За Альоша и освободителите... Русофобия ли е драскането по паметници?

"Това е протест срещу 60-годишна лъжа", категоричен е Юлий Москов
14 ное 2017 10:37,
240

Русофобия ли е драскането по руските паметници? По този въпрос сблъскаха мнение социологът Кольо Колев и журналистът Юлий Москов в сутрешния блок на  Bulgaria ON AIR.

Повод за спора им е напрежението между София и Москва заради изрисувани свастики по паметниците на Альоша в Пловдив и на Съветската армия в София. Заради надписите говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви преди няколко седмици, че Червената армия е спасила българските евреи, а след негативния отзвук у нас, от Москва дойде извинение.

Още по темата

През уикенда пък стана ясно, че руското посолство у нас иска разследване на оскревняването на паметника на Альоша.

"Оскверняването на паметници не е русофобия. Всички пропускат да забележат, че нито един паметник от Руско-турската война не е осквернен, а само съветски. Това не е русофобия, а протест срещу една 60-годишна лъжа, че руснаците са нашите двойни освободители$, обяви Москов в "България сутрин".

Социологът Кольо Колев не се съгласи и обвини журналиста, че "обрисува картина, в която независима България си стои кротко и никому нищо лошо не прави".

Той продължи иронично как страната ни не е обявявала война на Великобритания и САЩ, не е отишла в Беломорска Тракия, не е окупирала части от Югославия и изведнъж бива нападната и окупирана от "Червената армия".

"Ами, какво очаквате?", попита риторично Колев.

Социологът и журналистът влязоха и в спор има ли отново вражда между русофили и русофоби у нас. Повод за дебата им стана и появилата се вчера нова страница във Facebook, която призовава към саморазправа с русофобите. Страницата вече премахната, а ГДБОП провежда разследване.

Според Кольо Колев напрежението няма да ескалира и от тази ситуация няма да излезе нищо особено.

А Юлий Москов не приема твърденията, че обществото ни е разделено на русофили и русофоби: "Това не е вярно", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ескалиране на напрежение ? - това се режисира от американското посолство. Важното е да се създава напрежение за да се обслужат пиндоскитеинтереси в цяла източна Европа. Ако може иедна война - ще бъде перфектно. Затова скалпелаи режи без милост.
180
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неразбирам защо има само русофоби, а не и други фоби. Само руслямистан ли мразят хората по света?
179
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на булгурските русофоби- да се греят на огъня под някоймост в Ню Йорк, Н.Й.
178
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълг и чест за вдеки истински българин е да бъде русофоб и да защитава родината си от най-големия български враг Русия.
177
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане и още как -со кротце, со благо и со малце къотек.
176
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИсторикЧе кой търпи паметниците на масови убийци като Ленин? Такъв гъ3обрък могат да си правят само българските русофили и при това да викат от оргазъм че са се слели с руските си господари.
175
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофобите са координират отБ. Борисов. Затова докато не бъде изритан от властта няма оправияв държавата.
174
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука някакви путинофили се опитват да ни убедят да изпитваме същото уважение към Сталин и кръвожадната му армия, каквото изпитваме към цар Освободител и армията му, няма как да стане
173
1
 
38
 
! Отговори
Историк преди 6 години
В последно време в историческите среди много се коментира общият ни корен с украинците. Аз също подкрепям такава хипотеза. Известно е, че българите на Аспарух идват именно от земите на днешна Украйна. Украинците и до днес носят чумбаси, също като нашите владетели в древността, има и много други факти в тази насока, като език и т.н."Любовта" към паметниците на българи и украинци също е много сходна.Украинците са единствения народ разрушил паметниците на основателя на държавата си - Ленин.
172
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е низвергната от целия цивилизован свят. При това положение да я защитаваш като нашите русофили си е чиста проба тепигьозлък.
171
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофобите нанасят вреди за милиарди левове. Затова къмтази гангрена не трябва да иманикаква милост - скалпела и режи!
170
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИсторикОбаче имаше много мераци и инициативни комитети той също да бъде махнат._______-Да имало една инициатива за махане на този паметник, но инициативата не е на българина, а на съвецкият женерал Толбухин, за друга не се сещам
169
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исторически успех на Русия и Путин във Виетнам. Виетнамците се отказаха от руските хеликоптери и ще купуват 200 броя от САЩ, а Китай се отказа от руския газ и се договори да купува американски.
168
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То щото е много хубава Русията то затова Путин избяга още на първия ден от Виетнам и остави Айфончика медведев да го замества. Никой не искаше да говори с Путин с повече от 2-3 думи.
167
9
 
34
 
! Отговори
Историк преди 6 години
До 169Не е вярно, че срещу паметника на Цар Освободител няма посегателства, но те са много по-редки и са дребни, поради една проста причина - срещу НС е, а там е пълно с камери и полиция.Обаче имаше много мераци и инициативни комитети той също да бъде махнат.Въобще на българската демокрация е присъща изключителна деятелност когато става въпрос за рушене и пълна липса на инициатива за изграждане.Разруши икономиката, образованието... държавата.
166
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 174Нерде натрапеия от гнусния комунизъм Абьоша нерде паметника на Цар Освободител. Като изместваш фокуса от съвеетските тотеми към руските правиш голяма грешка. Просто предизвикваш омразакъм русофилството в България. Сперете се и се опомнете. Втръсна ни се от вашия вкиснат СССР и вашата скапана Русия.
165
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, малко трудно ще "вапцаш" паметника на цар Освободител при тия денонощни камери на площада и полиция :))) Все пак и вандалите имат инстинкт за самосъхранение.
164
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИсторикОсвен д,била подвизаващ се под ника Историк друг д,бил не виждам.
163
1
 
42
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До рускиня .. Освободителите на Европа от фашизма, колонизириха половината от нея превъръщайки я в бастион на Сталинския комунизъм. Концлагерите на съвеЦкия СОЦ бяха оградени с бодлива тел и се стреляше на месо по всеки който искаше да ги напусне. Национализациите които бяха извършени там, бяха пладнешки грабежи извършени с помощта на окупаторите. Голяма част от интелигенцията беше избита. В крайна сметка СеСеСерето се разпадна от самосебе си, а саталиновия комунизъм беше отречен и в самата РАША
162
4
 
34
 
! Отговори
Историк преди 6 години
В България има много проблеми, но конкретно в този случай с оскверняването на паметници, проблемите са два:- Много д.били неспособни на елементарни самостоятелни мисли, необразовани, с изпечени от всякакви наркотични миксове мозъци, готови да рушат защото са гневни, готови да рушат за една доза, неспособни да съградят каквото и да било.- Кукловоди, който много лесно и много евтино използват д.билите, а те освен горе посочените, могат още да са и професори, като Б.Димитров.