Борисов говори с Меркел, тя поиска защитни средства от България

Готови сме да купим германски скоростен тест за COVID-19
Обновена: 27 мар 2020 20:58 | 27 мар 2020 20:39, Красимир Ангелов
67
Борисов говори с Меркел, тя поиска защитни средства от България
Снимка: БГНЕС

"Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Двамата обсъдиха актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му.

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса, съобщават от правителствената информационна служба.

Ангела Меркел приветства положените усилия от правителството на премиера Борисов и от бранша. В хода на разговора бе задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Премиерът Борисов и канцлерът Меркел обсъдиха също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн.
В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Борисов изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

"Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство“, посочи премиерът Бойко Борисов в телефонния разговор с канцлера Меркел.

Българският премиер определи като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

„Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим“, каза още премиерът Борисов пред Ангела Меркел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
7
 
! Отговори
незнайко преди 4 години
До АнонименПО--ТОЧНО---ДО ВЕЛИКДЕН АМА КОЯ ГОДИНА
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия и двамата са пътници.За какво разговарят?
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е трудно да повярвам, че Германия не може да си произведе защитни средства. Ако става дума, че нямат работна ръка пак не вярвам, защото г-жа Меркел пусна толкова много мигранти, които може да не са високо квалифицирани, но са сръчни защото идват от слабо развити държави, където ръчният труд е основен поминък.Просто трябва да впрегне тази пасмина да работи.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трагикомедия!
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че има милиони бежанци,велика икономика,бях преди 3 месеца в малък град до Берлин ,трудо можеше да се чуе немска реч ..до къде стигнаха тия вече наречени немци
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този 60 годишен разплут и дебел нарцис вчера разтури и народното събрание, чрез марионетките си депутати от ГЕРБ. Кога ще го подложат на психиатричен преглед, за да се разбере, че държавата е в ръцете на един луд и вече я е строшил.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако продаде Пръцелонската л0пата колко чорапи *** наметала шъ мои да ипрати на Немския народ шо оня договор от 39- 41 треа да ръподи...да бе барцелонска вила а не лопата бе, то колкоОти се разпраа че у белия град на Дунав и Сава, че Джоко Росич тренира стрелба от двуметрово антивирусно разстояние целейки си през противогазен зеркел да умери тиквопипонена кратуна
45
3
 
14
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
Браво на Бойко! Ще и даде облекла, ама срещу тестове.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като измислят ваксината и те на нас ще ни дадат! Тьй че, не се стестнявайте.
43
4
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
" Измислиха ли ваксина "Мярката ми !
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Звъни на Меркел,Тръмп,Макарон,Джонсън бат Бойко *** ей на не вдигат !Ах ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
41
5
 
27
 
! Отговори
Маргинал 2 преди 4 години
Тиквата (известен в Гърция като Барба Ганьос) да спре да говори измислици и да обяви оставката на Горанов! После да падне на колене и да се моли за милост на всички "маргинали"! Ако не.. да ходи при Мис Потни *** в Барцелона и да не се връща!!!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Великден ли ще е пикът, господин Борисов?
39
0
 
9
 
! Отговори
Из Василиева молитва преди 4 години
Прогони го и му запрети,както и на демоните му да отстъпи съвсем и да не прави никаква вреда на запечатените духовно,но да приемат тези запечатени властна и силна мощ,да стъпкват змей и скорпион и всяка вража сила...
38
3
 
10
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
Маргинал съм бил!
37
4
 
21
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Ко стана със стабилните ГЕРБ И работа работа работа работа Просперитет работа Просперитет
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бате, отвори още няколко шивачници. Имаме потенциал, пък и хората ще работят и ще са доволни. Вече знаете параметрите и на плата и на моделите. Ако не стига плат, изтъчете го! И за това имаме потенциал.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко за Българския народ маските които си поръчал от Китай С Ali Expres ли ще додат?Ах ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Далаверата е изнасяме за Германия Внасяме от Китай ЕбреееееееееееееееееееееБойко Преди време бъркаше Бойо в казаните и броеше кутийки от цигари без бандерол за контрабанда !Ах ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
33
4
 
11
 
! Отговори
сарказъм преди 4 години
До НаблюдателАми научила го е от уважение към Борисов и България. България е световен фактор и всички се съобразяват с нея.