Ядем вносни картофи, домати... На 1 кг изнесен зарзават – 7 кг импорт

Чушки, зеле, ябълки, череши от Гърция все по-често на родната трапеза
71
Ядем вносни картофи, домати... На 1 кг изнесен зарзават – 7 кг импорт
Снимка: Pixabay

На 1 килограм изнесен български плод или зеленчук внасяме 7 кила чужда продукция. Това сочат последните данни на националната статистика, сочи анализ на Министерството на земеделието, храните и горите за периода януари-юли 2019 г., информира "АгроТелеграф".

За седемте месеца на годината в страната са внесени 172,6 хил. тона пресни зеленчуци. В същото време са изнесени 24 894 тона родна продукция.

Спрямо същия период на миналата година износът се срива с над 30 процента. И така сме изгубили външен пазар за над 11 000 тона български зарзават. Вносът е приблизително на същото ниво като миналата година.

Подобна е ситуацията и при плодовете. Там съотношението износ-внос също е приблизително едно към седем. От януари до юли сме внесли 208 513 тона пресни плодове. А изнесената от страната продукция възлиза на скромните 28 942 тона. При това се оказва, че износът на плодове всъщност представлява основно реекспорт на продукти, които не се произвеждат в България. Така например около половината от износа на пресни плодове включва реекспорт на 14,7 хил. тона цитруси. Този реекспорт през 2019-а обаче се срива с над 20 процента.

Изнесените от страната цитруси чуждо производство са с 3,8 хил. тона по-малко. Това в крайна сметка е основната причина за отчитането на срив с близо 11 процента на изнесените от България плодове. Същевременно, внесената у нас продукция се увеличава с почти 12%. През първите седем месеца на годината чуждите плодове, които са заляли пазара ни, са с 21 670 тона повече, спрямо същия период на миналата година, сочат статистическите данни.
 
Картофите са основно внос, зелето е предимно българско. Крушите са изключително вносни, български ябълки се намират, но са малко, а гроздето е 50 на 50. Така описа ситуацията към момента Слави Трифонов, от Националния съюз на градинарите.

При черешите сме добре, но ситуацията се влошава. От качествените за прясна консумация голяма част се изнася, основно за Румъния. В интензивния сезон, около средата на юни, експортираме по 100 тона на ден. Освен за Румъния изнасяме за Европа и Арабските страни, уточнява Слави Трифонов, който е един от големите черешопроизводители.
 
Основният ни конкурент и при този плод е Гърция. Допреди три години гърците вземали превес само при ранните сортове. После нещата се обръщали в полза на родната продукция. Сега обаче Гърция през целия период прави експорт, казва Трифонов.

По думите му, търговци на едро на Слатина внасят череши от съседите и ги пишат български. Отиваме на тържището сутринта, където основните вносители вече разтоварват два-три тира, описа ситуацията той. Според него положението в супермаркетите е една идея по-добре отколкото на борсите. Гърците имат по-високи субсидии и затова могат да си позволят по-ниски цени. Нашата череша е от 3 лева нагоре, като тук се включват и разходи като сортиране, калибриране, охлаждане и пакетиране, които са съществени, уточни Трифонов.
 
Сред пресните зеленчуци, най-значително намаление на годишна база като количество се наблюдава при доставките на домати – с 5,6 хил. тона (9,9%), краставици и корнишони – с 2,1 хил. тона (12,3%) и пиперки – с 2,1 хил. тона (12,7%). Съществено спадат и внесените количества гъби, зеле и моркови - с между 5,3% и 14,6%. От друга страна, вносът на лук и шалот нараства с 6,6 хил. тона (46,2%), а този на картофи - с 3,9 хил. тона (14,4%).
 
Най-голям принос за ръста на вноса на пресни плодове през първите седем месеца на 2019 г. имат доставките на ябълки, които се увеличават над два пъти на годишна база, до 41,6 хил. тона.

Основен дял от общия внос на пресни плодове продължават да заемат цитрусовите плодове и бананите с общо 98,7 хил. тона - с 3,6 хил. тона повече спрямо седемте месеца на 2018 г. Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества по това време на годината, повишение се наблюдава при импорта на киви (с 12,4%), ягоди (с 57,8%), череши (с 63,7%) и сливи (с над два пъти), а намаление – при този на дини (с 9%), праскови (с 22%), грозде (с 25%), круши (с 35,9%) и вишни (с 62,8%).

Намалението на общия експорт на пресни зеленчуци е основно вследствие на спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци – с 10,8 хил. тона (70,8%) и сладка царевица – с 2,3 хил. тона (92,5%). Свиват се и изнесените количества пиперки, тикви и домати – в рамките на 9,8% - 16,7%. От друга страна, експортът на краставици и корнишони нараства с 22,8% на годишна база, до 5,4 хил. тона, а този на гъби, зеле, картофи и лук и шалот - от 15,6% до почти осем пъти (най-значително при лука).

Понижение спрямо същия период на миналата година се отчита при износа на дини (8%), черупкови плодове (с 25,2%) и праскови (47,8%). Същевременно, износът на ябълки нараства над четири пъти на годишна база, а този на ягоди, череши и кайсии – от 21,1% до 58,2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
На мен пък ми е много добре: винаги има банани и заместващи продукти на сиренето и кашкавала. Евтино, хранително, здравословно. Да не говорим за колбасите: колко са вкусни, защото включват всико от закланото животно, каквото си помислите, зависи от фантазията.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът преди 30 години искаше само вносно да яде, да не изнася за СССР и Европа. Така му казаха, че ще стане богат.Днес САЩ и Тръмп слагат санкции на Германия и Китай, които са превърнали САЩ в колония и я правят бедна.
41
3
 
13
 
! Отговори
бг роби преди 4 години
Валутният борд и ЕС унищожи бг производството и направи колония. Сега българина ще яде внос и евро. Само да посмее да излезе от ЕС и независимост и ще му се случат мноо лоши неща за наказание.
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След първото правителство на СДС с техния закон за земята и ликвидационните съвети на Фил Кенеди българското стопанство колабира. А при управлението на Иван Костов-приватизатора търговският дефицит на България експлоадира и превиши 1 млрд долара.... АКо приемем, че Преходъд някога ще свърши, ще са нужни поне 100 години, за да може България да достигне икономическото си развитие от 1989 година.... Шоковата терапия ни върна в период на първоначално натрупване на капитала.....
39
3
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
ами петрол не се яде, а и ти трябва работна ръка за да го изкараш от земята, а "гладна мечка хоро не играе", така че всяка държава, която е неспособна да произвежда храна за да се самоизхрани, а разчита на внос е докато останалите разберат, че парите с които си плаща вноса са тоа летна хартия мирищеща на мастило и нямат никакво покритие - в момента зад Еврото няма нищо, Эссср няма технологии, няма природни ресурси, има едва мърдаща индустрия на 200 години,а не производство на чипове и процесори.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава с отлични условия за развитие на селско стопанство, да е принудена да внася плодове и зеленчуци, е сигурен признак за особената простота и тъпота на племето което я населява!---------------Ами започвай да гледаш плодове и зеленчуци, нали си тарикат и умник. Или само на общи приказки си силен?
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ние вече ще станем бетер Венецуела. Ония имат най големитие находища на петрол в Света обаче населението им изпуква от глад. Явно от където е мине комунизъма на държавите им трябват поне 50-100 години за да се оправят.
36
1
 
10
 
! Отговори
Бен Шалом Бернанке преди 4 години
това се казва Пирамида с Фараон, България няма производство, има само фалшива икономика, скоро приземяването ще е твърдо, затегнете коланите! скоро Русия и Китай ще спрат да приемат фалшиви европейски прясно напечатани пари без покритие зад тях и ЭСССР ще се срути далече по-тежко от протопа си СССР!!
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигахте двата пръста, скачахте, ревахте като *** по площадите....А сега ще РУПАТЕ демократични вносни ГМО зеленчуци на двойни цени!
34
0
 
17
 
! Отговори
Васкои преди 4 години
Нали тиквата каза че сме имали рекорден износ, явно е объркал вноса.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да напрай една фабрика за производство на филии с мас Тиквата.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме имали държава много преди разни Германии и Белгии да съществуват по картата, били са прости племена ние като сме имали буржоазия и действаща система. -------Това изобщо не е вярно, а буржоазия сме имали няколко века след другите европейци.
31
1
 
10
 
! Отговори
Екскурзиант преди 4 години
При толкова много тикви в страната и най-вече в управлението й, износът намалявал?!Главната Тиква да се вземе в ръце и да залеем света с тикви-еднокнижници!81268
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ние сме имали държава много преди разни Германии и Белгии да съществуват по картата"Като чета такива писания и ми прилошава. Децата си с история ли ще ги храним? Да им промиваме мозъците колко сме били велики и сме измислили всичко на света, само това се постига с тази плитка пропаганда. Стига с тези патриотични кьорфишеци. Хубаво е да се знае история, за да не се повтарят грешките, а не за да се пропагандира криворазбран национализъм.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но пък изнасяме много пшеница, особено ако се пресметне спрямо населението всъщност изнасяме 2 пъти повече (на човек) от Русия която е голям износител.Селското стопанство не е само плодове и домати.
28
3
 
10
 
! Отговори
аида преди 4 години
Ти може да си мързелив и прoст но българите като цяло не са.Ние сме имали държава много преди разни Германии и Белгии да съществуват по картата, били са прости племена ние като сме имали буржоазия и действаща система. Просто ние не сме подмолни колкото тях.Те живеят добре благодарение на падението на балканите от османската империя. По-късно чрез съюзи са създавали войни край нас отслабващи региона, корупция и подкупване на политици. Като хора сме много над тях, ние сме потомци на велики родове.
27
5
 
6
 
! Отговори
самотен старец преди 4 години
Ние не можем себе си да изхраним,а тръгнахме да привличаме на думи автомобилни компании.Завод на Фолксваген няма да има,няма да има и завод на Хюндай.Надеждата обаче е да дойде поне някой производител на Тиквени каляски.Та барем ни припомни как се произвеждат.Поне там бяхме майстори-производители
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зaсрaми се преди дa говориш зa млaдите, *** тaкaвa.Какво да се засрами, нали гледам всеки ден млади по улици, на работа, по туйч как стриймват игри и общо взето навсякъде явлението е едно и също - аз съм най-най-най без капка покритие. И тръгнали за комунизъм да говорят - ами вие тогава не сте били родени повечето, когато стената падна? Като станете на възраст, ще разберете че статутквото не се променя с някакви жалки протестчета, а се променя чрез събития, случващи се извън границата.
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пазарувам в ЛИДЛ то няма една българска стока по рафтовете. Домати и свинско от Испания, плодове от Гърция, колбаси и полуфабрикати от Полша... Остана само едното кисело мляко и сиренето.------И все повече такива вериги трябва да стават. Българските производители на меса и сирена ни лъжат. Защо да им купувам б0клуТЗите като за тия пари мога да си купя доста по качествена храна? Още *** да се правят на тарикати и един производител няма да остане, всичките ще фалират.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пазарувам в ЛИДЛ то няма една българска стока по рафтовете. Домати и свинско от Испания, плодове от Гърция, колбаси и полуфабрикати от Полша... Остана само едното кисело мляко и сиренето.