БСП пише до международни институции за субсидията от 1 лв.

Нинова: Политиката се превръща във функция на частни интереси
Обновена: 6 юли 2019 12:06 | 6 юли 2019 11:52, Анисия Иванова
257
БСП пише до международни институции за субсидията от 1 лв.
Снимка: БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална промяна във финансирането на политическите партии. Това съобщиха от БСП.

В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева.

Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

"Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, пише още в писмото.

Още по темата

Според Нинова приетото предложение от управляващата партия за субсидия от 1 лев на глас е далеч от адекватното му решение, като най-добро доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: "Ще стане накрая като … в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените."

Лидерът на левицата подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България.

"Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори", пише в писмото.

От БСП припомнят, че са потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии, но до такъв не се е стигнало. Според левицата решението за драстичното намаляването на субсидиите в страна от Европейския съюз противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм.

"Считаме за свой дълг да уведомим европейските институции за тези антидемократични действия с надеждата за отговор и позиция по този въпрос", се казва в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
17
 
! Отговори
Курнелия се обърка преди 4 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като милионера Георги Гергов, Дъбов,Кутев,Жаблянов, Ат.Мерджанов, М.Миков,Георги Божинов,Янаки Стоилов, К.Паскалев, Кр.Янков,Кр.***,Георги Първанов(Гоце), Сергей Станишев и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...
180
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички други партии върнаха надвзетите субсидии само БСП отказа. А пък те повдигнаха въпроса за тях. Народа е казал: вола като рие и калта на гърба му пада.
179
4
 
23
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Тия не се наядоха ей! От 75 години грабят България и българите И ПАК НЯМАТ НАЯДАНЕ! То бива лакомия бива, ама това тяхното вече на нищо не прилича! Доводът им пък е направо смешен - единият лев щях да направи така, че ПАРТИИТЕ ЩЕЛИ ДА СТАНАТ СОБСТВЕНОСТ НА ОЛИГАРСИТЕ! Сериозно?!? А те сега на кого са?!? Техоинпексова, Гергов и КТБ-Йончева НЕ СА ЛИ МИЛИОНЕРИ?!? Ами Борисов, Доган, Марешки, Валери Симеонов и Сидеров?!?
178
0
 
24
 
! Отговори
seira преди 4 години
До хах 153:1. "НАРОДЪТ" НИЩО НЕ Е КАЗАЛ!2. НЕ СЕ Е ЗАДЕЙСТВАЛА НИКАКВА "ДЪРЖАВНА МАШИНА"!КОНСТИТУЦИЯ НА Р БЪЛГАРИЯ:"чл..1.(1) България е република с парламентарно управление.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет."
177
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как смеят тия 2.5 милиона Българи да искат да ни намалят субсидията!!!
176
1
 
6
 
! Отговори
121 преди 4 години
Не е партия за един лев !
175
3
 
20
 
! Отговори
БСП жалка... преди 4 години
Въпрос: Какво става като се срещнат комунист и крадец ? Отговор: поздравяват се - Здравей колега...
174
13
 
6
 
! Отговори
Магтитски преди 4 години
ГЕРП ке падне.Лето 2019-то.Крайот.
173
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сретан Йосич търси Бойко Борисов. Той знае колко пари е откраднал сегашния премиер на България и как ще ги връща. От неговите собствени и лични, а не от облигационния заем за 16 милиарда лева, парите от който между впрочем свършиха.
172
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както за едните,така и за другите! Няма и точка! Нинова е единствената в парламента,която плаче! Срамота! На ви сега телевизия за парите на данъкоплатеца!
171
8
 
7
 
! Отговори
Краставите магарета преди 4 години
До Анонимен 175: Да, Бойко започна много да харесва Станишев. И се хвалят взаимно. Как да не се сети човек за поговорката "Краставите м'агарета през девет баира се подушват".А Георги Гергов не си заслужи парите. Получи от Бойко 43 милиона държавни пари за една дупка в центъра на Варна, която на никого не е нужна, а не можа да разцепи БСП. И Станишев се старае, но и от него хаир няма.
170
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите на Герб се наспаха и пак застанаха пред мониторите......Давайте вашите другари от БСП чакат да започвате цирка а ние по-нормалните да се отдръпнем другарите да си начешат простотията и може би след цирка в почивката им да пропрочетем какво са сътворитили....Те Станишев и Борисов се събраха тролчетата още не са разбрали.
169
5
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Докога комунистите?: Е, не всички са станали милионери.Но Бойко (като бивш член на БКП) може и да е станал милионер. Още навремето Сретен Йосич каза "Бойко взе парите". А колко ли още е взел оттогава досега, можем само да гадаем.
168
3
 
12
 
! Отговори
ХАХАХА преди 4 години
Да се оплачат на арменския поп!
167
3
 
9
 
! Отговори
Докога комунистите? преди 4 години
Повече от 29 години гледаме филма "Комунистите отложиха комунизма и станаха капиталисти милионери!". Доко
166
11
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 4 години
До до 172: Всеки народ си заслужава управниците. БСП е на практика единствената опозиционна партия в България. Който иска нещо да се промени, има само един избор - да гласува за БСП. Времето на ГЕРБ и Бойко изтича. На последните избори с пиар и рязане на ленти в последната седмица Бойко успя да ги спаси от загуба. Да видим докога.А това, че Бойко е бивш полицай и охранител с пожарникарско образование, е известно. И ви го каза ясно: "Аз съм п'рост и вие сте п'рости затова ще се разберем". Така е
165
3
 
11
 
! Отговори
Червените милионери преди 4 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
164
2
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 166. Ами то това може да го напишеш за още един куп партии и не само в България и ще се намерят достатъчно хора, които да кажат, че е вярно.
163
4
 
14
 
! Отговори
до 172 преди 4 години
Бойко бил такъв и онакъв... А какво да кажем за БСП, дето не могат да бият един пожарникар и охранител вече дванайсет години?
162
6
 
6
 
! Отговори
до 172 преди 4 години
Този бивш полицай и охранител с пожарникарско образование /това опорна точка ли е?/ ви води с 16:0.