Борисов към Слави Трифонов: Добре дошъл на избори

Из сбирката на властта: За изборите, социологията, Слави...
Обновена: 26 апр 2016 21:43 | 26 апр 2016 19:48, Анисия Иванова
339
Борисов към Слави Трифонов: Добре дошъл на избори
Снимка: архив Булфото

Нямам страх от Слави Трифонов, добре дошъл на избори, когато иска. Това заявява премиерът по време на срещата му с представителите на парламентарните групи, подкрепящи управлението, сочи стенограмата от срещата.

”Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика. Демокрацията е хубаво нещо, но е виден конфликтът на интереси, защото никоя друга партия няма възможност по национална телевизия, иначе всяка партия може да си направи телевизия и да си говори по цял ден, но в национална телевизия по три часа - час и малко вечер и час и малко на обяд - всеки ден - да биеш срещу правителството и това да се приема за нормално?! Но, както виждате, години наред е така. Отиде ли на избори, той няма да може вече да го прави. Ние, ГЕРБ, нямаме притеснения от Слави Трифонов - когато искате, тогава правете референдума”, заявява премиерът, цитиран от пресцентъра на МС.

„Но това да ни се вменява, излиза, че имаме притеснения от него. Затова държа това, ако може, да бъде променено. Държа, защото не искам, омръзна ми да ме е страх от Татяна Дончева и Слави Трифонов, което е абсурд! С Татяна Дончева съм се явявал на избори, резултатът беше 70:30%. Нека да дойде и другият, добре да е дошъл”, казва още Борисов.

Според стенограмата премиерът настоява в деня на изборите да се пускат социологически резултати. Няма да се забранява създаването на местни коалиции и няма да се скъсява периодът за агитация. По искане на премиера той остава 30 дни.

По темата за машинното гласуване вицепремиерът Миглена Кунева обяснява, че това е крачка напред и ако то не се направи промените в ИК ще са козметични. То ще бъде въведено за не повече от 500 секции.

За гласуващите в чужбина Борисов предлага те да пращат гласа си и по пощата с нотариално заверено пълнощощно, на което Красимир Каракачанов от ВМРО обяснява, че по този начин само от Турция ще се получат 400 000 гласа в писма. РБ поиска секциите в чужбина в една държава да са до 50.

Чух най-гадните неща, които могат да се чуят за партиите, коментира премиерът Борисов. От секциите в чужбина 50% са за ГЕРБ - над 26 000 гласа, посочва той. Реално вариантът до 50 секции засяга единствено Турция - само там местата за гласуване са 139, признаха от мнозинството.

Премиерът смята, че около задължителното гласуване засега се вдига само шум, а на практика от това, което е направено до момента, то не е задължително.

Другият ключов проблем е дерегистрацията от избирателните списъци като санкция за негласувалите. “Като ги дерегистририш, вместо 5 млн. стават 2,5 млн. Върху тях изчисляваш процентите на партията, изборната бариера. И залагаш политическа нестабилност - това е най-опасното”, казва Румяна Бъчварова. Тогава с 1% ще влизат партиите, добавя Цветан Цветанов. Всичко друго е поправимо, но това може да ни вкара в криза, настоява Бъчварова. Предупреждава, че ще настане хаос с броенето кой е гласувал, след като ГРАО не може сега да изчисли кои са действителни и кои не.

По време на срещата се повдига въпроса и за гласуването в Турция, за политиката на южната ни съседка, за секциите в чужбина, за младите хора и за обществения им дълг да гласуват.

Според представителя на РБ Найден Зеленогорски "трябва да се замислим защо младите нямат нужда от възпитание, образование и не осъзнават, че трябва да отидат да гласуват".

Насрочването на референдум ще бъде от правомощията на президентската институция, се реши още на срещата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
А ти кого искаш да видиш когато си затвориш очите?! Разбира се, че е нормално. Отворени, затворени - това е!Ето и сега говори мъдро по телевизора.
21
19
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Възможно ли е целият екип на Дългия /умни и интелигентни/ да са си плюли в устата и да са на едно и също мнение /мнението и интересите на Слави/ по всички въпроси... - не, не е възможно, но когато има користни цели може...
20
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 27 години много избори, много премиери, много кметове, много депутати, много закони, 15 премиера, 5 президента, 3 прокурора се смениха, но става все по-зле. Изборите не могат да излъчат способни хора.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре заварил Бочко. Ти май вече си наредил резултата :)Амин
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 18 СВИНАРЯ. Ало прас.нцето ти по онова време сигурно си бил на баща ти в скоростната кутия и си играл с лоста! Да не би сега да е по добре от преди 25 години? Сигурно взимаш по 2 000 евро заплатка и живуркаш като бей? Не! никога няма да видиш тази заплатка за разлика от мен. Аз като по балама още през 1995 г. след като видях мутретата с бухалките как управляват територията и се изнесох. Бях на 20 години и ако бях останал сега щях да съм един беден работещ. Нямаше да взимам 2000 евро заплата.
17
1
 
26
 
! Отговори
НСО преди 8 години
Да се абстрахираме от Слави Трифонов. Да се фокусираме върху самия референдум. Защото той е милионер така или иначе. Ама това е за нас.
16
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди Боко и Славуца искаха да си разделят ГЕРБсега искат да си разделят България.Давам червен картон и на дваматаи ще гласувам за националистическа партиязнаете коя е тя
15
14
 
18
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
До 14Само дето благодарение на тези "златни години" българите в момента са на изчезване
14
1
 
49
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Май нещо се уплашиха. Референдума макар и иницииран от СТ си е добра инициатива. Като ние не можем, шоумена се зае. Нека всички излезем да гласуваме да им покажем. че НИЕ важните а не те.
13
1
 
47
 
! Отговори
Край преди 8 години
Промяната на страната минава през смяна на вида избирателна система. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ за депутати и България ще бъде друга. Партиите и хранените от тях телевизии и социолози са против - ДА ИМ ОБЪРКАМЕ СМЕКИТЕ. Не се занимавайте с личността на Слави - в случая не е важен.
12
14
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЗЛАТНИТЕ 45 ГОДИНИ! СВОБОДЕН И ЩАСТЛИВ НАРОД ОТ 5 НА 9 МИЛИОНА! ДЕМОНОкрацията САМО ЗА 25 ГОДИНИ ЛИКВИДИРА ВСИЧКО! Жална България никой вече не обича. Зъбим се на ОСВОБОДИТЕЛИТЕ СИ и се въргаляме в краката на ВЕЧНИТЕ СИ ВРАГОВЕ!
11
1
 
68
 
! Отговори
Край преди 8 години
Всеички партии ги е страх от МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА. 90% от сегашните депутати няма да са такива при мажоритарен избор Лъчо Мозъка, Баракова Цветанов, Цачева, и стотици знайни и незнайни ще отидат в канала на историята при такива избори. ГЛАСУВАЙТЕ на РЕФЕРЕНДУМА ако искате променена България. Личноста на Слави Трифонов е без значение.ИМАМЕ ШАНС ЗА ПРОМЯНА. телевизии, социолози и партии са против значи сме на прав път.
10
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички на референдум, поне два от въпросите си заслужават да намалим броя на *** на 120 и да им намалим субсидиите на 1лв на глас.ЗАСЛУЖАВА СИ.
9
1
 
64
 
! Отговори
тт преди 8 години
На ББ ака ли му се на снимката или вече се е наакал?
8
27
 
11
 
! Отговори
gost преди 8 години
чалга *** ще са първи объркъха шоуто с избори дрън дрън
7
2
 
29
 
! Отговори
младежът преди 8 години
Освен задължителното гласуване ще отметна всички точки на референдума
6
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краси Радков президент!
5
9
 
81
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Бъди сигурен , половин България ще гласува за Слави . Просто ей така да разберете от ГЕРБ че не сте само вие в България,
4
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Избори са фиктивна демокрация, защото големите шефове на империите ЕС и САЩ решават, а не българите.
3
5
 
76
 
! Отговори
ДЪРА БЪРА преди 8 години
Защо тогава Депутатите смениха правилата преди Мача ?Защо приеха специално за Слави Трифонов нов Изборен Кодекс ?