За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите

Бисер Петков смята, че проектът не е добре представен на публиката
15 май 2019 14:45,
80
За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите
Снимка: БулФото

Необходимо е да има Национална стратегия на детето, но проектът не беше добре представен пред публиката. Документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Повод за думите му стана разразилата се през последните седмици истерия около предложената от Министерството нова Национална стратегия за децата. Някои родители изразиха опасения, че документът дава свръхправа на държавата върху децата и че те могат да бъдат отнемани от родителите и настанявани в домове, без основателни причини.  В 25 града в страната се проведоха и протести.

Още по темата

"Необходимо е да има стратегия и това произтича от Закона за закрила на детето, който определя, че държавната политика се базира на тази стратегия, приета от Народното събрание. Навярно проектът на тази стратегия не беше достатъчно добре представен пред публиката, за да се разсеят страховете и съмненията, които са неоснователни. Неоснователно е, че стратегията има за цел "да краде" децата от биологичните им родители - няма такава цел", категоричен беше Петков.

Министърът обясни, че реалната цел на документа е подобряване на механизмите за превензия за изоставяне на деца и мерките за връщането им в семейството.

"Твърде много деца в България се изоставят - 1058 деца само за миналата година, 441 още в родилния дом. Тези деца трябва да получат закрила" - изтъкна той.

Социалният министър обяви, че тази година се разширява обхвата на лицата, които ще имат право на енергийни помощи - това са около 255 000 души.

"Предлага се и увеличение на помощта. Ако базата за изчисляване на помощта сега е 355 kWh за месец, се предлага изчисляването на да става на база  500 kWh, което е над средното домакинство", обясни Петков.

Той коментира и въпроса за медота на изчисления на пенсиите.

"Хората, които им предстои да се пенсионират до края на 2022 година, ще имат възможност да изберат по-благоприятни метод за тях и ще бъдат улеснени от служителите в НОИ, които ще ги консултират".

На въпрос какво смята за вълната от министерски оставки в третото правителство на Бойко Борисов, Бисер Петков каза, че "всеки министър ходи с оставката в сжоба си - когато реши или премиерът я поиска, се подава."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
22
 
3
 
! Отговори
Роси преди 4 години
Българските мъже живеят до 40 години с мама и тате. Дали норвежки *** ще дойдат да ги отведат, че като гледам колко мало..мници има тук
51
1
 
37
 
! Отговори
8 преди 4 години
Тия мазни плужeци продължават да се правят на луди. От фейсбук групата с над 100 хиляди човека се вижда, че проблемът не е спряната стратегия, а това, че се приема с поправки в законите приети на тъмно, Другия проблем е, че са взети пари от Норвегия и други да въвеждат техни спорни практики, освен това са пусанти НПО да вършат неща, които трябва да върши държавата и те лапат пари от Норвегия. На фона на това те повтарят като папагали, че стратегията била спряна, ми никой не ви вярва!
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пореден път лъжи! Трябва 10 годишен мораториум върху приемането и подписването на всякакви стратегии и конвенции в социалната сфера! Тия *** няма да ни оставят на мира в противен случай!!!
49
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
49,то аз трябва да плащам за подобно шоу. Просто е забавно да се гледат смелите борци срещу джендърщината, които явно не забелязват как цените в България станаха като в Централна Европа, докато те се борят с вятърни мелници.Точно след емсец ще са забравили за цялата работа, ама бензинът вече ще е 2,40 сигурно.Трябва да призная, шапка свалям - отлична стратегия за отвличане на вниманието, докато пребъркваш джобовете на населението.
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Да точно така, а вие от какъв зор сте седнали да ни убеждавата в противното и колко хубава била стратегията да не бимнякой да ви плаща?
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 4 години
Напротив твоята опорна стратегия че едва ли не опозицията на норвежката стратегия се финансира от Русия веднага гълта вода като се вземе предвид, че само преди два месеца полския консул в Осло беше изгонен за това че активно е пречел на Барневернет да отнема децата на полски граждани, работещи в Норвегия. Това доведе до дипломатически скандал, като Варшава изгони норвежкия консул. А Полша едва ли някой може да я обвини в русофилия! Така че не ми минавай с тези евтини грантаджийски номера!
46
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя ли ще е следващата порция леден душ/горещ душ върху тотално превъртялото от шубе население на Бойколанд? Арабски емигранти отвличат деца към остров Шпицберген? Холандски сатанисти пращат в българските детски градини кексчета, които превръщат децата в урук-хаи? Англичани пращат летящи чинии към Рупите, за да ни отнемат православието?Ще разберем след рекламите.
45
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Стратегя още няма, че да знаеш какво е. Толкова сте смешни.
44
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той българина по принцип чул нещо ама не го разбрал и айдеее...
43
12
 
15
 
! Отговори
ОЩЕ ОПОРКИ преди 4 години
Другари, внушавайте още, че:4. По върховете на НАТО и ЕС всички са *** и содомити и заради това настояват да приемем истамбулски конвенции и планове за децата, за да ни ги отнемат, за да ги продават за органи, оргии и да ги дават на *** чужденци. Чий пример трябва да следваме? Този на най-великата и развита страна Русия или населяндурите норвежци? В Русия децата са здрави, щастливи, православни и няма сила, която да ги даде на *** или превърне в такива!
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази стратегия ще е един вид узаконен траик на деца в чужбина.
41
21
 
9
 
! Отговори
ОПОРКИ ЗА ДРУГАРИТЕ преди 4 години
Другари, под статията трябва да внушаваме, че:1. Стратегията е с цел да отнеме децата ни и да ги дава на *** чужденци.2. Стратегията е равносилна на Истамбулската конвенция и има за цел легализация на джендърството. 3. Това се налага, защото сме в прогнилите от содомия НАТО и ЕС4. Спешно излизане от НАТО и ЕС и съюз с Русия, най-великата страна междувпрочем, която отглежда здрави, православни и бодри деца, които обичат родината и мъдрото ръководство на Путин очертаващо най-светло бъдеще
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко са ни другите проблеми в ежедневието, ами сега трябва да дебнем шайката да не ни забие нож в гърба с някоя конвенция,пакт или стратегия.
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еничари, еничари ще правят от нашите деца!Кръвен данък се нарича това!Къде е Волен Сидеров сега да каже, че в Османската империя било по-лошо от сега???
38
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То единствения начин да накараш млад българин да стои тука, е да не му даваш да минава отвъд Калотина. Мине ли веднъж, колкото и да му обясняваш алабализми за Барнервернещоси и лошите ***, перспективата да остане в тая пустиня е по-лоша.
37
4
 
8
 
! Отговори
D преди 4 години
КАто искат хората да не изоставят децата си, трябва да започнат от лекарите. Защото точно те са тези, които съветват родителите да изоставят детето, ако то е родено с проблем. И думите им са "Не си проваляйте живота, ще си имате друго". Не е единичен случай, масова практика е!!!
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДРУГАРИТЕ ПОЧНАХА ДА ПРЕКАЛЯВАТ СЪС СТРАТЕГИИТЕ
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унищожиха икономиката здравеопазването,образованието, държавността, работната ръка сега западняците ще вземат и децата.
34
3
 
33
 
! Отговори
АнтиПедo преди 4 години
Норвежките пeдофили си уредиха доставките на български деца. Ако не ви е станало ясно, ГЕРБ продаде бъдещето на нацията за един грант.
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правиш си дете грижиш се за него въпреки трудните условия на територията, после идва Норвегия и ти го взима.