Нено Димов в ареста за 72 часа, защо? Говори прокуратурата

Бившият вече министър е задържан вече за 72 часа
Обновена: 10 яну 2020 16:18 | 10 яну 2020 15:28, Александър Попов
190

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Той е задържан за 72 часа, тъй като според прокуратурата има опасност да извърши ново престъпление.
 
Министърът на околната среда и водите, в разрез със Закона за водите, е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно информиран писмено, че нивото на язовира намалява, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
 
"Водният ресурс на "Студена" значително е намалял до така наречения мъртъв обмен, при който не може да бъде установявано водоподаването за питейна и промишлена дейност. Нивото му се наблюдава от ВиК-Перник. Същият докладва за състоянието на министъра на околната среда и водите.
Още по темата
От началото на 2013 нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК е уведомявало общината, областната управа на Перник и министъра. Той ежемесечно е утвърждавал графиците и е разрешавал водоподаването. Не е положил грижи за стопанисването на водния режим на "Студена", въпреки наличието на налични доклади от институции", уточни тя.
 
Предмет на проверка е и ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. 
 
По думите му има събрани 48 тома доказателства, които сочат, че има престъпно деяние.
 
"Считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства, извършени са претърсвания във ВиК, МОСВ, бившият областен управител на Перник Ирена Соколова. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество "Юлен", добави той. 
 
"Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължавало да се подава вода към "Стомана Индъстри", каза още Ангел Кънев. 
 
Според неговите данни, които все още са сурови, причинената щета е за над 11 млн. лв.
 
"Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем вода за промишлени нужди, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода - достатъчни да няма бедствено положение", добави Кънев.
 
"Нено Димов задържан за 72 часа. Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе", каза Ангел Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Нено Димов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно Димов ще опере пешкира в името на стабилността.
72
1
 
3
 
! Отговори
патицата от пекин преди 4 години
"исгубиделна" имаш предвид 75
71
0
 
22
 
! Отговори
men преди 4 години
путин замитай *** и ни прави република, протекторат, дели ни с падишаха, само да спре геноцида. на 2та милиона българи които останахме под 60 годишна възраст ни стигат и две три околии, нямаме нито армия нито топки нито ум да построим на ново това дето беше унищожено. за жалост ни дадоха жетрва в голямата шахматна игра. след ***, тук ще бъдат пренасочени и голяма част от бежанците на европа и новопристигащите от африка и азия.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
иСкупителна жертва,би написала Цвета брекзиДа...Оня управлява цяла държава безотговорно,и отстрелва калинки.
69
0
 
18
 
! Отговори
men преди 4 години
лиетка сфинетка кога ще бъде привлечена като обвиняема или на тиквата кадънките не моат се пипат? а може би първо ще се разходи до форума в давос като крупна милиардерка с виличка там, после и до мадрид да нагледат хотелчетата заедно с испанските корумпета дето им перат паричките и ги оставят да купуват имения по чужди имена, после ше иде при балдъзката харемлийка у барцилона да нагледат малкото тиквоченце и накрая ше доде да каже на съда че имат грешка?
68
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ако му хвана края-ту "Стомана"-краде вода, ту всичко е по закон и само за питейна вода! Колко души се изредиха и все различни констатации! Относно ТЕЦ-Перник, той не може да работи с отпадни води, защото топлата вода ви се подава в къщи до душовете и мивките Ви перникчани! Не виждам вината на Димов! Просто Боко иска да Ви успокои перникчани, но това няма да Ви напълни язовира!
67
0
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До До 48-АНТИВ сравнение с фалирала Гърция,сме обран бостан.
66
2
 
19
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Що не го водят вързан като едни други две подсъдими?
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7000000 милиона литра=7000 кубика,Изказване на поредната Бокова Калинка!Мале, мале!
64
0
 
35
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
Ами то и Дебелото Лиле си е на свобода и си харчи откраднатите 32 милиона от уж ремонта на язовира.
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали се сещате че Нено нищо не може да разреши без съгласие от Тиквата ?
62
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георги Харизанов, например, си е на свобода. Защо?
61
19
 
2
 
! Отговори
До 48-АНТИ преди 4 години
Ако такива са обраните бостани,здраве му кажи!ОБРАН БОСТАН,констатира Петър Младенов пубере.А ако не си ,спомни си как точно го каза, :България е една обрулена държава,един обран бостан"Купони,режим,празни магазини ,глад и никакво право на глас.А след това Виденов го докара пак до там-до фалит и 10 долара заплата/кило леща-850лева/ . Можеш ли да сравниш с нещо онова със днешният ,,обран бостан" Къде точно го виждаш,какво на теб ти липсва,неудачнико с претенции!
60
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При главатар лъжец-рецидивист, какво може да се очаква от редовите бандити-министри? Вярвайте им, бе! Гласувайте пак за тях! А после се мятайте като риби на сухо (в буквалния смисъл)! Обраха ни на принципа "капка по капка - вир, вир по вир - язовир"!
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко боойкоо само именцето да ти остане на някой стълб!
58
1
 
6
 
! Отговори
. преди 4 години
Ако баба имаше mъдn, дядо щеше да бъде.
57
1
 
25
 
! Отговори
Edin преди 4 години
Какви 7 миниона литра?!? вие мислите ли като ги пишете тия глупости? 7 милиона кубически метра. Или според вас това е едно и също
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е следващият,задокеанските му "приятели"му наточиха ножа така,че тоя път няма спасение!
55
1
 
25
 
! Отговори
параван преди 4 години
Министрите не са "свободни електрони". Кога ще се потърси отговорност от стопанина на министрите за безстопанствено отношение към тях? Чл. 108, ал. 2 е пределно ясен!
54
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде да заложа, че Нено няма да влезе в панделата. (където всъщност му е мястото и на него, и на началника му Винету, и на Дебелия патриот). Ще го разнасят известно време по вестниците, ще се упражняват в демагогия, ще изчакат да поутихне пушилката и ще го изперат тихичко...Нещата на тази територия ще си продължават така до момента в който не полетят паветата. Няма друг начин....