Нено Димов в ареста за 72 часа, защо? Говори прокуратурата

Бившият вече министър е задържан вече за 72 часа
Обновена: 10 яну 2020 16:18 | 10 яну 2020 15:28, Александър Попов
190

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Той е задържан за 72 часа, тъй като според прокуратурата има опасност да извърши ново престъпление.
 
Министърът на околната среда и водите, в разрез със Закона за водите, е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно информиран писмено, че нивото на язовира намалява, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
 
"Водният ресурс на "Студена" значително е намалял до така наречения мъртъв обмен, при който не може да бъде установявано водоподаването за питейна и промишлена дейност. Нивото му се наблюдава от ВиК-Перник. Същият докладва за състоянието на министъра на околната среда и водите.
Още по темата
От началото на 2013 нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК е уведомявало общината, областната управа на Перник и министъра. Той ежемесечно е утвърждавал графиците и е разрешавал водоподаването. Не е положил грижи за стопанисването на водния режим на "Студена", въпреки наличието на налични доклади от институции", уточни тя.
 
Предмет на проверка е и ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. 
 
По думите му има събрани 48 тома доказателства, които сочат, че има престъпно деяние.
 
"Считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства, извършени са претърсвания във ВиК, МОСВ, бившият областен управител на Перник Ирена Соколова. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество "Юлен", добави той. 
 
"Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължавало да се подава вода към "Стомана Индъстри", каза още Ангел Кънев. 
 
Според неговите данни, които все още са сурови, причинената щета е за над 11 млн. лв.
 
"Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем вода за промишлени нужди, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода - достатъчни да няма бедствено положение", добави Кънев.
 
"Нено Димов задържан за 72 часа. Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе", каза Ангел Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Нено Димов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
30
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ЦЕЛИ 42 ТОМА по делото!Вчера го прибраха,а днеска вече има 42 тома!..От кога е това досъдебно производство,та толкова страници са изписали "специалистите"?..Но,споко ,мажоретки!..42 тома ще се "четат" от съдиите 42 години!..До тогава "Я камилата,я камилара"..Само си припомнете десетките /или стотици бяха?/ томове ,свързани с КТБ....Е,и след 100 години делото ще се влачи,защото..."Има много за четене,ей!"През това време давността ще си каже думата..а вие се подмокрихте от ентусиазъм
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ме разплачат излиза, че тоя е единствената лъжица с катран в гербавото буре с мед ха-ха.
11
7
 
6
 
! Отговори
ДимOFF преди 4 години
пусни га у пернишките пещерни коридори да пие вода и га от изхода се дигне Дим, значи Нено е off
10
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че Цацаров и Гешев положиха началото на една НОВА НЕКОМУНИСТИЧЕСКА прокуратура ... та започнаха да се разплитат червено-сините свински черва ...Ако бяха БСП с ДПС на власт познайте дали някой някога щеше да бъде осъден
9
1
 
34
 
! Отговори
тя преди 4 години
Ако почнат да ги вкарват в затвора това ще озапти следващите!
8
4
 
25
 
! Отговори
Добре преди 4 години
"Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе" - Факт- За това остана в ареста до като бъде окончателно уволнен от постът си на министър.До тук добре.Сега да видим дали прокуратурата ще изтърве някой важен срок - както стана с Ларгото и после ще обяснява публично как държавния интерес бил защитен?
7
2
 
31
 
! Отговори
Димо Ненов преди 4 години
А всички по веригата и в институциите отговорност кога ?Или режат главата на змията публично и всичко е наред? Този еднолично е разпореждал и изпълнявал? Нали е цяло ОПГ , за да се достигнат тия катастрофални резултати от национален мащаб?
6
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един бушон Този филм го гледаме вече 10 години
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
беше ясно, че Цеко е намесен, сега и ако него го вкарат при Нено ще е чудо!
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво. Откри се виновникът за кризата. По телевизиите лъжат народа, а си правят далаверите и прибират подаръците от обръчите от фирми.
3
2
 
39
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Всъщност заглавието трябва да е следното "Всеки министерски пост в България е платен". Плаща този, който иска чрез съответният министър бизнеса му да му върви по вода. И ако депутатските места в НС са платени (мин. 300 000 лева), той каква ли е цената на едно министерско място? А каква е Цената да бъдеш Мин. Председател?
2
1
 
40
 
! Отговори
Гешефт? преди 4 години
Иззети са документи на дружедрво Юлен? Това не беше ли концесионера на Банско ба Цеко Минев? Юлен му е плащал на министъра за услуги?
1
54
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ МАЧКА ПРЕСТЪПНОСТТА!ФАКТ!БРАВО НА ГЕШЕВ!НЕКА ЧЕРВЕНИЯТ КОПЕЙКАДЖИЙСКИ ВОЙ ЗАПОЧНЕ СЕГА! СТАРТ!