Стенограмата за КТБ е факт. БНБ и политици говорят, обсъждат и...

Ето и акценти от срещата, провела се на 29 юни 2014 г.
Обновена: 9 юни 2017 22:15 | 9 юни 2017 22:12, Екип на Investor.bg
84
Стенограмата за КТБ е факт. БНБ и политици говорят, обсъждат и...
Архив: Reuters

В петък вечерта администрацията на президента Румен Радев публикува стенограмата от т.нар. първа среща за КТБ, провела се на 29 юни 2014 г. при президента Росен Плевнелиев. Целият текст на стенограмата е достъпен тук.

От текста за заличени имената на банките, както сумата за пълната ликвидна подкрепа.

Всички участници са се обединили, че без политическо съгласие рискът от колапс на банковата система е голям. Вместо призив да не се теглят пари от банките, се записва уверени, че банковият сектор е добре капитализиран и стабилен и политическите партии ще подкрепят всички усилия на БНБ за стабилизиране на ситуацията. Политиците уверяват също така, че спестяванията на гражданите и бизнеса са сигурни.

Още по темата

Борисов е поискал да се смени финансовия министър и Пламен Орешарски да поеме еднолична отговорност. От текста на стенограмата става ясно, че лидерът на ГЕРБ е предложил подуправителят на БНБ Калин Христов да води разговорите с Европейската комисия във връзка с ликвидната подкрепа, която е вид държавна помощ, защото представители на правителството са изгубили доверието на европейските институции.

Михаил Миков от БСП обаче му напомня, че това трябва да се гласува от парламента, защото е персонална промяна в кабинета, както и че „кой за 20 дена ще се хване да е министър“. Иван Искров признава, че са теглени пари на държавни дружества от КТБ, но сумата е заличена. По думите му числото е милиони и не е съществено на фона на другите тегления. Парите са изтеглени в последния възможен ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.„

Калин Христов допълва, че някои държавни дружества са внесли пари в КТБ по същото време в отговор на обвиненията на Бойко Борисов, че „когато банката „пуши“, хвърляш бензин отгоре“. Христов уверява, че към този момент не е имало концентрация на държавни средства в банката предвид, че вече действаше разпоредбата да не се концентрират парите на ведомства и държавни дружества в една банка. Христов предлага също да се издаде заповед на ниво общини, болници и т.н. да не се теглят пари, за да се демонстрира съгласие и желание за стабилизация на системата.

Искров посочва, че „този който иска да дестабилизира“ (КТБ и ПИБ – бел.ред.) ги е избрал, защото са местни банки без кредитор от последна инстанция, защото са третата и четвъртата по големина в страната, системно значими са и „могат да завлекат всичко в дерето“, „могат да ни върнат 15-20 години назад“. „Кой го започна това, аз не знам, това не е моя работа, работа е на органите“, допълва той. „Това, което иначе мога да ви кажа, че отчетните форми се оказва, че нищо чудно да не са верни, един Господ знае. Никой не знае“, казва още Иван Искров във връзка с евентуална фалшификация на отчетите на банката, които са подавани към банковия надзор. „Одитори и банкови надзорници не са оперативно разследващ персонал“, коментира още Искров, като обещава, че „ако излезе нещо, което е за прокуратурата“, ще уведоми държавното обвинение.

Янаки Стоилов от БСП е поискал от Искров да се направи проверка и в други банки за рискови кредити към свързани лица, но Искров отговаря, че ако се заговори за проверки в други банки и за капиталова дупка в КТБ, ще се предизвика паника сред населението.

Борисов обвинява Искров, че на практика иска срещата да приключи без обсъждане на хора, които да бъдат наказани за ситуацията. „Кои глави ще паднат, хората искат да се търкалят глави на виновници“, посочва Борисов. Плевнелиев признава, че е получил писмо от ДАНС, в което се посочва, че от години се следи ситуацията, но президентът е информиран „в петък“ - т.е. в деня, в който КТБ беше поставена под специален надзор и спря плащанията.

Екип на Investor.bg публикува акценти от нея:

Тогавашният управител на БНБ Иван Искров започва с встъпление както точно се е случило и предлага „незабавно да се блокира и премахнат източниците на дестабилизация, генериращи безпричинно безпокойство и сеещи лъжливи слухове срещу една от най-добре капитализираните банки. „Защото знаем какви са показателите - те са публични и ние като Централна банка, седим зад тези показатели на банковата система. Тук, според нас, трябва заедно да обединим усилията си и трябва да си призная, че аз не съм много силен в тази част, но тук трябва да се говори с главни редактори на медиите, собственици, където можем и ги познаваме, и съответно ДАНС много сериозно да си върши работата".

Президентът Росен Плевнелиев казва, че "между другото моята молба е и към правителството все пак, защото работихте заедно с БНБ - когато кажем какво трябва да се случи, много Ви моля, г-н Министър -председател и Вие да се включите в дебата, за да бъдем бързи и ефективни. Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е,че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. И повече от ясно е, че ние се надбягваме с времето, а факт е, че масовото теглене на пари води до паника. Паниката е лош съветник. Същевременно секторът е капитализиран, имаме кризи на доверие, имаме криминална атака, но нямаме банкова криза, нямаме такава, според мен."

Искров посочва „7 неща, които се опитахме да формулираме заедно с колегите от правителството и Асоциацията на банките“:

Първо - незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре работата. Дано да хване всички, но едва ли е възможно.

Второ, от гледна точка на обществения интерес и все пак, за да всее малко ред, предлагаме безкомпромисното противодействие на държавата срещу криминалната атака към банките да включи криминализиране на неверните слухове и призиви за атаки срещу банките.

Трето, след като ви отговоря на всички въпроси, пледираме за това - ясна и категорична публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки. Не говоря и не е моя работа да казвам трябва ли да го одобрява правителството като цяло, като дейност, но в тази насока за банките, след днешните консултации при президента, казано простичко, говорене на един глас, защото побъркахме хората в нашата държава. Говорим като един, когато става въпрос за банки и какво трябва да се прави.

Четвърто, пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на 24 депозити. Тук не говорим въобще за никакви такива варианти, за които намекна г-н Плевнелиев и не е необходимо да ги обсъждаме към този момент - пълна ликвидна подкрепа.

Пето, в рамките на тази ликвидна подкрепа, тъй като аз не мога да говоря от името на премиера и на финансовия министър, те ще кажат как го виждат от тяхна страна, БНБ за пръв път, след като бе въведен бордът, ще предостави ликвидност при условията на чл.33, ал.2 и 3, а това е ликвидност, когато банката има държавни ценни книжа. Най-вероятно още утре може би ще пипнем и по Наредба № 6, която казва как се рефинансират банки, когато има ликвиден риск, засягащ цялата система. Тоест, ние не бягаме от своята отговорност.

Шесто, незабавно уведомяване на Европейската комисия, тъй като аз лично не смея да говоря с никой, а доколкото разбрах, Калин поне ми каза, че се е чул с колеги от ЕК, звъннали са му и са му казали, че г-н Барозо е поискал премиерът и аз да се чуем с г-н Оли Рен. Така че това, което е много важно, за разлика от други някои стъпки, които се правеха последните години, поне по този въпрос да бъдем изключително предсказуеми и прозрачни пред нашия най-важен партньор, страните от Европейския съюз [...] Разбира се, аз трябва да уведомя нашия изпълнителен директор на холандската група в МВФ, тъй като те вече питат, звънят и аз се крия, тъй като няма как, без да имам мандат от вас, да се чувам и да му описвам какво се случва.

Седмо, ако е възможно да се вземе тук като решение - очевидно е, че е нарушено доверието в страната. Чрез удара по подуправителя, ръководещ "Банков надзор", на практика и вероятно и затова г-н Миков е по-съсредоточен върху Централната банка, вероятно и нашата репутация е силно нарушена. Имаме нужда от внасяне на доверие в този момент в страната чрез даване на мандат на правителството и на БНБ за водене на преговори с МВФ и Европейската комисия при необходимост.

Янаки Стоилов от БСП пита Иван Искров дали има ли готовност БНБ да гарантира, че утре банките ще работят, извън особения случай на КТБ, по която вече има решение? „Категорично да, затова сме тук и затова казах, че трябва да говорим на един език, но само, ако говорим на един език, иначе ще се случи с банките 30 утре това, което се случи в петък, и аз ви го гарантирам, че ще се случи“, казва Искров. 

Николай Бареков пита Иван Искров „Колко са парите, които ще трябват, за да се покрият тегленията на хората, защото тук Вие двамата с Орешарски говорите общи приказки - ще докарате, ще вземете. Колко ще ви осигурят чуждестранните банки, защото те могат да рефинансират и там има междубанкова задлъжнялост? Вие колко пари имате при вас и колко ще ви даде правителството?“. Искров отговаря: „Колкото - толкова, колкото е необходимо - толкова. Когато попитаха и когато всички анализатори в еврозоната смятаха, и много ви моля да разберете защо е много точен отговорът ми - или подкрепяме банките нелимитирано докрай, или преминаваме в тяхната хипотеза, която е..., тогава става в компетенциите, г-н Миков, на Централната банка - квестори, затваряме, синдици след това и изплащане на депозитите. Но пак няма да стигнат парите и пак държавата ще се бръкне за много милиарди, само че ще сме си разбили банковата система“.

Още от анализа на Investor.bg


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
14
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Трезвен е АБСОЛЮТНО ПРАВ!!!

Когато е ограбен народа - търсете най-близкия *** наоколо!
31
2
 
6
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Къде ми е коментара???!!!
Какво нецензурно има в цитат от мат*ряла...и сравнението:
Таратор - без краставици, и кисело мляко!
30
32
 
27
 
! Отговори
TPE3BEH преди 3 години
Веднага се включиха, червените тролове да ни обясняват как бате ви Бойко бил виновен.

Само дето фалита се случи по времето на правителството на орешарски (БСП-ДПС), а собствениците на тази банка, финансираха ДПС и бареков с измислената му партия и телевизия, които лапнаха страшно много пари.

Истината е, че всеки път, когато БСП се добере до властта, се прави някоя грандиозна схема за ограбване на народа. Те и затова подадоха оставка след 1 година - окрадоха пари за 2 мандата напред!
29
1
 
33
 
! Отговори
Редактирана версия преди 3 години
А какво очаквахте от стенограмата- да стане някой и да каже - *тука едни пари ги краднАхме,помагайте сега момчета да не ни хванат ! ! !* Не сте познали...........
28
5
 
53
 
! Отговори
До"Факт Орешарс преди 3 години
Смешко, именно Орешарски изтегли 40% от държавните активи в КТБ, и ги разпредели в други банки, той беше ужасен, когато разбра колко много държавни активи са концентрирани в една банка. Ако не беше той още държавни активи щяха да потънат в нечий джоб. Целта на фалита беше едни хора да вземат без пари активите на банката, апетитни предприядия, бизнеси, имоти.
По-добре попитай ББ, плащани ли са негарантирани влогове, и кой позволи. 2 милиона на Рашидов? Щото 4 -милиарда народът ги плаща.
27
2
 
39
 
! Отговори
До "Няма виновн преди 3 години
Няма виновни, защото умните управляващи въведоха Закон, че банкери предизвикали фалит на банка не подлежат на наказателно преследване.
Банкерът ще съсипе животи и съдби, много хора се самоубиват, когато фалират, особено ако парите за старини са им там. А това е чиста кражба, ако окраднеме аз или друг хиляди, не милиарди ще ни съдят, но не и банкерите.Народа плати 4 милиарда заеми за връщане на парите. Капитализмът е най-хищния и алчен режим, несъвместим с човешкия интелект и дух, краят му е близ
26
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Стенограмата лъсва наакания з***ик на Тиквата и Плевнята, уговорките, далаверите и връзките с подземния свят! Всички пръцкат в едно гърне и зад гърба ни ни правят на гглуаци!
25
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно защо досега няма виновни за фалита на КТБ и опитът за фалит на ***. От самата стенограма става ясно защо са избрани именно тези банки - защото са чисто български, не дължат пари на никого и ако ги срутят, никой няма да пропищи. Просто не бяха сметнали,че ако тръгне една банка, ще тръгнат всичките, защото хората панически ще почнат да си теглят парите. И тогава шефовете им от МВФ вече ще се разпищят. Но на кой му хрумна брилятната идея да фалират КТБ се пита в задачата?
24
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям театър :)
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От таз стенограма става ясно ,че едни хора са се събрали и си говорят за няква банка,интересното което хващам са датите ,записа на стенограмата и разсекретяването и.Сатанизъм та дрънка,но главното е играта с публиката,концерта е за вас а парите за тях.
22
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е при демокрацията банки да фалират, хората да губят парите си а политиците да се гаврят с народа. Демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по-добра, на който не му харесва нека да измисли ипредложи по-добра.
21
1
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 години
И какво излиза от стенограмата ? Няма виновни политици за фалита на КТБ.
Тогава ,ащо я крихантолкова време ?
Да не би да ни пробутват фалшива ?
20
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е , че КТБ фалира именно при Орешарски.
19
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държават на Шиши и Биби всичко е менте.
Включително и стенограмата при президента.......
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А видяхте ли Французите как дадоха мача на Шведите последната секунда?
Швеция : Франция 2:1 А Беларисите не дадоха!
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилус : Бьлгария 2:1
Е за какво им беше тая победа на Беларусите, си остава загатка!
16
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая стенограма ми се визда доста подозрителна.
Толкова време се стискаха да я пуснат а вътре няма нищо освен
редовните глупости на Биби.
Всички се държат прилично и изобщо няма помен от дивотиите които
говореха пред медиите.
Нещо манипулирана ми се вижда стенограмката..........
15
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата стенограма става ясно,че крадеца Бойко вика дръжте крадеца!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сотир, ако си свърши работата заслужава 14 заплата!
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро кофражиста
я кажи как ги ограби и как ги изнесе тез милиарди че нещо не се сещам. И каква е логиката да си ограбиш и фалираш банката? А някакво доказателство да има че точно той го е направил. И много интересно защо нашите управляващи не желаят да го разпита прокурор и всичко да се запише и хората да знаят истината а всичко се крие и искат да го докарат на място за да му затворят устата. От такива наивници и гл0паци като теб страда цялата държава.