с 90Km/h да си повозим по пътя с.Полски Градец-град Тополовград!Нищо дрего неискам от нея само да се повози 30-км с мен с Опела независимо от това ,че след тази разходка ще си закарам колата на вторични!
257
2
 
7
 
! Отговори
родо щофйора преди 8 години
Сиа кото има път автобан си купа западно колата мерсидест
256
1
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Абе Лилито да не е бременна с наследник на Тик.вун?Изведнъж такава алчност?Може би вече правят планове да е най-младия милиардер????