Задължителна казарма? Не, реши парламентът

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ
14 сеп 2016 14:22,
103
Задължителна казарма? Не, реши парламентът
Снимка: архив, Булфото

Задължителната казарма няма да има, реши парламентът на първо четене. Депутатите отхвърлиха искането на Патриотичния фронт в България да се върне военната наборна служба.

Предложението на Патриотите предвиждаше задължителната казарма да продължи шест месеца. Проектът даваше възможност и за алтернативна гражданска служба в продължение на 12 месеца.  

"В Конституцията пише, че защитата на отечеството е дълг за всеки български гражданин", мотивира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов промяната. Той припомни и другите си аргументи - усложнената международна обстановка, засилване на екстремизма, отлично подготвените във военно отношение бойци на ИДИЛ и др.

Още по темата

Той отхвърли и критиките, че поддържането на наборна служба ще е скъпо, а държавата не може да си позволи този разход. Той цитира данни, предоставени по време на заседание на военното министерство, според които издръжката на наборен войник ще е 400 лв., докато за професионален войник е 1200 лева. Каракачанов припомни и че в много европейски държави, сред които и Германия, се обсъжда връщането на казармата.  

Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ. "За младите хора казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор. Хора от студентската скамейка бяха взимани и затваряни", каза Петър Славов. Той припомни обученията как се чисти плаца или как се спи прав.  

Славов цитира и специалисти, според които шест месеца не са достатъчни за военна подготовка. Отпорът на реформаторите предизвика Димитър Байрактаров от ПФ да направи сравнение на някогашната и днешната младеж.  

Той припомни, че едно време влизането в казармата бе съпроводено с големи празненства. "Наречени изпращане. Защото беше наистина празник синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж. С възпитани навици и отговорности. Нещо, което не наблюдаваме в днешната младеж", каза той.  

Байрактаров попита противниците на казармата дали предпочитат младежите да ходят по гей паради, да са жертва на наркомафията и да са "подложени на разлагащи се начини на техния морал".  

Ангел Найденов от БСП контрира поддръжниците на казармата, че командирите не могат да заместят родителите.  

В крайна сметка проектът бе отхвърлен с 28 "за", 15 "против" и 70 въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
3
 
! Отговори
До есаул преди 7 години
Абе то гледай ти да не станеш ***...
55
0
 
18
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Казармата в стария вид е явна отживелица - не е нормално невинни млади хора да имат по-малко права и повече задължения от осъдените за леки престъпления в затворническите общежития открит тип. Ако има обучение, то трябва войниците да имат възможност да прекарват поне съботите, неделите и официалните празници извън поделението когато не са наряд, още по-добре да има нормирано служебно време за длъжностите за които е възможно и през останалото време да са извън поделението.
54
5
 
8
 
! Отговори
есаул преди 7 години
За една седмица и от най-отявления *** ще направя войник, само трябва яко да играе нагайката....
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мъжете не им се ходи в казарма, обвиняват жените( и вероятно децата), че се налага да ги пазят от прииждащите ***, видиш ли. На децата не им се ходи на училище, а вечер не им се прибира вкъщи. На дебелите не им се спортува и не им се пазят диети. В понеделник на никой не му се ходи на работа. На никой не му се ходи на зъболекар. Никой не иска да гледа възрастните си родители. Не ми се чисти вкъщи, не ми се готви, не ми се раждат деца. Не ми се четат книги, само фейсбук. Не ми се.....
52
3
 
22
 
! Отговори
Анархист преди 7 години
държавите и патриотизма са измислени от царете и императорите, за да може ние баллъците да им служим.на казармата отзад !
51
5
 
8
 
! Отговори
гаргамел преди 7 години
Задължителна казарма? Не .... Задължителна епилация !!!! Да
50
3
 
11
 
! Отговори
Един преди 7 години
До МиленаМай ти пречи кой как си живее живота и такива като теб много държат да се месят и определят чуждото. Внимавай утре да не се окаже с власт някой, който да реши, че му пречи твоя начин на живот/етнос/религия. Тогава какъв вой ще нададете, а може и да не успеете да гъкнете - толкова бързо да ви шкартира.
49
5
 
10
 
! Отговори
заралия преди 7 години
Добро решение на парламента.
48
16
 
9
 
! Отговори
Милена преди 7 години
До Анонимен - Прав си. Поколенията пропадат. Не са само хрантутници, глезени и женствени, но и поколения не създават. Аз съм за задължителна кзарма! Нали знаете поговорката: "Мъжът става мъж, когато мине казармата"!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки е задължен да служи на родината, но всяка вярна служба трябва да се заплаща.
46
2
 
7
 
! Отговори
Следващата идея моля преди 7 години
Проблемите са ни в огромната корупция, липса на достойни заплащане в АБСОЛЮТНО всички сфери. Не е само армията, същото е в здравеопазването, образованието, че вече дори в промишлеността... Какво предлагаме? След изкарването на "казарма" да се минава и наборна служба за лекари, след това за учители, и така докато станеш на 35 години. Междувременно някой друг трябва да те издържа, теб и семейството ти.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за задължителната казарма за синчетата на хрантутниците в парламента и правителството от последните десетилетия. Те могат да дадат добър пример на народа как се защитава родината, тъй като тези синчетата са обгрижвани с народни пари и е добре да се отплатят някакси
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МиленаСъс или без казарма, така или иначе си стават женствени и глезени!
43
10
 
11
 
! Отговори
Милена преди 7 години
Българските мъже ще стават все по-женствени и глезени.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво означава " ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" ? Означава , че е без мнение. Ако няма мнение да си стои вкъщи
41
3
 
7
 
! Отговори
promo преди 7 години
До Бай Ристото затова са измирали като мухи, щото са се учили по време на патакламата.. Бай Ристио - 49
40
12
 
4
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
За строева подготовка и стрелба с някакво пушкало са нужни 1-2 седмици. По време на световните войни токова е траяло обучението преди да те пратят на фронта. Не виждам защо изобщо трябва да има някакво обучение. Ако стане патаклама, ще му мислим.
39
5
 
18
 
! Отговори
Брадван преди 7 години
Явно на някой му липсват рушветите от наборниците. Едно време такива рушвети се даваха за разпредлеяне на места и сладки служби че ви е бедна фантазията.
38
4
 
12
 
! Отговори
GP преди 7 години
Да върнем казармата за да намерим работа на военните? В днешни дни ако България разчита на своята армия да я защити, мисля че ще ударим на камък. По добре парити които са решили да се отделят и да се модернизира армията в истинския смисъл на думата , да се създадът елитни части на които може да се разчита, а не приятно закръглени чиновници в униформа.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре така!!!