Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19

Борисов: Много е тънка границата, единствено и само дисциплината на нацията може да помогне
Обновена: 13 мар 2020 08:18 | 13 мар 2020 00:12, Красимир Ангелов
594
Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19
Снимка: МС

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Още по темата
По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове и т.нат, уточни премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината. "Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си", посочи още министър-председателят.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

Той поиска да се даде възможност на МВР да издирва и задържа тези, които трябва да са под карантина, но не изпълняват указанията.

В края на своето изказване и преди да освободи министрите си от заседанието Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Повече от час и половина продължи извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
1
 
14
 
! Отговори
д-р Дулитъл преди 4 години
Мноого късно се сетиха да взимат мерки. И това, което взимат като мерки е недостатъчно. Нашето здравеопазване, а и държавата като цяло, няма ресурс и нужната организация да се справи с този проблем. Само като го гледате тоя пи.те.кантроп Боко Тиквата, кво може да очаквате. Зарзените в момента са поне 4-5 хил. и растат.
309
1
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До kov///""Дъртите са наши майки и бащи на които комунизма им обеща светло бъдеще, но получиха смешни пенсии.""Те го строиха,комунизма,по-точно социализма.Ако го нямаше този социализъм сега нямаше да има какво да се руши.Изглежда доста са построили,при това много, щом толкова години се руши и още има още за рушене.Браво
308
3
 
1
 
! Отговори
kov преди 4 години
За пореден път се убеждавам, че всички симпатизанти на всички партии са повредени ***. Дори смъртоносен вирус и пандемия се политизират. Горд съм, че никога през живота си не съм гласувал.
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конституцията третира подобен въпрос в чл. 35 и 57.Всички евентуални ограничения трябва да се наложат със закон.За никаква стрелба на месо и дума не може да става.
306
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе днес ще работи ли Народния театър? : )))))))))))))))))))))))))))
305
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
премиерът ни не спи, а Фатмо генерала си поти през нощта, след час ще вкл. ла*номета
304
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До SSКъде ще се скрият политиците бря? Да нямат бункери за края на света? Сигурен съм, че до дни ще има болни политици, спортисти, артисти и всякакви дето се събират много хора.
303
2
 
15
 
! Отговори
kov преди 4 години
Дъртите са наши майки и бащи на които комунизма им обеща светло бъдеще, но получиха смешни пенсии. Сега остана да ги убие някакъв вирус. *** съм всички партии, хората са важни. Млади, стари - няма значение. Всички българи са важжни! Пррестъпление е децата още да са на училище.
302
1
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Може да се каже,че като правило и по-стар обичай правителството върви след събитията.Както винаги мерките са половинчати,а като добавка никой не контролира тяхното прилагане и не санкционира нарушителите на тези мерки.Имаха повече от месец да вземат някакви мерки,колкото и да бяха закъснели,но те изгубиха това време във само-възхваляване.Много ме забавляваше как фабрика ще шие по 10000 маски/ден,но за 5мил.човека по 10 маски това са 50000000,което прави 500 дни за тяхното изготвяне
301
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
Който е най подготвен той ще оцелее!!!Още сме в самото начало.Ще видите когато пламне всичко как политиците ще се изпокрият вдън земя.Засега ще ви кажа толкова.
300
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без пълна карантина вируса ше убие десетки.Тогава няма да ни е смешно.Няма да ни е до политика, а до оцеляване.
299
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Ай стига с тези деца. При извънредно положение ще затворят всичко. Като в Италия, колкото по-бързо по добре. Иначе бая дръти *** ще дадат фира.
298
2
 
5
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Трябва ни една мащабна криза и светът ще приеме Новия Световен Ред. -Рокфелер.Толкоз... :)
297
3
 
4
 
! Отговори
До Зозо преди 4 години
Аз съм си спрял децата от учиилище преди месец. Имам купчини маски и се старая да живея възможно най- хигиенично. Пия ракийка всеки ден, пафкам цигарки ...ползвам и други неща. Ще видя ти като се закашляш, селджак.
296
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме работа със силно заразно нещо, което не може да се спре с хигиенни мерки и ограничаване на големи събирания.2. Виждаме всичко със закъснение от поне две седмици. Следователно в момента развитието на заразата е вероятно 10 до 100 пъти повече от данните, с които разполагаме. 3. Заразата се развива експоненциално. Всеки носител заразява няколко други хора, които заразяват няколко други. Една проста сметка: 1 400 000 заразени до седмица.А Вълчев и Сие искат децата в Понеделник на училище.
295
3
 
5
 
! Отговори
Отговорите преди 4 години
Аз да попитам-какво стана със СПИН-а? Намериха ли лекарство? Защо изведнъж прекъсна информацията за илми за него,а казваха че най-уязвими от СПИН за педалистчетата? И след това с епочна-Холудид прави филми за гейгейчета,започна пропаганда колко са нежни,мили и умни.И на края-направиха им паради,та хептен да се омаскари всичко!След което-се появи джегдърчетцата,ИК и т.н.Мислите ли,че неморалността води до нещо добро? Време е да се обърнете към Библията и Откровение на Йоан-там са отговорите!
294
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До като предложат, после до като го одобрят и София ще е пламнала.После и цялата страна
293
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако до вчера тежко въоръжени полицаи ходиха показно да арестуват разни чиновнички които не слушкат по обвинения за организирана престъпна група, от днес екипирани като космонавти санитари и данъчни ще затварят обекти на бизнесмени които не искат да си плащат или просто трябва да освободят територия. Държавата на абсурдите управлявана от барба Ганиос...
292
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е либе за китка! Има стотици болни, които разпространяват, другата седмица болните ще са хиляди
291
1
 
6
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
""Извънредно положение означава, че армията ще контролира всичко и ще раздава храна по домовете на хората заради наложената карантина.""Не бъркайте извънредното положение с военно положение.Има разлика,при военното може и може да се стреля по злостните нарушители на разпоредбите.При него има и вечерен час