II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!

Президентът бил отворен и готов за конструктивни решения
18 сеп 2018 15:45,
273
II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!
Колаж: Dnes.bg

Президентът Румен Радев отвърна на премиера Бойко Борисов, като настоя, че не става въпрос за война между институциите, а за спазването на закона.

Тази сутрин министър-председателят отново настоя, че съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална.

По думите му става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента.

Още по темата

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално", разясни премиерът.

Борисов казал и на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря".

Бурята по оста "Дондуков" 1-2 не секва обаче вече втора седмица, а причината – бавенето на президентския указ за главсека на МВР, който е номиниран за министър.

"Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай", настоя днес пред журналисти държавният глава в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета".

"Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи", посочи Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа.

Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения.

"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", коментира президентът твърденията на управляващите, че е изпаднал във "външна изолация".

Попитан за сезирането от него на Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс, президентът заяви, че мотивите му са много прости и ясни.

"Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване", коментира държавният глава, който смята, че редица разпоредби в предложението за изменение на АПК не съответстват на Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой и защо отстрани от поста министър на МВР Веселин Вучков? Цецун още не е дал безсмислено обяснение!
183
3
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 186 Неприятно излъчванеА да приятното излъчване е не да пазиш дистанция / англ. клалица да си виждал/а да се мляска с когото и да било,м?/ а да те гушкат, мляскат, пощипват, потупват, ..., бъркат/ш по дупките ли? Малиии селяндурски нужди /те са физиологически/ на опитомени ***! :))
182
7
 
25
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Президента закова цялата политическа класа с ветото слещу лобисткия закон, който обслужваше Кирил Домусчиев!!!Президента влезе в таран с васалния български политически елит!!!Агент Трейси Адамс!ЦРУ!!!
181
2
 
12
 
! Отговори
ефрейтор преди 5 години
Ченге се казва на добър полицай, *** - на отличен старшина! Винаги леко пийнал, енергичен и малко луд! Сметките и отчетите му са изрядни, дава полагащото се на бойците, останалото краде и скътва за по тежки времена! Практическият гръбнак на всяка армия!
180
33
 
10
 
! Отговори
Неприятно излъчване преди 5 години
Генерал Радев има много неприятно излъчване. Човек с такова излъчване не може да бъде добър човек и отблъсква хората
179
8
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Румен Радев влезе в челен сблъсък с великите и всемогъщи англосоксонски корпорации и банки!!!Агент Джонатан Уудс!ЦРУ!!!
178
32
 
10
 
! Отговори
льотчик-нисък рейтин преди 5 години
И какво ще прави сега Радев зеления чорап като му е паднал така... рейтинга , че даже и Слави и Мая(Костинбродска) го бият.
177
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев оставен сам накрая ще загуби! Не му ръкопляскайте, а подкрепете неформално!
176
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Делян имаше волезаявление да напуска парламенто, но още е там!
175
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти всяка фирма е бг краде пари по европейски програми за коли,къщи или нещо друго Държавата е на самотек от години.Пряват и здраво измами с ДДС.Българския бизнес е особено корумпиран едно към едно с политическия елит от всички партии.Това доведе до разрушаване на устоите на държавата .
174
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винету е ВЕЛИК.
173
7
 
21
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Благодарско! Радев бил дребнав и заядлив- т.с финна /ювелирна работа, не като маркучодържащият, пръто/бухалкодържация говедар /пастир на говедата от ГЕРБ - ББ!пп. говедар/пастир по известна картина
172
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сблъсък между Зелените чорапи и Суджука.Комунист срещу комунист.Кой ще надделее.
171
8
 
23
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ТОЧНО ТАКА - НАТИСК ВЪРХУ МАФИЯТА ГРОБ ОТ ВСИЧКИ ПОСОКИ! ТЕ СА ПЪТНИЦИ И Е ЖЕЛАТЕЛНО ЧАСТ ПО-СКОРО НАРОДА ДА ГИ ИЗРИТА И БОКО, ЦВЪКИ И КОМПАНИЯ ДА ГИ ВИДИМ НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА ЗА ДОБРОТО НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА В СТРАНАТА !!!
170
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е голям! Кратък, точен, ясен, безапелационен! Велик! Блестящ! Брилянтен!Той ще ни избави от герб. ГрЕбокопача на герб!
169
10
 
30
 
! Отговори
Искрено преди 5 години
Виж сега Бочко. Ти прочел само една книга и е много трудно да разбереш, че в България има закони и те трябва да се спазват. Ако прочетеш поне още една книга, ще разбереш, че Румен Радев е умен и достоен човек и пред него не може да се плезиш.
168
0
 
16
 
! Отговори
Днес- сеир преди 5 години
Щом медиите станаха съдии- какво можем положително да очакваме занапред?
167
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***-президент се изживява като в казармата-държи да му се отдава чест на плаца и от цивилните ако може.Объркал се е, намира се вече в президентството и никой нищо не му дължи.Главния секретар на МВР е заявил желание да бъде освободен по лични причини и никакъв президент не може да го спира.Нали самия Радев някога поиска да бъде освободен по лични причини,оказа се после за да се кандидатира за президент.Маринов също не дължи на Радев никакви обяснения защо напуска.*** тука преигра, ***.
166
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай"Какво повече да добави президентът като аргумент - всичко е казано точно и ясно... и леко болезнено за тик.вата.
165
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, ха! Еднокнижникът тълкува закони. Това за "чисто формалното" сигурно във Винету някъде го пише.