Вълчев: Учебници по история ще има за 15 септември!

Работи се по възникналата полемика, увери министърът
Обновена: 10 юли 2019 14:29 | 10 юли 2019 14:05,
20
Вълчев: Учебници по история ще има за 15 септември!
Снимка: Булфото, архив

Учебници по история ще има за началото на учебната година, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев след края на днешното правителствено заседание.

Още по темата
Коментарът му идва, след като образователното министерство изпрати препоръки към издателствата да редактират учебното съдържание, тъй като се породиха спорове как е представен периода на комунизма в учебниците.

Учебниците звучат много различно като дух и отношение към периода и в момента се работи по възникналата обществена полемика по въпроса, каза днес Красимир Вълчев.

По думите му три от петте учебника по история за десети клас могат да бъдат утвърдени, а при другите два може би ще се направят допълнителни промени.

Министърът добави и че образованието не е само предоставяне на знание, а и възпитание и създаване на отношение към света, в който живеем. Той добави, че има обществена полемика, тъй като периодът е близък и се проектира и в днешната политика.

"Когато говорим за възпитание, сме възприели един пакет от ценности. Това са ценностите на демокрацията и човешките права и свободи. И когато говорим за един такъв период, трябва да изразим отношението си през тези ценности", обобщи Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Не забравяйте преди 4 години
От БАН е проф.Рая Заимова, която, обучавайки учители по история твърдеше, че българите с радост плащат кръвен данък, за да има мир и любов и, "защото са имали много"/деца/, давали от тях на турците!На Рая Заимова дядо й е български генерал, баща й е бил професор, майка й е професор. И Рая е професор!Ако такива професори пишат учебника по история, по-добре хич да не го купуваме, а сами да седнем да напишем един приличен учебник, ползвайки за справки учебници и научна книжнина от други времена.
17
2
 
2
 
! Отговори
Кой ги пише? преди 4 години
Ако авторите са от БАН, отсега ги насочвайте за претопяване, та барем да послужат за нещо полезно.В институтите на БАН, които са ангажирани с хуманитарните науки, работят вече няколко поколения доказани нагаждачи, научени да козируват на силните на деня и да пишат това, което те им кажат. За връзкарството и некадърността им няма смисъл да говорим.Добър автор на учебник е качественият преподавател, който следи как се развива на световно ниво неговата специалност, но знае и как възприемат децата
16
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 14А,това скоро няма да го видиш в учебника.Партизани-терористи?А Партията съгласна ли е,мм?
15
3
 
2
 
! Отговори
забравете историята преди 4 години
До Страна без историяЗащото я пишат платени от победителите историци- историята се пише от победителитеРусия два пъти ни окупира като част от отоманската империя и ВСВ без един изстрел!За сведение войните на Русия с Турция са били 18 на брой и турците са побеждавали!1829г. Турция ни дава автономия, но Русия я отменя.Можело е да минем без Априлското въстание и Баташките кланета и без освобождениеРусия винаги е гледала умишлено да сме зле!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията ви прилича на диария.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Историята не е това което беше!"Яко звучи, а
12
1
 
5
 
! Отговори
Мецанов преди 4 години
Има си хас да няма.Вече ги пренаписахте.
11
7
 
5
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Полемиката възниква,защото всички издателства са собственост на комунисти,а те не желаят да направят такова самоубийствено признание и веднага сезират своята партия да се надигне,за да спре това харакири.
10
2
 
9
 
! Отговори
Страна без история преди 4 години
Учебници по история ще има, когато ги напишат в американското посолство!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятни цитати от новите правилни учебници на историчаря Вълчевски:"Българинът е имал свобода да пътува и да търгува в Османската империя. През 1878 година Русия обявява война на Османската империя, следователно обявява война и на България като част от Османската империя. Русия прекъсва свободната търговия на българския народ в Османската империя, която се разпростира на три континента."
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега плюсовете са в полза на комунизма, докато демокрацията доведе до геноцид и обезлюдяване и проблем за оцеляване на страната. На запад тяхното не е демокрация е са господари на колонии като България и живеят не техен гръб и ги ограбват.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то е ясно че ше има, важното е какво ше пише в него. ако отново пише че не е имало турско робство в България, и че русия и ссср са ни освобождавали, а не окупирали, ако пише за доган как бил важен за България, ако не пише за зверствата на бкп и народния им съд, ако не пише как бсп фалира държавата, как народа нямаше хляб, по добре не харчете пари за нов учебник!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историчарот Валчевски ке ви написува такови учебноци, што не моете се познаете какови сте.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учебници има учители няма .
4
3
 
8
 
! Отговори
пенко преди 4 години
ЗАПИЩЕТЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ДА СЕ ДНАЕ : КАКВА БЕ ГРИЖАТА ЗА ПОДРАСТВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ !!! НАРЕД С ТЪПОТИИТЕ В ЧАСОВЕТЕ ПО ФИЗ.ВЪЗ. -КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ СПОРТУВАХА ОРГАНИЗИРАНО ;ПИШЕТЕ ЗА УСШ /УЧЕНИЧЕСКИТЕ СПОРТНИ ЩКОЛИ/; УЧЕНИЧЕСКИТЕ РЕПУБЛИКАНСКИ ПЪРВЕНСТВА СЛЕД ГРАДСКИ И ЗОНАЛНИ ;ЕЛИМИНИРАНЕТО НА НАРКОДИЛЪРИТЕ ; ХРАНЕНЕТО НА АКТИВНИТЕ СПОРТИСТИ ; СПОРТНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ И ЗА ТОВА КАК НОВИТЕ ФАШЕТА УНИЩОЖИХА ВСИЧКО -НАРЕД СЪС ЗАВОДИТЕ И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО !!!!!!!!!!
3
0
 
7
 
! Отговори
Тоз главанак преди 4 години
може ли да пише и чете. Да не го е срещнал така наречения Бойко пак на някоя бензиностанция
2
3
 
8
 
! Отговори
Сороския агент преди 4 години
да бъде разследван за злоупотреба с власт и антидържавна дейност. Министърчето на Бойко е назначен от "началниците" и се очита пред тях вместо пред народа
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МНооо лущи тос телефон, не моя да видя ...Това учебник ли трябва да е?