Плевнелиев срещу Радев: Не отваряйте стенограмата за КТБ!

"Президентът е на път да допусне невиждана стратегическа грешка"
Обновена: 25 май 2017 10:19 | 25 май 2017 09:06,
157

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) настоя пред Bulgaria ON AIR настоящият държавен глава Румен Радев да не разсекретява стенограмата за КТБ.

В неделя пред БНР настоящият президент обяви, че е готов да разсекрети стенограмата, но ще изчака до 26 май да получи съгласие от всички участници в разговора.

Още по темата

Според него стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса: "Кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност".

Затова той подготви писма до участниците в срещата и настоя да получи от тях утвърдителен отговор дали въпросният документ да бъде разгласен. Отговорите все още се чакат.

"За мен отварянето на стенограмата за КТБ означава преди всичко, че президентската институция ще е големият губещ. Представете си, че вие сте политик, който ще ходи на констатации пред президентската институция, знаейки, че оттук нататък всяка стенограма може да бъде, когато някой си иска, разсекретена. Вие ще ходите там единствено и само с медийни опорни точки. Няма да има честен дебат, а това, разбира се, ще донесе много сериозна щета на президентската институция", заяви в "България сутрин" Плевнелиев.

"За мен, ако това се случи със съгласието на президента Радев, той ще носи отговорността за това, че ще допусне първо стратегическа грешка, която досега български президент не е допускал, второ - за съжаление президентската институция дългосрочно ще страда много от това", добави Росен Плевнелиев.

Той коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, който на среща с македонския си колега Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла в Русия през македонската земя.

Плевнелиев определи казаното като "безспорен скандал и провокация с много дълбок замисъл".

Той призова всички представители на българската държавност също да заявят своята позиция по въпроса и най-вече президентът Румен Радев: "Мълчанието е тотална грешка - България не бива да мълчи тогава, когато се поругава нашата история".

И още той сподели първо пред Bulgaria ON AIR, че вече е член на Европейския съвет по външна политика и в следващите седмици му предстоят срещи с важни политици в Берлин, Ню Йорк, Китай, Австрия и Словакия.

"Радвам се на признанието, което получавам. Очевидно по света хората са разбрали каква беше моята кауза, за какво се борех. Но това е и кауза за България - продължавам да представлявам България, да работя за България", увери бившият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно Плевнелиев е замесен в грабежа на ктб, дано Радев прояви смелост и го изкара наяве. За такива суми се лежи доживот, да видим нашите съдии какво ще решат за чехъла
54
3
 
36
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 6 години
НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА НИ НАТРАПВАТЕ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП? ТОЙ ОТДАВНА Е В КЛОЗЕТА НА ИСТОРИЯТА. НИКОЙ, АМА АБСОЛЮТНО НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЛНУВА ОТ ТОВА КАКВО МИСЛИ, СЪНУВА И СЕЕРЕ ТОЯ ОЛЛИГООФРЕН.
53
4
 
14
 
! Отговори
кък россия с любви преди 6 години
росене, разсърдихте бацицата - ти и еврорусофобите - и сега, нема вече бг азбука, така утре същия ще каже - нема България, тва си е маконско и турско - иии..... здраст'е батушки!
52
42
 
9
 
! Отговори
2013 преди 6 години
Плевнелиев ми изглеждаше смотан, ама сега като си имаме Радев, почвам да го оценявам.
51
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин много добре знае от къде идва азбуката. Според мен той визира че Македония е част от България и е само географско понятие. Най-после разбрахме защо Плевнелиев толкова държеше да е американско-брюкселско мереке предател на родината си. Трябва да знае че е еднодневка като постната пица. Да сбърках, той няма родина, продажниците са без такава.
50
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този като какъв ми го натрапвате всеки ден, кръгла нула и позьор.
49
2
 
34
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Тази стенограма, не е онази...стенограма!!!! Всичко е "почистено" в нея, не бъдете балъци!!! Всичко, отново ще ви хвърлят прах в очите!
48
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдебните решения не се обсъждат, а се изпълняват. Дори от (п)резидентите!
47
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радефф добре говори, че буквите били в него и той бил в буквите, а сега защо си мълчи като се оказа, че буквите били македонски?Радефф, македонски букви ли има в теб???
46
4
 
67
 
! Отговори
2 500 000 000 преди 6 години
Щом някой е против отварянето ..ЗНАЧИ ОБЕЗАТЕЛНО ДА СЕ ОТВОРИ!Абе вие чувате ли се... парите на народа потънаха, а мижитурко - плевнята апелира да не "разсекретят" истината за това! НЕ мога да повярвам, че това се случва! Веднага разсекретявайте и някой спешно да бъде осъден!!!!!!!!!
45
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето как путин създава русофоби. Това беше добре обмислена провокация, шамар за българската политика и народ. вчера имаше провокации от русия, македония и турция.
44
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ееее баси кражбата ... за филм направо, а тоя от снимката просто да занемее или да умре!
43
5
 
55
 
! Отговори
да преди 6 години
как няма да го е страх тоя ж'алък п'лъх..нали ще лъсне и неговото име в КТБ - грабежадолен пр'едател и престъпник.. мястото му е в затвора !!!!
42
1
 
13
 
! Отговори
Capital преди 6 години
Добър ден !Само да вметна, че 2,5 милиарда са :2 500 000 000Нисля, че много от читателите не знаят !Просто материалът е такъв !
41
1
 
12
 
! Отговори
Capital преди 6 години
Добър ден !Само да вметна, че 2,5 милиарда са :2 500 000 000Нисля, че много от читателите не знаят !Просто материалът е такъв !
40
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил и Методий не са ли известни като Солунските братя? Солун къде е?
39
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Радев защо се е скрил като страхлива мишка и не взема отношение по повод думите на руския император за азбуката? От генерал Деси ли чака разрешение или от Москва са го инструктирали да си мълчи? Иначе беше хиперактивен по въпроса за санкциите. И изобщо имаме ли български орезидент или Радев и назначен от Русия генерал-губернатор?
38
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е замесен яко в грабежа на ктб и сега се чуди как да се измъкне. жалък ***
37
1
 
32
 
! Отговори
аха преди 6 години
А,..знаеме ги тия номера..Нали имаме прозрачност,ала бала. ТРЯБВА да се отвори тази стенограма , да им видим насветло наср...ните ***
36
17
 
9
 
! Отговори
bez преди 6 години
Радев защо не излиза с позиция за изказванетона Путин? Позиция до Путин, а не за пред жена си.