За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!

Двама енергийни министри коментираха думите на Путин
4 окт 2018 16:30,
216
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!
Снимка: архив, Reuters

Имало ли е натиск и кой е спрял проекта "Южен поток"? Тези въпроси породиха коментари и в парламента. Според двама бивши енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП не е бил оказван натиск.

По-рано на пресконференция руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург коментира, че България под натиск отвън се отказала от "Южен поток" и е проявила слабост и неспособност да защити своите национални интереси.

Делян Добрев не пожела да коментира думите на руския президент, но обясни, че е имало критики за начина, по който се структурира проектът още по времето на кабинета "Орешарски".

Още по темата

"Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка започна на Коледа и завърши на Нова година. Пак по времето на Орешарски имаше проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на този проект", каза той.

Добрев добави и че върху него като министър не е имало натиск, но отбеляза, че проектът е приключил, когато вече не е бил в управлението.

Драгомир Стойнев също настоя, че по времето на кабинета "Орешарски" не е имало никакъв натиск и са имали пълната готовнст за изграждането на този проект. По думите обаче именно ГЕРБ са се "хвалели, че са спрели три големи енергийни проекта".

"Моето мнение е, че спирането на Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна. Но позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната и България трябва да има сигурност на доставки на природен газ. Този, който го е спрял, нека той да даде отговор", каза Стойнев.

Соцдепутатът обвини и ЕС в двойни стандарти и запита защо за едни държави в ЕС може да има директен достъп до природен газ, а за други - не.

"Тези двойни стандарти може би са причина да има такъв негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Трябва да дадат отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Ти ли ще ми кажеш на кого да си продавам стоките? Я се опомни малко. "Доставчикът, клиентът" това и по евромсгистралите на българия го няма.
56
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До Бок--циВиж сега хайде да не съдим толкова едностранчиво.Сигурен съм че нито ГЕРБ нито БСП са си наумили да спрат този проект просто на инат.Натиснаха ни зад океана и никога няма да разберем какви шантажи са използвали.Представи си че са заплашили премиера(който и да е той)че ще ни спретнат Майдан като в Украйна.ЦРУ могат да го направят много лесно.Ако ти си премиер би ли допуснал това заради ЮПАз не.Също бих го спрял
55
0
 
23
 
! Отговори
Нямало натиск? преди 5 години
Ако е така, това е признание за върховна простотия и национално предателство и някой трябва да бъде съден! Прокуратурата да започне разследване за умишлено вредителство!
54
0
 
26
 
! Отговори
Архивите говорят преди 5 години
18.01 ,2015 , по повод посещението на Джим Кери и Филип Хамънд ./външен на Великобритания/ "От сегашните визити видяхме как България е отново на картата на европейските и световни интереси, коментира вицепремиерът. Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, обяви Бъчварова и добави - това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори.
53
0
 
32
 
! Отговори
X преди 5 години
Стига сте лъгали, че нямало натиск! 20% не сме диб.илясали! Всички видяха как на пожар Маккейн, Нуланд и т.н. дойдоха в София и резултатът беше спрян Южен поток! Погледнете си даже купените вестници, какво пишеха!!! *** такава безродна, лъжци и душмани-изедници!
52
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сенаторите, начело с оня с увредения мозък Маккейн, дойдоха по времето на Орешарски и заповядаха за бъде спрян Потока. Орешарски го замрази и падна от власт. Дойде Борисов и вместо да се престраши и отново да заработи по проекта, той също реши да не дразни американците и тогава Путин обяви края на Южен поток. Невинни от наша страна няма, има само страхливци!
51
0
 
16
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Да, така излиза.И това топли ли те, след като вдигнаха специално за нас цената на газа със 17%.Но това ще е само началото.Чакай да видиш нататък какво ни чака, с тези мъдри управници, без значение от коя партия са.
50
0
 
17
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Това че враждуват не е основание, но основанието е, че през последните 10 години Украйна не е дала нито цент за поддръжка на газовата магистрала. Тя се държи на божието благоволение и всеки момент може да се саморазпадне.Опитаха се да я продават, нямаше балами. Опитаха се да я подарят, пак нямаше балами. Тръбопровода през Украйна ако изкара още няколко години ще е чудо. Затова всички се хвърлиха да си правят потоци.Само нашите управници чакат от умрял писмо, като тебе.
49
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бок--циМързелив русофил пари сънува.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи и ПП ГРОБ и БСП са еднакво глупави и еднакво виновни за поредния скок на цената на газа
47
0
 
9
 
! Отговори
adam преди 5 години
Хахахахахахаааа тия верно ли:)))
46
0
 
25
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Не не е имало натискОрешарски и двамата сенатори си играеха на прескочи кобила
45
0
 
25
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
Абе, освен ако не се опитваш да пишеш хуморески, ти вярваш ли си?Оня договор изтече.Тиквата ходи с голяма кошница в Москва, но пътьом мина през Американското посолство и после прави сценки в Украйна с Порошенко. Тридневната му визита в Москва се съкрати до двучасова.Стана ясно че ще пълни "Хъб" балкан с въздух.И кой ти е длъжен?!? *** го накарай, щом ти е длъжен някой.
44
0
 
27
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Както винаги герб се отричат от всичко което са казали, но избирателя помни и ще им го върне
43
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците да не ни правят на балами. Това, че те враждуват с Украйна не е основание да ни докарват газа през Турция. Има си тръбопровод от много десетилетия
42
1
 
27
 
! Отговори
Бок--ци преди 5 години
Тези и още много други сте за НАРОДЕН СЪД. Дай боже един ден да ви видим на подсадимата скамейка или.... Този проект щеше да направи България енергиен център в тази част на Европа...... Няма да говорим за милионите пари коойто щяха да дойдат като такси.... Само георполитическата ни цена щеше да стане няколко пъти по-висока АМЕРИКАНЦИТЕ НИ СПРЯХА ПОТОКА
41
0
 
21
 
! Отговори
Емил преди 5 години
До срам и позор 7, Ами помним че сами ни отказаха с външния натиск, ама нали се надяват че имаме къса памет!
40
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България си получава и сега руски газ по най-късия газопровод. Проблема е руски, че иска да си променя трасето на доставка.Доставчика е длъжен да доставя газа там където предпочита клиента, а не да го рекетира, за да му плаща други трасета !
39
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жалки министърчета, страхливи послушковци
38
0
 
3
 
! Отговори
М преди 5 години
Путин в индия что не пишете