Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
19
 
21
 
! Отговори
Дементор преди 6 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СЛУЖБА ПО 2 ГОДИНИ , ЗА *** ПО 3 ГОДИНИ
120
1
 
43
 
! Отговори
Тиква преди 6 години
Къде са парите от КТБСтига партенки
119
3
 
49
 
! Отговори
МФфМ преди 6 години
Гледам сутринта, това мъжко недоразумение, Алекс, от фермата, футболиста.... Сашо го пита.. с лакирани нокти ли си... а оня ..да, трябва да се поддържам!?!? АЗ НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА КАЖА ЗА КАЗАРМАТА...
118
12
 
46
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Всъщност НАТО подготвя българско пушечно месо, което да върши мръсната му юдео-масонска работа!
117
7
 
33
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Бай ви Стамат знаете ли кога ще служи в НАТО-вска армия?
116
0
 
5
 
! Отговори
Ohk преди 6 години
Ko gotvi? Dobrovolno parno?Po kakva recepta?
115
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....леви ,леви ,един- дваа -три ,леви, леви .... За казарма трябват нормални момчета а не пл.ужеци .
114
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДруго е да си,, нормален ,,с епилиран *** и лакирани нокти
113
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз мисля че която и държава да ни завладее ще е по-добра от българската,така че абсолютно никакъв смисъл не виждам в това да си дават децата силите,времето и здравето за нея.Сегашната ни държава е от полза само за една много малка част държаща властта и облагодетелстваща се от нея.Всички останали са слуги на тази прислойка,на които ежедневно се втълпява колко големи патриоти трябва да бъдат и как с живота си трябва да защитават благините на управляващите.Защо?Ами така трябва-е отговора!
112
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сигурността на нацията ги тревожи толкова да разрешат свободно притежание на оръжие както е в сащ и швейцария. Да видим външен враг как ще завладее земя с въоръжени цивилни от които дори само 1% да не искат да са роби.Ама този принцип работи и за вътрешния враг...
111
12
 
34
 
! Отговори
магаревъд преди 6 години
Казармата беше изключително полезно и приятно преживяване за мен. За една година изстрелях цели 60 патрона от калашника и го разнасях гордо непрекъснато. Научих много неща полезни за цивилния живот. Например да си връзвам обувките, така че да не се развързват цял ден. Освен това ... май няма друго.От тримата съединители каракачанов е средния. Обаче нали държат кроасаните на предателя главния далавераджия ... дарк вейдър.
110
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека на всички да е ясно че тази измислена държава няма никакви ресурси с които би могла да издържа наборна армия.Това би изисквало част от откраднатото да остава в държавата,а политиците ни изобщо не биха се съгласили с това.Това между другото е основната причина за да не въвеждат наборна армия..Иначе бла-бла-бла-на думи голямо желание имаме.Но наборната армия е възможна само в богати и силни държави-каквато беше нашата преди да ни налази демокрацията.Имахме 110хил. армия-най-силна на Балканите
109
1
 
27
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Волен Сидеров не е ходил в казармата и трябва да се включи в доброволната казарма!
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До магаревъдПатроните са скъпи. Ти кой си държавата да харчи пари за тебе? Че ти дава да държиш оръжие малко ли е?
107
4
 
12
 
! Отговори
До 10 (№108) преди 6 години
За колонизиране на други планети са говорили още на нашите родители по времето на социализма. И победил комунизъм са им обещавали, който щял да настъпи през 1980 г. Тогава всички щели да получават безплатно италиански обувки.Намерили се обаче по-окомуш хора, които питали "Защо италиански, ние няма ли да можем да произвеждаме обувки,когато комунизмът победи?"Днес задачата е да бъдат приучени на дисциплина и полезни умения 19-20-годишните, а недоучените да усвоят професии и трудови навици
106
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички в казармата на собствена издръжка - за народа и родината!
105
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
А тоя дето ще се готви за времето на роботите и ще ходи на друга планета - ми нищо не мога да му кажа. То ние и сега живеем на различни планети с него.
104
6
 
20
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тия дето лежат на кълката че щом сме в ЕС и НАТО ни не трябва военно обучение за момчетата - само да им кажа че съюзите са нещо много временно и българите трябва да имат държава и след тях. На тия дето мислят че няма кой да ни напада - да им кажа - Вече сме НАПАДНАТИ. Питайте ги в Нова Загора в Лом в Мечка в Асеновград във Видин дали се спи спокойно на фронта. Сега там после и във вашия град.
103
7
 
20
 
! Отговори
10 преди 6 години
-Я стига с тези *** простотии!Който иска,нека служи-на някои им харесва!Само не ми говорете за патриотизъм и армия -няма никаква връззка!Нашите деце трябва да подготвяме за времетона роботите,другите планети ш пр., а не казармени простотии!
102
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край 104Има хляб в твоята идея, трябва да се обмисли.Не е нужно да е казарма от стария тип. Може да бъде по-скоро военно обучение с цел създаване на Гражданска гвардия, която да може да реагира адекватно при всякакви извънредни обстоятелства, не само при военна агресия.Това сме го коментирали многократно тук.Но паралелно с това трябва да се приеме и идеята за три години задължителна служба в Строителни войски за гяволите, които си мислят, че цял живот ще са на помощи или в сивия сектор.