Северна Македония в ЕС? България ще я подкрепи, но все пак не безусловно

Каракачанов обаче не е съгласен, съседите се подигравали с нас
Обновена: 30 сеп 2019 12:13 | 30 сеп 2019 12:12, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема
"Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС", предаде "Фокус".
Още по темата

Според него Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е свършила много работа.

"Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", коментира Борисов.

"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", призна той.

По думите му позицията на България е, че и Албания трябва да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

"Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП", добави още премиерът.

За разлика от Борисов лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов отсече, че не може да се даде безусловна подкрепа за Северна Македония по пътя й към ЕС, защото политиците й се подиграват с България.

"Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението", възмугти се още той.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

"Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера от какъв зор се натегаме ,да вкараме Северна Македония в ЕС и НАТО!Гърците постъпиха правилно,контра до като последно, и северомакедонците се отказаха антиквизацията на нацията си!Сега няма магистрали ,летища на Ал.Македонски,учебниците ще придобият друго учение за античноста.А,Ние какво постигнахме с безрезервната си подкрепа и полувинчати устни обещания на политиците от Скопие!Нищо,макетата си пият старата песен на нов глас!
40
9
 
5
 
! Отговори
До 23 Предатели! преди 4 години
Объркал си се - Националните предатели са от БСП, които искаха 12 пъти да ни направят 16 република на СССР и признаха македонската нация и изнесоха и подариха останките на Гоце Делчев в Македония и работят винаги срещу интересите на България !Ние от ГЕРБ сме големи патриоти и обичаме Западните Балкани и винаги работим за интересите на САЩ.
39
2
 
13
 
! Отговори
ЕДИН преди 4 години
Даването на съгласие от българска страна и допускането на тези и***мекяри до ЕС би било еднозначно НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. Тази измислена от комунистите "държава" винаги е била ръководена от национал-шовинисти сърбомани. Купуват си БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ от нашичките пишман патриоти и след това отиват да ни резилят из Европа и да говорят, че те не са българи, а ми били "македонци".
38
2
 
11
 
! Отговори
За 80 процента преди 4 години
В този контекст изказването на Заев за ролята на Гърция на Балканите.... Точно такова правителство заслужават българите. Срамувам се, че съм българин и едновременно с това ми е жал за Родината ми. Шизофрения....
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти го биеш а той те целива що е то?
36
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския посланик Радев си е замълчал, значи в скоро време може да очакваме силно чувствена партизанска реч изпълнена с апокалиптични за България предсказания.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Македония трябва да се присъедини към НАТО за да се засилва поясът от напрежение околи Русия, не се знае къде ще пламне искрата, а САЩ се нуждаят от нова Украйна с истинска война защото са фалирали. За НАТО е задължително ЕС. Васалното правителство в България ще направи това което заповядат господарите от Вашингтони и няма да поставя никакви условия, какви условия може да поставя един васал пред господаря си?
34
2
 
14
 
! Отговори
Кики преди 4 години
Поради вродената си тъпотия и нисък интелект, българските политици първо приказват, после/ако въобще/ мислят. Спомнете си какви ги плещеше Тиквата на срсщите със Заев, пред ЕС, как се извиняваше, че е нарекъл Президента им северномакедонски /какъвто е в действителност/. Ами Външния министър Захариева? Призова ЕК да спазва обещанията които дава /за преговори с Македония и Албания/.Тя сигурно не знае за фалшифицираната история от македонците. Те никога няма да се съглсят с нашите искания.
33
1
 
11
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Истината е, че България напълно заслужено се намира в това положение. С тази маса от ....и национални предатели. Уважавай първо себе си за да те уважават и другите. Това решение е изцяло спуснато от зад океана, ама ния на снимката ги държат за тестисите и те така... България логично загива
32
2
 
7
 
! Отговори
додо преди 4 години
Само след 10-15 години като ги напънат шиптърите и макетата ще извият километрични опашки на границата ни като бежанци. Тогава с тая измислена сърбоманска държавица ще се свърши и ще стане част от Албания заедно с Косово.
31
7
 
5
 
! Отговори
До 23 Предатели! преди 4 години
Объркал си се - Националните предатели са от БСП, които искаха 2 пъти да ни направят 16 република на СССР и признаха македонската нация и изнесоха и подариха останките на Гоце Делчев в Македония и работят винаги срещу интересите на България !
30
1
 
0
 
! Отговори
кво ревете преди 4 години
Ми внесете си политици от чужбина бе,къв е проблема!?Иначе българина умира да гласува,и да плюе по тия,дето крадат повече от него!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че е крайно време.Бъдещите кандидатки за ЕС.Да бъдат задължавани в ли зайки в ЕС.Да бъде изключен пакета за Американското НАТО! 2 те организации нямат нищо общо като структури и интереси! Ако някоя пожелае нека ". Кандидатства" Но после! Стига силови " задължения"!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че е крайно време.Бъдещите кандидатки за ЕС.Да бъдат задължавани в ли зайки в ЕС.Да бъде изключен пакета за Американското НАТО! 2 те организации нямат нищо общо като структури и интереси! Ако някоя пожелае нека ". Кандидатства" Но после! Стига силови " задължения"!
27
2
 
8
 
! Отговори
wer преди 4 години
Щом ни се подиграват, тогава да ги подкрепим! След 3 години ще внасят гумени домати от Полша и ще ги накарат да си изтрепят прасетата.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас ни се нарежда какви решения да вземем, било то за фабрики газопроводи членства, наште управници са само говирители на висшите сили ние думата нямаме
25
3
 
7
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 23Каракачанов ми антипичен, обаче явно само той настоява да не се даваме лесно.
24
4
 
10
 
! Отговори
Опс преди 4 години
Каквото е спечилила армията, политиците го прецакаха. За пореден път политиците ни предадоха.
23
15
 
3
 
! Отговори
Какво работи Радев? преди 4 години
Ами пенсиониран военен е и си взима пенсийката ! Иначе в свободното си време плюе по Родината и организира екскурзии на бившата си любовница в чужбина. ......
22
2
 
13
 
! Отговори
хе преди 4 години
Братски народ ,пък ни плюят за какво ли не.У сърбите са братски и румънците,ама винаги те първи са ни нападали при война.Иначе братски народи,дрън -дрън,ярина.