Борисов говори с Меркел, тя поиска защитни средства от България

Готови сме да купим германски скоростен тест за COVID-19
Обновена: 27 мар 2020 20:58 | 27 мар 2020 20:39, Красимир Ангелов
67
Борисов говори с Меркел, тя поиска защитни средства от България
Снимка: БГНЕС

"Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Двамата обсъдиха актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му.

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса, съобщават от правителствената информационна служба.

Ангела Меркел приветства положените усилия от правителството на премиера Борисов и от бранша. В хода на разговора бе задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Премиерът Борисов и канцлерът Меркел обсъдиха също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн.
В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Борисов изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

"Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство“, посочи премиерът Бойко Борисов в телефонния разговор с канцлера Меркел.

Българският премиер определи като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

„Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим“, каза още премиерът Борисов пред Ангела Меркел.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
7
 
! Отговори
незнайко преди 2 месеца
До Анонимен

ПО--ТОЧНО---ДО ВЕЛИКДЕН АМА КОЯ ГОДИНА
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия и двамата са пътници.За какво разговарят?
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ми е трудно да повярвам, че Германия не може да си произведе защитни средства. Ако става дума, че нямат работна ръка пак не вярвам, защото г-жа Меркел пусна толкова много мигранти, които може да не са високо квалифицирани, но са сръчни защото идват от слабо развити държави, където ръчният труд е основен поминък.Просто трябва да впрегне тази пасмина да работи.
52
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Добре е да се помага, но тук в нашия град няма никъде маски и спирт, изчезва и тоал. хартия, олио и обикновената белина. Мисля, че започва да се вихри спекула или да се изнасят тези търсени стоки навън, то една шивачка може да ушие много маски за един час, къде са? или ако ги пуснат вероятно ще са доста скъпи.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трагикомедия!
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че има милиони бежанци,велика икономика,бях преди 3 месеца в малък град до Берлин ,трудо можеше да се чуе немска реч ..до къде стигнаха тия вече наречени немци
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този 60 годишен разплут и дебел нарцис вчера разтури и народното събрание, чрез марионетките си депутати от ГЕРБ. Кога ще го подложат на психиатричен преглед, за да се разбере, че държавата е в ръцете на един луд и вече я е строшил.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако продаде Пръцелонската л0пата колко чорапи гащи наметала шъ мои да ипрати на Немския народ шо оня договор от 39- 41 треа да ръподи...да бе барцелонска вила а не лопата бе, то колко
Оти се разпраа че у белия град на Дунав и Сава, че Джоко Росич тренира стрелба от двуметрово антивирусно разстояние целейки си през противогазен зеркел да умери тиквопипонена кратуна
47
3
 
14
 
! Отговори
Шойгу преди 2 месеца
Браво на Бойко!
Ще и даде облекла, ама срещу тестове.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като измислят ваксината и те на нас ще ни дадат! Тьй че, не се стестнявайте.
45
4
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 месеца
" Измислиха ли ваксина "

Мярката ми !
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Звъни на Меркел,Тръмп,Макарон,Джонсън бат Бойко ма ей на не вдигат !
Ах ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
43
5
 
27
 
! Отговори
Маргинал 2 преди 2 месеца
Тиквата (известен в Гърция като Барба Ганьос) да спре да говори измислици и да обяви оставката на Горанов! После да падне на колене и да се моли за милост на всички "маргинали"! Ако не.. да ходи при Мис Потни Гащи в Барцелона и да не се връща!!!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Великден ли ще е пикът, господин Борисов?
41
0
 
9
 
! Отговори
Из Василиева молитва преди 2 месеца
Прогони го и му запрети,както и на демоните му да отстъпи съвсем и да не прави никаква вреда на запечатените духовно,но да приемат тези запечатени властна и силна мощ,да стъпкват змей и скорпион и всяка вража сила...
40
3
 
10
 
! Отговори
Тролъ преди 2 месеца
Маргинал съм бил!
39
4
 
21
 
! Отговори
Маргинал преди 2 месеца
Ко стана със стабилните ГЕРБ
И работа работа работа работа Просперитет работа Просперитет
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бате, отвори още няколко шивачници. Имаме потенциал, пък и хората ще работят и ще са доволни. Вече знаете параметрите и на плата и на моделите. Ако не стига плат, изтъчете го! И за това имаме потенциал.
37
4
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 2 месеца
Бабуинът от Бан... - в затвора !
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко за Българския народ маските които си поръчал от Китай
С Ali Expres ли ще додат?

Ах ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха