30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс

България нямало да плати нито лев на Русия за лицензи
Обновена: 24 фев 2019 13:05 | 24 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
261
30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс
Снимка: Булфото, архив

За последните 30 години не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия.

Още по темата
"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи", коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…". Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси", заяви по-рано пред БНР.

"Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика", каза Каракачанов.

"България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс", допълни Каракачанов.

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни, така Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев пред БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Кочината иска преди 5 години
Да и плащаме Данък раССияДали ше е Белене, Лукойл , пАтоци или лицензи няма значение Едни седем милиарда долара на година трябва да заминават към *** Ама *** се кефят на асвабадителите
29
1
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Тоя да каже на Джамбаза да питат немците ако българите тръгнем масово за Германия там немците дали ще пръснат едни милиарди да ни интегрират ? Не вервам, че ще пръснат едни пари е тъй. Германия е велика щото си плаща лизензите и не храни парaзити И въобще кажи зa колко пари стaвa на въпрос стигa си плямпал общи приказки.
28
4
 
4
 
! Отговори
Всички блядиве преди 5 години
Вън от България!Скъсване на дипломатически отношения!Конфискация ба руските имоти у нас!Да се научат да се държат като хората
27
2
 
3
 
! Отговори
Боли ме хуя преди 5 години
Какво иска рассия Не са спрели да ни ограбват чрез Лукоил , Белене и пр измамнически схемиСега Св опитват да стигат от яйце вълна Нахалници!
26
4
 
5
 
! Отговори
Платихме на блядовет преди 5 години
Милиарди за несъществуващи реакториСега искат милиарди за несъществуващи лицензиНяма наглост като Рушката...
25
2
 
6
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До OsmanТи ли го казваш дето цялата ви държава е създадена от нас българите?
24
3
 
8
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Награда обявена от Америка за България - кой политик ще демонстрира най -голяма омраза към Русия. Участници: без ограничение по пол, вързаст, политическа принадлежоност, акъл.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МдаБългария, или това което е останало от нея изнася само евтини черноработници и чистачи за Запада.
22
5
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
КАШНИКОВ Е КРАДЕН ОТ ХЮГО ШМАЙЗЕР!
21
3
 
8
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Най-много реват руснаци и турци!Все пак малка България изнася и продава повече оръжие от великия Султанат.Факт!Вече 50 години българския оръжеен бизнес е по-голям от турския!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е що бе то руснаците да не би да плащат лецензиа на немците за калашников ? само питам де
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма като бяхме със СССР само лютеница и москвичи, а при капитализма със САЩ българина маже нутела и върти западна кола по магистралите.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя все повече заприличва на Монката Паси, лоши руснаци искат пари зa лицензи. БГ не признава Калашников и Макаров за руснаци признава ги за американци. Само САЩ и Сорос сега дa не вземат да дойдат и 3 млн руснаци отнякъде и да кажат моля интегрирайте ни искаме концепция.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А преди 30 г. как беше?
16
10
 
5
 
! Отговори
Osman преди 5 години
И кой точно ви е дал хляба и ноу хау-то да правите калашници, ако не руснаците? Или една сутрин както не можехте и гащите си да връзвате почнахте да правите и изнасяте оръжие. Разбира се, че дължите всичко на тях.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Какъв военно промишлен комплекс имаш от СССР бре, Вазовските машиностроителни заводи са още от царско време, любимото ти СССР краде от нас, не само че краде ами и ликвидират авиационната ни промишленост
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като работещ във ВПК, мога само да кажа, че руснаците наистина се запениха за лицензите, но тези лицензи имат давност и според спогодбите вече не им дължим и стотинка. Друг е въпросът, че се хапят отзад, понеже българските предприятия печелят на търгове пред руснаците, тъй като предлагаме по-високо качество, както и модернизация и стандартаризация за НАТО( а държавите от НАТО вече имат интерес) на много по-ниски цени от тях.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не разбрах?Караниколов(министъра)предал ли е четата или напротив?Защо всички започват да говорят като Него и все преводач им трябва
12
7
 
9
 
! Отговори
kkk преди 5 години
Няма отървия от руските пиявици!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да платим ако трябва ще си сменим името на СССР и те на нас ще платят Щом опира до пари Бай *** винаги има доводи как да заобиколи законите Ще раним роми и ще си произвеждаме както си искаме.