Темата за РСМ трябвало да е надпартийна, с обществен консенсус

Скопие бил Троянският кон на Белград и Москва в НАТО и ЕС
Обновена: 21 май 2021 21:45 | 21 май 2021 21:34, Екип на Bulgaria On Air
61
Темата за РСМ трябвало да е надпартийна, с обществен консенсус
Снимка: БГНЕС

Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония. Това стана ясно след посещението на  португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархей у нас. Двамата са на работно посещение в България. Защо Европа не ни разбира?

"Ако си припомним гласуването на 25 март е ЕС за резолюцията за напредъка, мнозинството подкрепи българската позиция. През последните месеци видяхме няколко пробойни. Австрия създава един център - специфични интереси, които не съвпадат с българските и Югоносталгията на Словения и Хърватска, които могат да гравитират към един един антибългаризъм. Българската дипломация не беше предприела адекватни мерки за действия. Това заяви доц. Спас Ташев от ИИНЧ при БАН, в предаването "Денят ON AIR".

И категорично заяви, че в наши дни има ясен "фронт" срещу страната ни.

"Той беше организиран от Скопие, македонския външен министър и премиер, които предприеха обиколка и беше ясно, че е срещу България. До днес на обяд Заев повтаряше като папагал, че България отричала Македонската идентичност. Само, че след срещата на еврокомисаря по разширяване, Заев направи друго изказване, че може да се намери решение с България за идентичността", посочи Ташев.

Той коментира и изказването на македонския премиер Зоран Заев, че "всички идват от маймуни, само ние от българи".

"Беше много провокативно. Той призова и българския президент да демонстрира европейско поведение -  това е обида. Той е бил наясно, че неговият въшнополитически натиск няма да окаже влияние и това е една подготовка на гражданите в Македония, че поне до лятото напредък няма да има и преговорите за членство са една илюзия", коментира още събеседникът на Ганиела Ангелова.

Темата за Македония да бъде надпартийна с обществен консенсус, е идея, която доц. Ташев посочи в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че срещата на Стево Пендаровски и Румен Радев  е добър сигнал.

"Очаквам позитивни сигнали по отношение на България. Избягва се конфликтната точка, един опит за демонстриране на воля за добър диалог. И това, че ще пътуват с наш самолет, е символично -  водещата роля на България в този процес", каза той.

И определи действията на страната ни като пасивни.

"Грешката на България, че е че е пасивна", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По отношение САЩ пак грешите. Те създават ЕС и целта е да спрат влианието на Русия. Сега е същото САЩ искат всички от Европа да са в ЕС за се спре окончателнло влиянието на Русия. За тях в момента ние сме Троянския Кон на Русия в ЕС и с отношението към Македония го доказваме.
30
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа няма как да възприемат нашите виждания за МаКедония. ТЕ СА МНОГО ПО-РАЗВИТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНО И МОРАЛНО. ТОВА КОЕТО Нащите политици правяТ е близо до неандертализма, Даже малко преди това. АБСУРДНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕДНА МАЛКА ДЪРЖАВА. ЗА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ МОГАТ КЪМ СЪРБИЯ ДА ПОКАЖАТ ТАКОВА ОТНОШЕНИЕ. ТЕ ВЕЧЕ ВОДАТ ПРЕГОВОРИ С ЕС И В УЧЕБНИЦИТЕ ИМ ПАК ПИШЕ СЪЩИТЕ НЕЩА ЗА БЪЛГАРИЯ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГЪРЦИЯ ТАМ КАКВО ПИШЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
29
2
 
6
 
! Отговори
денонсиране преди 2 години
Тошев грешката ни е,че играем по свирката на краварите от фашингтон.Тяхната цел е война в Европа и унищожение на ЕС,пълно отричане на резултатите на ВСВ,споразуменията от Ялта,парижките договори,прекрояване границите в Европа,отказ от споразуменията в Хелзинки!За нас предвиждат промяна на границите със скопяните и сърбите във вреда на нас!За целта ни наложиха уж за влизане на скопяните в НАТО,договор като локум с включена комисия,която да води до неговото отричане!ИЗХОДА Е ДЕНОНСИРАНЕ ДОГОВОРА!
28
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По огношение историята и двете държави са създадени с намесата на Русия. Преди 1908 година не е имало граждаско съзнание и в двата народа. Това съзнание е започнало да се създава с помоща на Русия в края на 19век.Тогава започва всичко. Преди това историята е измислена или не важи за мнозинството защото 95% от хората са роби или васали, не е имало свободни хора. Даже според мен след 1991 започва всичко.
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите политици трабва незабавно да спират с тази политика към Македония, защото не е полезна. Ние не сме Русия, за да си позволим тези игри. ЕС не са глупави и са наясно, че нашите играят в нечия полза. ЕС ще направят, така че Македония да влезне в ЕС и без нас. Не е Български интерес Македония да не е в ЕС, а точно обратното. САЩ също имат интерес Македония да е с ЕС.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрия ?!Още от австро-унгарските времена, има геополитическа игра с южните славяни, за осигуряване на излаз на империята на адриатика.
25
0
 
13
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Народа ни няма претенции към сърбоманите...единствено да спазват договора които са подписали,да спрат с кражбата на Историята ни и писмеността ни!само факти,крадат историята ни,обиждат ни на какво ли не,прочетете учебниците на децата им,гледайте ТВ-е им...ЕС все повече заприличва на троянците...това не е игра...този коминтерновски франкенщайн борисов му е грях...обича се продава,платените лобисти,долу ръцете от Историята ни!!!ако ще и BGЕкзит!!!
24
0
 
13
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Да си признаят историческите факти такива, каквито са и да не крадат история. Това е, което искаме. Езикът така или иначе сме го признали, както и тяхната независимост.
23
3
 
14
 
! Отговори
Фърчилко към Зайо преди 2 години
Нация,създадена със заповед на Коминтерна,която краде чужда история и език,е обречена.Северомакедонците говорят на осакатен български език,затова и мисленето им е осакатено.Държавица, в която живеят сърбомани, половината албанци, циганималкотурци, която краде чужда история и език,няколко пъти сменя име и идентичност, е ПОСМЕШИЩЕ!!!.Заев да се награди с орден- "Стара Планина" за добросъседски отношения!
22
0
 
15
 
! Отговори
Брюкселски историчар преди 2 години
Заю,оти се пенявиш бре,всички знаят,че произхождате от лявата дисага на Сашот Македонскиот.Споко бре маймуняк.Еуропската уния ша я гледаш през крив български макарон!Честито на пИИИчелившитеее....
21
0
 
17
 
! Отговори
маймуняк преди 2 години
Плача от смях!Тоя ША МЪ умори... Моля ви, кажете ми, че не е истина. Не може да е казал точно това!Този ако това го мисли сериозно,трябва немедленно да си лекува с чук главЪтЪ!Добре бе,Заев,не си българин а Оран Гутанович!
20
0
 
15
 
! Отговори
Брюкселскинеолиберал преди 2 години
Много е просто: Еволюцията от мaймуна до човек е продължила десетки и стотици хилядолетия и повече...Как очаква Заев макетата да минат по този еволюционен път за 76 години?!Зайко,не ми се прави на Адам и Евa,заедно.Доказа,че си РАСИСТ,казвайки,че Обама и другите черни произлизат от маймуните и за това за РСМ няма място в ЕС.
19
0
 
15
 
! Отговори
проф.БожидарДимитров преди 2 години
Ще е интересно да видим ,как е вървял животът след 1945-та година.Период известен като "ранна антична македонска епоха".
18
0
 
10
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй Ърйъ. преди 2 години
Когато от хомо сапиенс премахнеш 100 000 години еволюция получаваш чист северомакедонски премиер австралопитек....Такова желание - македонците също да произхождат от маймуни, не го разбирам, но го уважавам.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежко им е на северномакедонците...Какво да ви кажа - щом говорят на език неимоверно близък до българския, имат обичаи наимоверно близко до българските, според тях имат история близка до българската... не знам какви са. Обикновено ако кряка като пате, жълто е като пате и има патешка човка, то това е пате. Шанса да е нещо друго клони към нулев.
16
0
 
19
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Т'ва беше с твърденията на Скопските политичари за дата през месец юни.И тази опорна точка замина...Както и тази за ново правителство с нова позиция...Следващият епизод от Скопския Дисниленд ще е през есента...
15
0
 
18
 
! Отговори
фригиднаКУЧКА преди 2 години
Македонците ще разберат след известно време, че Пепеляшка не е принцеса, а тиквата не е каляска. Няма да видят покана за преговори и на следващата среща. Второ поредно вето. Ще има и трето, четвърто, пето....и т.н. докле им вденат *** кратуни от къде духа вЕЕтъро за Еуропската уния!!!За пореден път Зайо Байо ще разбере ,че срещу вятъра на се пикае.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Югославия лиши югославяните от националност, а тези от БЮРМ, съвсем изперкаха. Нация, създадена със заповед на Коминтерна, която краде чужда история и език, е обречена.Северомакедонците говорят на осакатен български език, затова и мисленето им е окакатено.
13
0
 
18
 
! Отговори
Кръстю Мисирков преди 2 години
Както винаги Зайо се прави на гръмнат заек и пак някой от ЕСтрябва да му набива канчето! След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,макетата сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат макетата понякога и четвърт век не стига...Зайо Байо скок подскок.Нали казваше,че трябват да минат много години,за да се промени отношението ви към Майка България.За къде си се забързал за таз пуста Еуропска уния?
12
0
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
До MakedonЗащо говорш на български, говори си на македонски