Да се обнови ли армията ни с "луксозни играчки" за милиарди?

Веселин Марешки и Искрен Веселинов в яростен дебат в НС
178
Да се обнови ли армията ни с "луксозни играчки" за милиарди?
Снимка: архив, Булфото

Трябва ли да се харчат милиарди за модернизация на армията, за "луксозни играчки"? Този въпрос изправи един срещу друг лидерът на "Воля" Веселин Марешки Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Според Марешки с покупката на военни фрегати и нови самолети само с един подпис ще бъдат откраднати милиарди от данъкоплатците.

"Най-бедната държава в ЕС не може да си позволи да отдели милиарди за военните, след като фалират болници, театри, няма пари за пенсии, за медицинските сестри, за полицаите", скочи той.

Още по темата

Лидерът на "Воля" смята, че е нужен комплексен подход за модернизиране на армията, а не купуване на парче на техника.

"Военният министър е повече загрижен за военните играчки отколкото за обещанието си за полицай във всяко село, обещание, което го изпрати във властта, а парите могат да отидат за здравеопазване, за образование, за сигурност", упрекна Марешки.

"За нас от "Воля" хората са на първо място, не самолетите, обобщи той.

Изказването му предизвика Искрен Веселинов да го упрекне, че сменя позициите си.

"Покрай джендър идеологията политиците започнаха да си сменят не само пола, но и убежденията и предизборните програми", обвини той.

Според него Марешки през последните месеци прави доста пируети в политическото пространство.

"Както е бил за бизнеса, така се оказва защитник на пенсионерите" мотирива се Веселинов.

Според него това е силна страна за един артист, но въпросът е дали един политик трябва да има такива превъплъщения.

"Обединените патриоти" от първия ден в това Народно събрание винаги сме отстоявали нещата, за които сме влезли в управлението. Въпросът за превъоръжаването е въпрос за национална сигурност и на национална чест", каза Веселинов.

Той настоя, че се пренебрегва и умишлено не се забелязват усилията на настоящото правителство и в частност на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Не е играчка самолетът, не е играчка фрегатата, това е гаранция, че всички здравни и прочее права, които държавата осигурява, може да ги защити на територията на страната. Продължавайки да се питам за тези ловки пируети задавам следните въпроси как можем да гарантираме своята сигурност, своите права като българи без съюзник. Някой иска да излезем от съюзниците си. Как можем да ги гарантираме без армия", каза Веселинов и призова този човек да каже коя външна сила му плаща и кой иска да окупира България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Самолети са ни нужни и то от много време.Не можем да се молим на съюзниците ни в НАТО да ни охраняват небето.Сега наред е Турция...То че сме бедни е ясно,но не можем хептен да свалим гащите...
16
10
 
6
 
! Отговори
Max преди 5 години
По-добре Турция да на пази въздушното пространство.През годините се видя, че от нашите политици нищо не става и със сигурност Турция ще ни пази по-добре от колкото нашата "армия"
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е какво са инструктирали Марешки на парада на 9-ти май в Москва. Никакви оръжия, никакво въоръжаване на БА. Руснака трепери от страх заобиколен от всякъде и използва всичките си троянски магарета за да саботира НАТО. Ако има някой виновен за незавидното положение в което се намира Русия това си е самата Русия. Крайно време е това да се проумее от руския елит и Русия да спре да мъти водата и главите на подкупни политици като Марешки.
14
15
 
2
 
! Отговори
Работещ преди 5 години
До Анонимен 11Утре ракета ще искат да купят и ще са прави, но какво да правят пенсионерите, болните, работещите с мизерни заплати.Заплатите зависят от ръста на икономиката, не от политиците.И стига с тия пенсионери, че до гуша ми дойде вече.Все за тях няма и не им стига.Все едно, че друго в тая държава няма.Цял живот са лежали, сега искат ли искат.Толкова са работили, толкова получават.
13
10
 
4
 
! Отговори
Е преди 5 години
И от кого точно ще се защитава България? Кой ще ни нападне? Вие изобщо как си ги представяте тези работи.....Нали сме в ЕС и НАТО.Единствената потенциална заплаха за нас може да бъде Турция. Но при такова стечение на обстоятелствата никакви самолетите няма да ни помогнат. По добре да си купим мамперси и да се молим нашите съюзници дасе намесят възможно най бързи и да потушат конфликта.Турция има една от най силните и добре оборудвани армии в света.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно ,пак ще се крадат милиярди !
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, да се купят НОВИ самолети, които да бъдат съвместими 100% с изискванията на НАТО!Пари имаме!Ако Боко оговори намаление на цената на газта от Русия с 30%(колко беше последното увеличение) ще имаме един милиард лева в рамките на година.Веднага можем да купим Еврофайтър, та даже и Ф35 за.За две години ще купим две ескадрили без проблем и ето ти най-боеспособната авиация на Балканите.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре ракета ще искат да купят и ще са прави, но какво да правят пенсионерите, болните, работещите с мизерни заплати. За всичко си има време - първо обърнете грижа на народа, а след това лъскайте имиджа.
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времената са различни не се очаква война Европа в близките векове ,за какво ни е армия
8
3
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Естествено че не нали Турция ще ни пази.То от армия смисъл няма вчета Нетаняху се е допитал до Борисов и е решил да закрива израелската армия Иран щели да ги пазят немлао смисъл от армия!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за какво ни е армия. Да се разаде по една сопа на всеки и така ще се браним от нападения. А през останалото време ще гледаме картофи както ни казва бико тиквата...
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки български олигарх да купи по един изтребител или фрегата.Така и така парите им са крадени,поне да дадат малко за полза родину.
5
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При сегашното положение на сътраната е безмислена инвестицията на милиарди за отбрана . Примерно ако Турция реши да ни нападне е въпрос на 2-3 дни да ни окупира независимо за колко милиарда самолети имаме
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да! Задължително!!!
3
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пълни глупости. Ще откраднат милиарди и още повече сектори ще бъдат затруднени в бъдеще. Аз по-сппкойно няма да спя с една нова фрегата, но ще се радвам ако в северозападна България например се инвестират средства и се създадат повече условия за бизнеса и средната класа. Това без държавна намеса не става.
2
4
 
11
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Кое е по добре, да имаме наши самолети или да оставим Каракачанов да сключи договор с турците да ни пазят?
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - добре е да има разпределение и групиране на държави за общи военни разходи и управление на отбраната. Какво пречи с Румъния да имаме общ флот, че и авиация, а впоследствие и общоевропейски такива? А то сега всяка държава дублира и харчи неефективно- особено са ощетени малките и скъсаните като нас.