6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят

Целта е да се доокомплектова армията
Обновена: 16 дек 2020 12:26 | 16 дек 2020 12:25, Камелия Цветанова
214
6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят
Снимка: Dnes.bg, архив

Всеки български граждани до 40-годишна възраст може да стане войник за половин година. Това стана с приетите на второ чете промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Още по темата

С тях НС създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок до шест месеца. Целта е да се доопкоплектова армията, която страна от кадрови дефицит в последните години.  

Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

По време на доброволната казарма, всеки записал се за военнослужещ ще получава заплата, която ще бъде определена допълнително от министъра на отбраната. Възнагражденията на доброволците ще са за сметка на бюджета на МО.

Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск.

С промени в закона се увеличава и възрастта за  пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери и старшините офицери от 55 години на 60 години.

Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Единствено от БСП отказаха да подкрепят промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
13
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До КрасиТова че са разрушени не е проблем, могат да се построят. Проблема е че няма офицерски състав. Кой ще ги учи тия войници, като няма офицери??? Тъй че връщане на казарма си е фантасмагория на каракачана. няма да се върне, те офицерите са половината над 70 години, другата половина са измрели. Няма кой да учи войниците. То не е само тичане по баира. Там се учи и се пише, както в училище, само че съвсем други неща. :) Тия, които са ходили в казармата знаят за кво иде реч, останалите - не.
30
7
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Маааалеее, 2000лв. изкарваш на черно с дУграмитИ?! Не думай! Пък и страхливец. От тебе май не само тази държава няма полза (не плащаш данъци), ами и обществото няма (тотален страхливец). Където и да идеш по света ще си ей такава малка църкаща страхлива мишчица.
29
9
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Че те мъжете са в силата си когато станат на 40. До към 50 някъде, някои и повече...Тъй че на вас ви трябват кадри с ***, просто да си запълните бройката. Говоря за платената армия. Иначе, да, след завършване, трябва да се влезе в казарма за да ти се изградят навиците занапред в живота. Аз съм на 42, скооро 43 ще направя, но съм в по добра форма от тия на по 20, дет се тъпчат само с дюнери. Не че и аз не ям, но на 1-2 месеца веднъж. А тия всекидневно. И на компа. Застоял живот - тюфлеци.
28
1
 
15
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Пореден КАПАН за балъци !Нямам доверие на НИ-ЩО в Бг. !
27
2
 
6
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Безумията на доносника на ДС-"Иван"-Красимир Каракачанов.Но,няма казарми,всички са полуразрушени.
26
3
 
15
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Хихи, беше преди години, ама след 1990-та. Някъде 92,93 може би. Идва ми писмо, че ме викали в запас. Аре писмото в коша. Нямам дълг към тази територия и точка!
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой нормален с добра работа ще хукне да се прави на рейнджър ?????
24
0
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Тя във ВВОВУ 1996г. Курсантската беше пет цифрена.Ама и за билета до София не стигаше/за автовуса на ГРУП/.
23
17
 
30
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Глупости на куб! Казарма, военни? Кое да защитавам бе? Панелката си от 50 квадрата в Русе ли? Ми, честно, който и да ни нападне аз съм първия който ще му даде вода. Ако имам де. Дреме ми за тая територия. Да си я защитава този, който има какво да защитава. Ако ме разбрахте.
22
4
 
3
 
! Отговори
борислав преди 3 години
Тогава всеки ще може да се снабди с бомби базуки автомати и др.оржия на ниски цени То сега се бием по улиците за няма нищо ,а когато се въоръжим ще се стреляме."НОВИНИ -след мача Левски -ЦСКА феновете откриха огън на плаца ,който се прехвърли в крайните квартали и тн."Каракачанов да има в предвид че сме много прибрани /крадливи/
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В армията е сигурна работата стига да се уредиш.Няколко пъти маршируваш на няколко празника като трети март и с това си изпълнил задъженията към държавата.
20
4
 
2
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 3 години
Може,ако ми върнат войнишкия за същото време.
19
4
 
13
 
! Отговори
Още... преди 3 години
...и още, и още.... пари за глупости.... Поне възстановете строителни войски. Те ще са от полза на народа.
18
2
 
28
 
! Отговори
I преди 3 години
Направо да увеличат възрастта до 82 години, кво толко
17
2
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Да не е петцифрено число?:)
16
11
 
17
 
! Отговори
Teen преди 3 години
Заплатата моля? Колко е заплатата! Естествено, ако се стигне до реална битка или война забравете за мен! Дреме ми на оня между краката ми! Аз съм първия който ще си бие камшика некъде в чужбините. За пари ми говорете! Дограми поставям в момента. 2000 лева си изкарвам на черно. Ако е под тази цена, изобщо не ме търсете.
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Войник не се става и за 6 години със такива войници един хеликоптер се оплете във жиците и падна За да има армия първо трябва военен министър, който знае какво представлява войник, все едно да хванеш някой от гората и да го туриш да командва армията. Войник не е да те хранят и поят там и нещо да получаш наготово Със такова мислене само името ти е войник, а си един търтей.
14
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно такова го назначиха за президент...
13
1
 
16
 
! Отговори
от 12 преди 3 години
Под да се плащат някакви къси пари се има предвид освен мижавата заплата като войник да се добавят пари от работодателя, на който, съответно, ще му плаща държавата за доброволната служба. Нещо като даряването на кръв- 2 дена безвъзмезден отпуск.
12
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотален абсурд... Да си оставя за 6 месеца работата, да си загубя съответно половината годишен бонус, което значи заедно със заплатите сериозна сума, за да отида войник?! Отделен въпрос колко ще загуби държавата от данъците и осигуровките ми през това време (само плоският ми данък е четирицифрен месечно). Поне да предлагахте, докато съм войник, да ми плащате някакви къси пари от сорта на максималния праг или нещо такова... Вижте в Израел как са нещата, като искате армия. Без пари не става.