Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи

Днес той беше привикан във външно министерство за обяснения
Обновена: 13 май 2019 19:01 | 13 май 2019 14:52,
123
Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи
Снимка: БулФото

Посланикът на Турция в България Хасан Улусой  обясни, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите и че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на бългaрските граждани.

Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България. Това се казва в съобщение на българското външно министерство, където посланикът беше привикан днес за обяснения.

Още по темата

Поводът е скандала, който Улусой предизвика по време на церемония по откриването на корпус на турски завод за авточасти. Той поиска по-интензивно изучаване на турски език в училищата, защото това щяло да помогне на турските инвестиции у нас. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че ще поиска обяснение за думите на посланика.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова от БСП също реагираха остро на думите.

В съобщението на МВнР се казва, че пред посланика е била изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Българските власти са подчертали, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато е било и че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

МВнР е изразило очакване, че турската страна ще се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо ние да учим турски, не е ли по-добре за всички турците да понаучат малко от някой западен език? Все още надлъж и нашир из Турция масова практика е всякакви знаци, обявления, табели и т.н., включително в туристическите райони, да са само на турски. Да видиш надпис на английски е изключителна рядкост. Абе и без да му мислим много, да очакваш целия свят да говори любимия ти анадолски диалект е не просто нагло и нереалистично, но и крайно неадекватно.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ме им трябва да се намесват. Отдавна са ни купили барабар с парламента и цялата държавна администрация.
12
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 4 години
Правилно! Ако беше българин, като такъв поне можеше да се обади, но той не е...
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер 8, абсолютно е вярно. Работа на външно министерство е да се занимава с турския посланик.Но Бойко се държи като цар, император, диктатор или пожарникар, какъвто всъщност е.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената гаранция, и то не 100%, че Турция няма да погълне България е НЕПРИЕМАНЕТО на Турция в Европейския съюз. При новите настроения в Европа Турция няма да е част от ЕС. Това е основната външнополитическа цел на България.
9
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постоянно се намесват. Скоро беше и с мюфтийството им. Изгонете го този посланик и да се научат да си затварят устите, когато са в България.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимника преди 4 години
Премиера като какъв ще иска обяснение? За тази работа има външно министерство.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стана нещо като като да те напсуват и после да си разбрал грешно , цирк
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинил се накрая.Бизнесът в Тр иска да си изнесе производството другаде, но специалистите им не знаят езици. И няма да могат да обучат новите работници на местна почва.
5
3
 
35
 
! Отговори
вижда се преди 4 години
*** още ни мислят за турски вилает , и с право защото държава нямаме ,а само територия управлявана от мафия !
4
11
 
8
 
! Отговори
Сезгин Мюмюнов преди 4 години
Улусой да се успокои като минат изборите няма да имапроблеми.
3
1
 
30
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Тия май никой не може да ги разбере ... хахахах
2
3
 
48
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Много зачестиха тези грешки в разбирането...
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хубава работа" ама