Радев към народа: Основите на демокрацията са критично застрашени

"Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък"
Обновена: 10 ное 2018 14:43 | 9 ное 2018 20:14, Красимир Ангелов
490

29 години след началото на прехода основите на българската демокрация са критично застрашени, обяви президентът Румен Радев в свое обръщение към народа по случай утрешния 10 ноември.

Още по темата
"Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане", се чете в посланието на държавния глава.
 
По думите му обаче 29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.

"Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция", обяви още Румен Радев.

Според него законите у нас се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове, а не на гражданите. "Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", заяви президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
По думите на държавния глава демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. "Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека", допълни Радев.
 
"Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.
 
Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", завърши своето обръщение президента Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
6
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
БКП=ГЕРБ
298
10
 
12
 
! Отговори
Старец преди 5 години
Абе,г,син президент ,нещо не гледате сериозно на въпроса - демокрацията у нас е мноооого отдавна застрашена,а ваша милост едва сега си отваря очите и устата - много сте изостанал с вижданията и констатациите си! И във вашите думи ясно прозира черве ната нишка на партията-столетница и НИноваа - най-лесно е да се критикува,а изключи телно трудно е да се направи нещо както трябва.За съжаление и вие пригласяте на чер вената мафия- почти всички са милионери и състоятелни хора,а не като нас ...
297
8
 
10
 
! Отговори
Шмръц преди 5 години
Тутурунцииии.. Честита ви демокрация! Днес се навършват 29 години откакто можем да ядем банани целогодишно...
296
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събота сутрин чиновниците на ГЕРБ и ОП не са на работа и яко атакували статията за Президента с хейт!Дума не могат да кажат за истините в речта му и тръгнали да храчат по личността му.Като не можеш да опровергаеш твърденията на опонента, опетни репутацията му. Това са похватите на ***.
295
13
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ОТ ГРАБ ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА - ЩЕ ВИ НАКАЖЕМ КРАДЦИ
294
5
 
6
 
! Отговори
Flige преди 5 години
Prezidentat na rbg si vkarva autogol......hahahahaha.....basi bg armeiski dolnokachestven futbol....
293
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казали са го по-умни хора-не спори с глупакa,безполезно е.Оставям ви да се упражнявате.
292
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Няма демокрация където волята на ДЕМОСА не значи нищо за партиите на олигархията. Демоса каза че иска да избира мажоритарно депутатите а не да гласува за листи - обясниха му че е ***.Демоса казва че иска смъртно наказание за убийците - пак бил глупав.В Турция и Русия и Франция най-овластените се избират пряко и МАЖОРИТАРНО от народа. На нас ни е разрешено така да избирам президент - без власт.
291
2
 
2
 
! Отговори
392 преди 5 години
До АнонименДобре,че си признаваш.
290
5
 
8
 
! Отговори
А леко Бай преди 5 години
До АнонименОбижда на ***,а не знае правописа.Подлогът се членува.Пише се -народЪТ.Такива сте всички гербаджии-прости,но с претенции.
289
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Велик!
288
1
 
7
 
! Отговори
Боклина преди 5 години
Конграчулейшън,президенте!
287
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това тъпопарче не е никакъв офицер от Нато, а офицер от руските служби и това ще стане ясно един ден, когато напълно се освободим от обятията на миризливия руски мечок!
286
3
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
РАДЕВ ПОСЛЕ ЩЕ ГО НАПРАВИМ ПРЕМИЕР
285
3
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГРАБ
284
1
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДЕПУТАЦИТЕ ВЗЕМАТ ПО 10 000 КОЛДНИ БОНУСИ. АКО СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДЕПУТАЦИТЕ НАЙ-ВЕЧЕ ТЕЗИ ОТ ГРАБ ЩЕ СЕ РЕШАТ ДОСТА БЮДЖЕТНИ ПРОБЛЕМИ
283
8
 
5
 
! Отговори
лично мнение преди 5 години
Аз лично живея много по добре, а президента ми звучи депресиран. Не си ли смени настройката не го чака нищо добро в личен и обществен план.
282
5
 
11
 
! Отговори
ОЧИ преди 5 години
ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ - ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА Е ДОРИ ПО-ЖЕСТОКА ОТ ОПИСАНАТА ОТ ПРЕЗИДЕНТА. КОЙ ЩЕ СЛОЖИ ТОЧКА ???
281
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно преди да иде на обучение в Нато е вербуван от руските служби за да снася информация! Няма как иначе шефът на руските служби за източна Европа да го посочи на проруската и в червата бсп за кандидат-президент!
280
5
 
5
 
! Отговори
94405 преди 5 години
До ИмпийчмунтДа не забравяме, че президентът ни е офицер от НАТО. Там сигурно са го проверили достатъчно прецизно за връзки с дружески и не дотам дружески служби.