ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини

Двата текста паднаха от Закона за мерките за извънредното положение
Обновена: 23 мар 2020 09:46 | 23 мар 2020 09:46, Камелия Цветанова
260
ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от правната комисия от ГЕРБ се съгласиха с ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани със спекулата и разпространението на невярна информация за коронавируса.

Единодушно законотворците от правната комисия решиха, че двата текста отпадат, защото не могат да бъдат прецизирани.

Още по темата

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че сигнали от бизнеса против мерките срещу спекулата са били подадени още на следващия ден след приемането на закона.

Той напомни, че предложението за този текст е било на БСП.

„При второто четене на закона, за да бъде  постигнат консенсус ГЕРБ го подкрепи дори с ясното съзнание, че формулировката не е правилна, но със съзнанието, че политиците трябва да покажат, че са единни в този момент“, коментира той.
 
Ципов припомни, че премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че при по-прецизна формулировка текстът може да остане, но такава не може да може да бъде постигната. Така че решението в крайна сметка беше текстът да отпадне.

Според президента Румен Радев битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреди още в събота, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

В изявление по-късно в неделя Министерския съвет премиерът Борисов каза, че властта е готова на отстъпки и спорните текстове ще бъдат променени.

Предстои депутатите да гласуват ветото и в пленарната зала  извънредно днес от 13 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 216Ама като започнете да се сравнявате с този и онзи направо ме карате да се ядосвам. Твоята икономика какво общо има с тази на Германия? Ако изтеглим огромен заем нали после някой трябва да го връща? Германия има ресурса. Твоята никаква икономика има ли? Защото когато дойде времето за връщане някой ще запее друга песен. Изчакайте поне да изтече месеца. Пък тогава поне ще имате основание да ревете.
189
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ се хвалят,че са предприели първи извънредните мерки и до тук,Германия едва днес приема извънредните мерки но успоредно с това тегли и 156 млрд заем за подпомагане на малкия и среден бизнес,за да не се съкращават работници,замразяват се сметки няма да се плаща наем от засегнатите .Спътникова казва,че на ден се регистрират по 1 300 безработни а какви мерки се вземат.
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 211Гледай да не стане така че да се облещиш ако на някой му скимне да лови риба в мътна вода каквато е сегашната ситуация. да не изревеш когато изведнъж видиш цените да са приели неестествено големи размери. Тогава ще видиш магаре боб яде ли. Винаги съм казвала - внимавай какво си пожелаваш, че може и да ти се случи.
187
1
 
1
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
До Свобода на словотоНапълно верно.Аз спирам и да ги чета вече.Блиц трябва да си оправят политиката за цензура.
186
1
 
6
 
! Отговори
Свобода на словото преди 4 години
Скоро бях в сайта "Блиц".Освен смешните си и жалки статии за новините,те задушават свободата на словото:"Вашият коментар съдържа забранени думи".Забранени думи според тях са такива,които те употребяват,срещат се по медиите,в речниците,но читателите нямат право да използват.И отгоре на статията пише:7000 прочета,а оценките,дадени от читателитеса над 9000.Отвратителна картина,илюстрираща положението със сайтоветена *** за платена политическа помия.Ако беше минал текста щяха даги спрат.
185
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-сетне поне малък лъч надежда...Сега остава да се измете герб от управлението, преди да сме я втасали съвсем...
184
3
 
4
 
! Отговори
Кои са срещу преди 4 години
фалшивите новини? Логично е, тези които ги пускат с цел търсене наполитически дивиденти.Преследването на пускащите фалшиви новинибило срещу свободата на словото.Свободата на словото е да пускашклевети срещу политически противници и да не те е страх от преследване? Радев,Радев,Радев,БСП,БСП,БСП?
183
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОЛУ ГЕРБ
182
6
 
11
 
! Отговори
Иван Сталинов преди 4 години
След като Румен Радев се подкрепя от 99% от народа, да оглави един Обединен Фронт срещу Коронавируса (ОФК). БСП, ДБ, Слави, всички да влязат в ОФК без ГЕРБ защото ГЕРБ са самият коронавирус. След пандемията ОФК ще управлява държавата като за всички ще има докато ГЕРБ са в опозиция. Аз така виждам нещата.
181
1
 
12
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Страхотни маски, за тях всичко има,те са ни най-ценното. За медиците и хората ...поосле
180
5
 
9
 
! Отговори
порко подрисоф преди 4 години
лепило търсиме ние от герб в германия по коридори че кирю геля ни спря амветките и перколясахме.
179
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербери променете скапания закон за здравеопазването и финансирането,защото България остава без специалисти в различни медицински направления и като ви потрябват - няма хора и специалисти!Сложете приблизително равни заплати на всички лекари с таван около 3500 лева и повишете парите на сестрите!Иначе оставате без лекари в много и различни направления,където заплащането е смешно,а 50 лекари от 3-4 специалности ще обират цялата каса със заплати от десетки и стотици хиляди левове!
178
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСпри тока и водата,хайде!Да видим какво ще стане.
177
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИСКАШ ЛИ ДА ВИ СПРЕМ ТОКА И ВОДАТА НА ВСИЧКИ ДА ГИ ВИДИМ ТИЯ ЛЕКАРСКИ ЗАПЛАТИ
176
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕЙ ПИСНА МИ ДА СЛУШАМ ЗА ЛЕКАРСКИ ЗАПЛАТИ
175
7
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
доброто ченге и лошото ченге. слянинова предложила някви текстове срещу подкрепа, порко уж ги приел без да ги чете, льотчика ги ветоса, и накрая приеха това дето порко са му го сложили на масата началниците. това с "фейк нюза" знаят че няма да се приеме, първо защото на тях самите ще им се съберат по около 100 годинки присъди за глупостите с които ни облъчват само за един ден а и да го приемат след два деня целите им арести ще са пълни с противници на режима и роднините им ще са на улицата. страхлива мутрчка е порко.
174
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Променете закона в здравеопазването,защото няма вече специалисти в България в много направления,защото дори и да учат по специалност,която се търси в България, лекарите получават смешни пари и се преквалифицират в специалности,където плащат добре и така цели специалности остават непопълнени от нови специалисти и изчезват специалиститеСложете таван на лекарските заплати от 3500 лева за всички лекари,за да не се насочват само към една специалност,а да има всякакви специалисти и не бягат лекарите!
173
2
 
13
 
! Отговори
НЕРАЗБРАЛ преди 4 години
КЪВ Е ТОЯ "ЗАКОН ЗА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ""ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ" СЕ ОБЯВЯВА , ОБЯВЯВАТ СЕ ВРЕМЕННИ МЕРКИИ ТВА ЕДОЛУ ЗАКОНА ЗА "ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ
172
6
 
18
 
! Отговори
НЕРАЗБРАЛ преди 4 години
КОЙ ЗАКОН ОТМЕНЯ ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕДОЛУ ГЕРБДОЛУ ГЕРБДОЛУ ГЕРБ
171
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАКОН ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ?1) МЕРКИТЕ НА ЩАБА ДЕЙСТВАТ ЕФЕКТИВНО И СЕГА БЕЗ ЗАКОН2) СТИГА С БЕЗБРОЙНИ НОВИ ЗАКОНИ И НОВИ ЧИНОВНИЦИ3) ДОГАН ЩЕ ОСТАВИ ТОЗИ ЗАКОН И ЗА СЛЕД ЕПИДЕМИЯТА,И ЩЕ НИ МАЧКА С НЕГОЦЕЛИЯ ЗАКОН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТКАЗАН И ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА ИЗООБЩОМДААААА ГЕРБ СА ЗА Б ЕСЕ НЕ