За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите

Бисер Петков смята, че проектът не е добре представен на публиката
15 май 2019 14:45,
80
За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите
Снимка: БулФото

Необходимо е да има Национална стратегия на детето, но проектът не беше добре представен пред публиката. Документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Повод за думите му стана разразилата се през последните седмици истерия около предложената от Министерството нова Национална стратегия за децата. Някои родители изразиха опасения, че документът дава свръхправа на държавата върху децата и че те могат да бъдат отнемани от родителите и настанявани в домове, без основателни причини.  В 25 града в страната се проведоха и протести.

Още по темата

"Необходимо е да има стратегия и това произтича от Закона за закрила на детето, който определя, че държавната политика се базира на тази стратегия, приета от Народното събрание. Навярно проектът на тази стратегия не беше достатъчно добре представен пред публиката, за да се разсеят страховете и съмненията, които са неоснователни. Неоснователно е, че стратегията има за цел "да краде" децата от биологичните им родители - няма такава цел", категоричен беше Петков.

Министърът обясни, че реалната цел на документа е подобряване на механизмите за превензия за изоставяне на деца и мерките за връщането им в семейството.

"Твърде много деца в България се изоставят - 1058 деца само за миналата година, 441 още в родилния дом. Тези деца трябва да получат закрила" - изтъкна той.

Социалният министър обяви, че тази година се разширява обхвата на лицата, които ще имат право на енергийни помощи - това са около 255 000 души.

"Предлага се и увеличение на помощта. Ако базата за изчисляване на помощта сега е 355 kWh за месец, се предлага изчисляването на да става на база  500 kWh, което е над средното домакинство", обясни Петков.

Той коментира и въпроса за медота на изчисления на пенсиите.

"Хората, които им предстои да се пенсионират до края на 2022 година, ще имат възможност да изберат по-благоприятни метод за тях и ще бъдат улеснени от служителите в НОИ, които ще ги консултират".

На въпрос какво смята за вълната от министерски оставки в третото правителство на Бойко Борисов, Бисер Петков каза, че "всеки министър ходи с оставката в сжоба си - когато реши или премиерът я поиска, се подава."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старатегията е приета от министерският съвет тихомълком. НПО-то е взело 200 000 000 и сега ще трябва да ги връщат ако нещо се обърка. А то вече се обърка народа се събуди и видя че царя е гол по тааци. Тази стратегия е приета в целият ЕС по модела на Норвегия. В Норвегия само по анонимен сигнал идват и им прибират децата В тубата има качени клипове как дете пищи а баща му гледа и нищо неможе да направи щото социалните така са решили. Само че ние сме Балканци а не Скандинавци и ще стане страшно.
11
0
 
31
 
! Отговори
Лъжа след лъжа преди 4 години
Както винаги герб обвиняват матриала че не ги е разбрал! И че не са казали това което са казали! Граждани за Еничарство на Република България!
10
1
 
25
 
! Отговори
1234 преди 4 години
За 45 г станахме 9 млн от 5 без стратегии и нго та. Но с 1000 еврейски нго та и 1000 цру стратегии, ще станем и под 3 млн. Аз това вижам, герб да лъжат колкото искат, всички виждат и усещат какво правят
9
1
 
34
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Хайде сега, проектът не бил добре представен на публиката.Почти като ИК, не успяхте добре да я разясните на пак тази същата публика, но тя много добре разбра за какво аджеба иде реч!
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проекта не бил представен добре? Абе май на вас не ви е ясно, че ХОРАТА МОГАТ ДА ЧЕТАТ! Отмина времето, когато единствения източник на информация беше пропагандния медиен апарат, стоящ в левия джоб на властта. Що се отнася до промените, те са вече приети тихомълком от сикаджиите. Отворете Закона за закрила на детето и вижте разпоредбите, приети през 2019 г. и влизащи в сила на 01.01.2020 г. Най-общо - въз основа на какъвто и да е сигнал вкъщи ви идват чиновници и МВР и ВИ ВЗИМАТ ДЕТЕТО!
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са ларж тези норвежци сън не ги хваща да мислят децата на България чак и пари дават без да искат нищо в замяна. :-)
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ е писал тази стратегия?
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не на стратегията точка. Обаче сега получилите финикийски знаци от НПО-та от 10 дерета вода ще донесат за да подлъзнат обществеността.
4
1
 
31
 
! Отговори
ира преди 4 години
Махнете я а не замразяване защото пак лъжете народа Гнусни гербери
3
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 4 години
ВЬВ ВЕЛИКО ТЬРНОВО ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ ПЕДОФИЛА МАРТИН СТЕФАНОВ НИК БАЙ КУРТИОТ КВАРТАЛ КАРТАЛА РЕДОВНО ПРИТЕСНЯВА МОМИЧЕТА ОКОЛО ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ПОКАЗВА СИ СРАМОТИИТИ ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ-ПРОСТИЯ БЪЛГАРИН КОЙТО СЪЩЕСТВУВА Е ИВО ХРИСТОВ
1
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите-----------------ТУКАШНИТЕ ЧЕРВЕНИ КХМЕРИ ТОВА НЕ МОГАТ ДА ГО СТОПЛЯТЩОТО СА ПРОСТИ КАТО ИВО ХРИСТОВ