Бивш военен министър: F-16 е по-добре от "Грипен"

F-16 е с 50% по-голям живот, има и по-голям боен радиус
9 яну 2019 10:15,
268
Бивш военен министър: F-16 е по-добре от "Грипен"
Снимка: pixabay

"Въпросът не е коя държава да изберем. Въпросът е какви задачи имаме да решаваме, какви ще бъдат операциите, с кой ще изпълняваме тези задача, кой ще готви нашите пилоти, за да бъде боеспособна авиацията ни. Тогава вече има разлика между двата избора – САЩ и Швеция, и САЩ категорично надделяват", заяви бившият военен министър Тодор Тагарев.

Според него САЩ няма да направят за нас някакви големи отстъпки.

Още по темата

Тагарев не е съгласен, че предпочитаната от президента платформа е по-добра: "Ние гледаме нещо много по-голямо, отколкото са характеристиките на една платформа".

Според експерта F-16 е по-добрият от "Грипен" и обясни пред БНР:"Това са самолети от един клас. F-16 е с повече електроника, която е при самолети от пето поколение. Той е по-мощен, има повече въоръжение. Има много по-голям боен радиус, възможност за поразяване на цели от голямо разстояние. Той превъзхожда с часовете, които може да лети – той е с 50% по-голям живот. С F-16 купуваме 50% повече. От друга страна той е по-скъп като начална цена и в процеса на експлоатация. Но трябва да съпоставяме ефективност, продължителност на експлоатация, цена и тогава да взимаме решението".

Тодор Тагарев е категоричен, че политиците трябва да излязат от рамките за финансовите параметри и да погледнат по-широко. Той постави въпроса дали няма да е по-изгодно наведнъж да се поръчат 14 или 16 самолета. Според него по този начин ще получим повече предимства.

"Възможно е в рамките на половин година да имаме договор за ново въоръжение, което е така необходимо за нашите военновъздушни сили", заяви от своя страна депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов.

Според него, ако говорим за редукция на цената, това може да бъде само и единствено надолу.

По думите му не става въпрос просто за закупуване на една вещ, а за важни икономически, финансови и военно-политически аспекти и отношенията ни със САЩ и други държави от ЕС, отбеляза Михов.

"Не можем да допуснем да се създаде впечатление за някакво задкулисие. Напротив – тази сделка трябва да бъде постигната по такъв начин, че обществото и политическите фактори да бъдат убедени в защитата на българския национален интерес", настоя Михов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
8
 
! Отговори
42 преди 5 години
А Русия или Китай не произвеждат ли изтребители...
105
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще правим сравнение с коли е по скоро Ф16 е форт таурус( или голф4 че е по познат )Грипен да кажем малка тойота ярис 1.4 i (сааб нямат подходяшта машина за сравняване)Еврофайтъра е порше 911 (как ли ше му оправим подръжката иначе е хубаво)Су 35 лада нива Су 30 лада 7 И до там ... Факти Голф4 си е най на далавера за човек средна ръка
104
1
 
10
 
! Отговори
до 134 преди 5 години
Умнико, ти какъв чин в армията имаш?Никакъв нали?Видал ли си самолет освен на снимка? Не нали?Я бегай у лево да си даваш съветите.F16 може преди 50 г когато е създаден да е бил 1, а сега е чиста бракма и е за ***.Ти си купи един хляб, дръж го една година и после го продавай на тройна цена, защото когато си го купил е бил най-топлия и вкусен хляб на земята.Точно същото ни казваш с глупостите, които си написал
103
8
 
5
 
! Отговори
До 122 преди 5 години
Приятел за краварите не знам какво да ти кажа, обаче Ф16 превъзхожда абсолютно грипен, Ф16 е реална бойна машина доказала се в сума ти и военни конфликти особено ефективна срещу руските мигове (пример войната в Ирак) Виж израелците какво правят в Сирия точно с Ф16 - правят си буквално каквото си искат, когато си поискат. Близо половината страни в ЕС са приели на въоражение Ф16! Грипен е самолет предназначен за еър полисинг - те това и искат червените предатели, самолет който е небоеспособен
102
2
 
10
 
! Отговори
до 123 преди 5 години
Абе тъпчо, 160 Йени = 1 доларА 1 долар е = на парче тоалетна хартия. Печатат си ги без да им мигне окото, сега са в блекоут, чакаме и държавния фалит на САЩ, който се задава.Тогава един долар ще е равен на 0 йени.Анадънму?
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите уж са русофилитици, но все на запад ги тегли. Един от тия даже е американски гражданин.
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бившият военен министър Тодор Тагарев - тиква недозряла и платен клакьор.Ами извикайте и долната твар Ненчев, той също е бивш военен министър, освен, че беше и срам за България... Той за някой подкуп ще ви каже каквото поискате.
99
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нужни са ни 0 самолети.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на оная *** с цирея на мордата защо отрочето и е в САЩ, а не в Русия?!
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватските са втора ръка след яко Еврейско летене в пустинята и бая бойно ползване ...а като капак и зделката е спряна заради разправии между Локхилт и Еврон -Габриел . Копувай като Еврейте но не и от тях Теса умни хора знаят как да изцедят всичко от една машина Виж новото построеното им уръжие си струва но това е друга тема
96
2
 
6
 
! Отговори
Ганю из Банкя преди 5 години
На гол тумбак - чифте пищови.
95
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една от най важните ни задачи като общество е да изкореним тумора на русофилията. Тази малка, но вредна група предатели трябва да бъде изолирана от обществото.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойната авияция до 1944 е 572 (военен архив търново)самолета само най модерните са 380 ме 109 девоатин 520 и щуките ..и това за 11 години .. Ай сиктир с чарвените простотии и тяхните 460 второстепени трошлека за 40 годиниПък и оная бория Миг 21 бая трудно и за самолет може да се брой а грешката в авияцията миг 23 .... още по зле
93
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 миларда за 8 самолета са страшно много пари.Наскоро Хърватия купи 24 самолета за 1.2 милиарда.Обаче наг ъз ваецът от Банкя пак се прояви.
92
1
 
10
 
! Отговори
Невен преди 5 години
Аз не разбирам, какво ни пука колко е дълъг ресурса на Ф-а. Помня миналата година, казваха че нямат пари за керосин и че руснаците искат да фалираме, като 2-3 пъти месечно летят до нашите граници и ни карат да вдигаме самолети и да се хаби керосин.Така, че накрая с тези Ф-ове ще стане сигурно като Спартаните или новите въртолети - ще стоят на земята, защото нямаме пари.
91
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО!
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастите обърнаха и тази сделка на политика.Хич не им пука, че народът е беден и гладен, с ниски пенсии и заплати.За тях е много по-важно да се харесат на господарите си от Козяк.
89
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе платени специалисти какви ф-ки какви пет лева ви гонят бе продажници. Ама ние нямаме армия бе платени под "вещото" ръководство на бате ви Бойко всичко се унищожава и краде. Нали видяхме командоса беше пребит от обикновенни ци...ни, представете си срещу този да се изправи някой от спецназ или американски тюлен. Всичко в тази територия е на самотек само кражбите, разрухата, унищжението са реални, другото е та....шак. Управлението на ГЕРБ ще се изучава в училище, как съсипаха България.
88
2
 
8
 
! Отговори
Цветанов към тролове преди 5 години
Продължавайте да твърдите, че Грипен са руски.
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипен е аут. Врещете русофилски предатели.