След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...

Българите са напълно раздвоени кои са най-добрите години на страната
15 ное 2017 16:00,
687
След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...
Снимка: архив "Булфото"

Кога са били най-хубавите години в България – преди или след 9 септември 1944 година, или след 10 ноември 1989 година?

Българите са раздвоени по въпроса, сочи проучване на изследователския център "Тренд". То е проведено между 18 и 26 октомври сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Изследването е осъществено по поръчка на евродепутата от ЕНП Анрей Ковачев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%.

Още по темата

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

Мнозинството от най-младите се въздържа да отговори с какво най-общо свързва комунистическия режим, поради факта, че не са живели в този период, уточняват от "Тренд". Дяловете на отказ да отговорят на въпроса сред най-възрастните са минимални и това до голяма степен формира обществената картина по този въпрос, допълват социолозите.

Хората са напълно раздвоени по въпроса дали биха искали да живеят днес, веднага след 1989 година или преди промените, по време на комунизма. Всяка от опциите събира по 41% от отговорите.

В резултатите по възраст обаче има сериозни различия. Само под една пета от хората между 18 и 39 г. искат да живеят в периода преди 10 ноември, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели комунизма.

Проучването тества и отвошението към различните исторически личности. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки, а положителното отношение към Желю Желев пък се споделя във всички възрастови групи.

Изследването е проучило и отношението на българите към следосвобожденска България. Позитивните и негативните асоциации за този период също са разделени сравнително поравно. От една страна се отчитат натрупвания около подема и развитието (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), но от друга страна споменът за националните катастрофи (8%), двете световни войни (6%) също са част от националния ни спомен за периода.

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Хората са разделени и в оценката си за дали това са били добри или лоши години за България. 31% смятат, че са били добри години, докато 30% са на обратното мнение. Въпреки това 41% са на мнение, че в периода от Освобождението до 1944 г. България е вървяла във вярната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


687
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
527
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не на плъх! На МИШКИ.
526
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три трупа са били намерени в Куклен. Възрастна жена и нейните дъщеря и син са открити мъртви от измръзване в дома им. Тримата живеели в нищета. Възрастната жена се грижела за децата, които били с психични проблеми.
525
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето сега говориш, като истински работодател! :)Който не му се работи като "работник", да стане сам "работодател".
524
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аз да си взимам голямата заплата и не ме интересува, че около мен имало мизерия и просяци, аз съм си добре, а просят само некадърниците и неудачниците, винаги е имало и ще има некадърници и неудачници, дай сега да ги храним като преди 89та ли?
523
6
 
7
 
! Отговори
до 545 преди 6 години
Та вижте фосили - границата се пазеше "отвътре - навън" та щастливите социалистически граждани да не изтъпчат на тълпи тревата по браздата...и да не бутнат оградата! 32 та тома трудове на Живков никой не ги четеше - бяха украса в кабинетите на ДС и партийните секретари...а образованието и за цъ рвул.не ставаше!Затова днес - синовете и унуките на другарите са в САЩ и Великобритания!Защото соц.дипломите и за тоалетна хартия не ставаха -
522
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма беше перфектния строй за хора с манталитет на плъх
521
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен тоалетна хартия и банани, нямаше и ток, бензин, всякакво нормално ядене (с изключение на киоо кремвирши с козина на 1000 човека), битови стоки, електроуреди и каквото се сетиш.За всичко трябваше да имаш "връзки", както и да чакаш на опашки с часове, ако "пуснеха" нещо!Склададжия, магазинер, барман или сервитьор бяха най-желаните професии и 90% от упражняващите ги особено по "курортите" бяха агенти на ДС.Що ли?
520
2
 
10
 
! Отговори
До 533 преди 6 години
Каквато и заплата да получаваш не може да не ти прави впечатление, че около теб има мизерия, просяци, корупция, купуваш и ядеш ГМО, да мислиш непрекъснато децата си да не ги зарибят с наркотици или да им се случи нещо "хубаво" и т.н. А
519
5
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Ми да почнат свой собствен бизнес щом имат избор, защо не почват, да напуснат и да печелят от бизнес, много им здраве на мойте работници, да се махат да стават бизнесмени и милионери, имат избор, никой не карам насила да ми работи, а не да се оплакват, че са им ниски заплатите, на който му е ниска заплатата аут, да става бизнесмен.
518
6
 
7
 
! Отговори
за соц-а преди 6 години
Смеят се на Тато за полупроводниците,но факта е,че сме били много напреднали. ДЗУ С.Загора е била с водеща технология изпреварваща повечето държави в Европа.Още 80-те пък идват IBM в България и подготвят наши специалисти/централата е била в ФРГ/. След 10-ти всички тези и от всички други отрасли ,подготвени и квалифицирани специалисти остават на улицата.Изхода е или да бягат или да стават таксиметрови водачи.Тотална загуба за десетилетия напред.
517
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та година хората нямаха тоалетна хартия и банани а днес при демокрацията и свободата имаме тоалетна хартия и банани.
516
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студенти затънаха в дългове към държавата над 2,3 млн. лева.
515
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амиии имат избор и да почнат свой, собствен бизнес и ТИ да им работиш....работодателе!Ама ако не им стига акъл, образование и инициативност, винаги са свободни да се запишат примерно в 5 милионната севернокорейска армия, където ще им осигуряват купа ориз за да не пукнат от глад.....ама нещо гледам няма голям наплив за рая.....що ли?
514
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 536"Прибалтийските републики били дръпнали"......хи-хи-хи......това беше "вицот на неделата"!!! Я още годинка две, когато спрат еуропейските помощи за бедни, какво ще стане с тия "държави" дето останаха с една трета население и разрушена икономика!!! За нас не говорим, ние сме си бъзльовци, веднага ще се преметнем към следващия "голям брат"...хи-хи-хи...или предишния!!! Само не се знае ДАЛИ ТОЙ ЩЕ НИ ИСКА!!!
513
5
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Преди 89та хората живееха като в затвор къдет имаха безплатен лекар и образование, а сега са свободни да избират или да ми работят като животни или да просят на улицата. Свободата Санчо е най-висшето благо което е дадено на човека.
512
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо за малко да забравя!И границата/оградата в затвора се пази яко..."да не влязат там терористи" ;)))))))....е от време на време стават грешки и "пазачите" застрелват по някой *** желаещ да излезе от рая-затвор, нооо той сам си е виновен, за дето не разбира предимствата му пред свободния....така де враждебния-капиталистически свят.
511
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де-юре и де-факто всички българи бяха акционери (СОБСТВЕНИЦИ) във фирмата акционерно дружество НРБ - Народна Република България. Генералният секретар на БКП, учителят и чистачката получаваха равни дивиденти. След 1989 г. същите тези акционери бяха рязко лишени от дивиденти в собствената им фирма и превърнати в сборище от наемни работници които се тресат от страх да не останат без работа и да ги изхвърлят на улицата а децата им да гладуват.
510
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демографският срив у нас продължава!
509
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е.И в затвора има "безплатен" лекар, зъболекар, охрана/сигурност, осигурено "безплатно" (разбирай платено от други!) ядене по 3 пъти на ден, както и жилище/килия за всеки обитател. Никой не "рови по кофите", всички имат работа (в пералнята или столовата).Парите ти стигат за всичко, което можеш да поискаш да си купиш (от лафката на затвора).Абе рай ти казвам!
508
7
 
2
 
! Отговори
До 527 преди 6 години
Абе ако знаеш колко ти "завиждам" че живееш в картон под наем или на доживотен кредит срещу слугуване на западния си чорбаджия... Границата се пазеше и стреляше, за да не влизат терористи, наркотици и от други Убавини.