Северна Македония в ЕС? България ще я подкрепи, но все пак не безусловно

Каракачанов обаче не е съгласен, съседите се подигравали с нас
Обновена: 30 сеп 2019 12:13 | 30 сеп 2019 12:12, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема
"Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС", предаде "Фокус".
Още по темата

Според него Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е свършила много работа.

"Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", коментира Борисов.

"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", призна той.

По думите му позицията на България е, че и Албания трябва да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

"Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП", добави още премиерът.

За разлика от Борисов лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов отсече, че не може да се даде безусловна подкрепа за Северна Македония по пътя й към ЕС, защото политиците й се подиграват с България.

"Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението", възмугти се още той.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

"Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ги отблъснем и загубим повече, ако ги стопираме през октомври. Но наистина трябва да им стане ясно, че няма да го бъде като досега и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди подкрепата ни да поемат конкретни ангажименти на правителствено ниво за спиране на пропагандата в обществените медии, достъп на наши телевизии, публични дискусии или нещо подобни. Насетне има предостатъчно преговорни глави, може да се окаже натиск за хиляди неща, още повече, че ще са заедно с Албания.
20
8
 
5
 
! Отговори
Митака преди 4 години
Mного деликатна тема. Историята е важнаДа пишат в учебниците, че Георги Николов Делчев е българин и служител на българските тайни служби. Да той се е борил за независима Македония от Османската империя, защото според него не е било възможно Македония да стане част от България тогава.В същото време в наш интерес е, Македония час по-скоро да е част от ЕС За всеки е по-добре да има богати съседи, а не бедни.Рискът е ако са в ЕС да не станат троянски кон на Русия и Сърбия при взимане на решения.
19
6
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
България ще направи това, което и наредят от Брюксел, Валингтон и Тел Авив.Нямайте никакво съмнение в това !
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое е по важно Националният интерес или останалите страни членчета. Ако някоя членка я бъзикаха така дали би дала съгласието си. Я ги попитайте. Ей Сеяндуриииии не сте за там където сте поставени. Всички сте за село да пасете Кравите.
17
4
 
11
 
! Отговори
G.B.G преди 4 години
То пожарникарят Бойко не се дупи само на американци, въпреки че вече цъфнахме и вързахме, та им даваме безплатно да ползват нашите военни бази. И на турците се нагъзи, в Пловдив пее мюфтия.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ВИНАГИ е страдала от лоши и некадърни политици и сега ще стане същото!Гърците си защитиха и историята и територията, а какво ще направят нашите? Ще видим дали ще продадат всичко , за да угодят на ЕС и НАТО т.е. на САЩ!
15
5
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Бойко и ГЕРБ предадоха отново България ! Оставка !!!
14
12
 
10
 
! Отговори
77 преди 4 години
Браво това е най разумното решение в тази ситуация.Подкрепа да, но не без условия А България в момента е лидер на Балканите и Заев ще се съобрази и ще клекне Въпреки че ще трябват десетилетия докато изчезне и последния сърбоман живял по времето на Югославия, за да се чувстваме един народ .Както столетия по рано сме били.
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато пред теб са две тенджери, едната с Европейски огризки, а другата със Балкански огризки и трябва да се избере едната. Явно не е важно коя ще изберем, а трябва да си вземем поука и следващия път да не стигаме до такъв избор. Който ни е докарал дотук трябва да си подаде оставката, например външния министър за да не се повтаря пак такова безобразие
12
6
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
"Съседите се подигравали с нас" то да само съседите на рамо да ви носи човек където и отиде еднокнижника само като си отвори устата ставаме за посмешище. Колкото за членството на Македония в ЕС сигурен съм, че пак ще бъдем със свалени ***.
11
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Импичмънт за психопата Радеф, веднага!
10
21
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Намесата на олиго-мозъчната руска подметка Радеф е родила този идьотизъм. Ако си приятел, подкрепяш безусловно, какво е това - условия ще ми поставят! Аз на такива доброжелатели им тегля една майна директно в лицето, дано и бракята имат доблестта да го направят. Все едно се и закахте на метеното с този акт.
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е нищо повече от предател! Продава нашата история и паметта на предците ни, защото така са му наредили от Щатите. Македонистите ТРЯБВА да бъдат спрени! Гърция, как не се поддаде на САЩ и си защити историята??? Значи можело! Може, ама трябва да защитаваш мъжки интересите си, което като си чел само Винету, не знам колко е възможно!
8
4
 
24
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Нямаме държава и това е.Айде, давайте, гъзете се наляво и дясно.Сигурно ще сте много доволни като изчезнем като нация.Няма опоравия ей, все се кланят на някой.
7
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво измуча ра.понджи румен радев ветото - кремълската слуга, изпълняваща стриктно заповедите на решетников и вземащ 11 000 лева заплата за нищоправене?
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изиграха ни и гърците и македонците. Сега каквото и решение да вземем все ще сгрешим.
5
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов - истински държавник!Адмирации!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото е неотрална една държава.Е по свободна!
3
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е бита карта и никой не ни пита за Македония в ЕС. Дали ще влязат или не решават големите играчи, не ние!
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно за наша сметка ще е, но това ще го усетят политиците ни едва тогава, когато вече ще е късно и макетата ще са в ЕС.Но и подкрепата ни към тях е по нареждане на кукловодите на нашите марионетки.